The Others Kredi borcunu canıyla ödedi

Kredi borcunu canıyla ödedi

02.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kredi borcunu canıyla ödedi

Kredi borcunu canıyla ödedi


Kredi borcunu ödeyemeyince intihar eden işadamı Kayseri'yi ayaklandırdı. Sanayiciler, "Biz de aynı yoldayız" demek için Ankara'ya gidiyor


       Kayserili sanayiciler, Türkiye'nin en büyük soba üreticisi Mehmet Ustaoğlu'nun "kredi borcu nedeniyle intihar" etmesi üzerine 50 kişilik bir heyetle Ankara'ya gitmeye hazırlanıyor. Oda başkanlarının da aralarında bulunduğu heyet, Ankara'daki yetkililere, "Anadolu'daki pekçok sanayicinin Ustaoğlu'nun intihar etmesine neden olan kredi borcu sorunuyla boğuştuğunu" anlatacak.

Vergi rekortmeni çırak

       Soba üreticisi Silver'de 1975'te çırak olarak işe başlayan ve 1977'de ayrılarak, iki barakada soba üretimi yapan Ustaoğlu, kısa sürede bir imparatorluk yarattı. Simfer adıyla kurduğu şirket, 50 milyon dolarlık ciroya ulaşarak Türkiye'nin en büyük soba üreticisi oldu. Simfer fırın üretiminde de üçüncü büyük şirket haline geldi.
       Gelir Vergisi sıralamasında 1993 - 94'te Kayseri ikincisi olan Ustaoğlu, 43 ülkeye ihracat yapar hale geldi. Ustaoğlu, 1998'de de 10 milyon dolarlık ihracatla, Kayseri'deki ihracat rekortmenleri arasına girdi.

Borçlanmayı sindiremedi

       İş kariyerindeki bu başarılarına karşı Ustaoğlu, ikinci fabrikasını kurarken 1998'de kullandığı 16 milyon dolarlık kredilerin 4 milyon dolarlık kısmını ve 600 milyar liraya ulaşan SSK prim borcunu ödeyememesini bir türlü içine sindiremedi.
       Borçlarını karşılamak için yeni kredi almak istedi. Ama değeri 17 milyon doları bulan malları üzerinde ipotek olduğu için yeni kredi alamadı. Şirketine yeni ortak almak istedi, o da olmadı. Sonuçta, içine düşdüğü durumu onuruna yediremeyerek geçen hafta intihar etti. Ustaoğlu'nu intihara sürükleyen sorunlarla şimdi iki oğlu boğuşuyor.

İntihar günü

       İlerlemiş yaşına karşın, 24 saatini tezgah başında geçirecek kadar azimli bir üretici olan Mehmet Ustaoğlu'nun yakınları, onun borcunu ödeyemez hale gelince içine kapandığını anlatıyor. Dostları Ustaoğlu'nun sıkıntılarını bildiklerini ama "içindeki fırtınanın, onu intihara savuracak kadar sarsıcı estiğini kestiremediklerini" söylüyor.
       Şirkette 24 mart günü yoğun bir toplantı hazırlığı sürerken, birden farkediyorlar ki, Mehmet Ustaoğlu ortalarda yok. Aramaya başlıyorlar. Her yere bakmalarına karşın bulamıyorlar. Sonradan, sağlığında "hayatının tek lüksü" olan bağ evine bakmayı düşünüyorlar. Kayseri merkeze 10 kilometre uzaklıktaki eve gitiklerinde ise Mehmet Ustaoğlu'nun ipte sallanan cesediyle karşılaşıyorlar. Sonradan anlaşılıyor ki Ustaoğlu, toplantı hazırlıklarının sürdüğü saatlerde, "kentte kendisini asacağı urganı satın almakla meşgulmüş."


       * 57 yaşında intihar eden Mehmet Ustaoğlu, 1977'de Simfer'i kurdu.
       * Simfer, Türkiye'nin en büyük üreticisi haline gelerek, 50 milyon dolarlık ciroya ulaştı.
       * Ustaoğlu, 1993 - 94'te Gelir Vergisi sıralamasında Kayseri ikincisi oldu.
       * 1998'de 10 milyon dolarlık ihracatla, Kayseri'de ihracat rekortmenleri arasına girdi.
       * Azerbaycan ve Bulgaristan gibi ülkelerde temsilcilikler açtı.
       * Ustaoğlu, 4 milyon dolarlık kredi ve 600 milyar liralık SSK borcunu onuruna yediremeyerek intihar etti.