26.03.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Besin olarak tüketilen kurubaklagillerin başlıcaları nohut, mercimek, bakla, fasulye, bezelye, börülce ve soya fasulyesidir. Kurubaklagiller olgunlaşmış tohumlar olduğundan, esas bileşimleri karbonhidrat ve proteindir. Tanelerin dış kısımlarında posa, iç kısımlarında ise nişasta bulunur.
Kurubaklagiller olarak kategorilendirilen besin öğesi içeriği zengin olan mercimek, düşük yağ içeren önemli bir bitkisel protein kaynağıdır ve ete tercih edilebilir mükemmel bir alternatiftir.
Çözünür posa açısından zengindir. Çözünür posa kolesterolün düşürülmesine yardım eder, kan şekerinin dengelenmesini sağlar, tokluk sağladığı için kalori alımının azalmasını sağlar ve bu sayede kilo vermeye yardımcıdır.
Aynı zamanda çözünmez posa da içerir, bu sayede kabızlığın önlenmesine yardım eder, sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar.Folik asit içerir. Folik asit eksikliğinde homosistein seviyesi artar, damar duvarlarına zarar vererek kalp hastalıkları için ciddi bir risk faktörü haline gelir. İçeriğindeki folik asit sayesinde doğumsal kusurların, kalp hastalıklarının ve osteoporoza neden olan kemik kırıklarının önlenmesini sağlar.
Vejetaryen beslenenler için önemli bir demir kaynağıdır. Anemiye karşı korur, demir depolarının yeniden doldurulmasını sağlar. Özellikle regl dönemlerinde olanlar, demir eksikliği riskine sahip olanlar için mercimek iyi bir seçenektir. Önemli bir demir kaynağı olan etlerden farklı olarak yağ içermemesi ve düşük kaloriye sahip olması nedeniyle tercih edilmelidir.Kas sağlığı için önemli bir mineral olan magnezyumun kaynaklarındandır. Magnezyum damarlardaki düz kaslara etki ederek kan basıncının düşürülmesine ve kanın damarda daha rahat akmasına yardım eder. Araştırmalar magnezyum eksikliğinin ani kalp kriziyle ilişkili olduğunu göstermiştir.
Haftanın bilgisi
Kurubaklagillerin faydalarıDüşük yağ içerirler
Protein için önemli kaynaktırlarPosa bakımından zengindirler
Demir, kalsiyum, selenyum ve folat içerirlerAntioksidanlar bakımından zengindirler
Düşük glisemik indekse sahiptirlerKalp hastalığı, diyabet, obezite ve kanser gibi kronik hastalıklar için riski azaltıcı etki gösterirler
Haftanın besiniIspanak saplı yeşil mercimek yemeği
Malzemeler: 1 kilo ıspanak sapı, 100 gram yeşil mercimek, 1 yemek kaşığı sıvıyağ. l Hazırlanışı: Mercimek haşlanır. Ispanak sapları doğranır ve bir tencereye atılır. Haşlanmış mercimek ve sıvıyağ eklenir, pişirilir. Sumak ve naneyle servis yapılır. İstenirse domates ve soğan da eklenerek pişirilebilir.