Siyaset Times’ın baş yazısı: Erdoğan’la iş yapma zamanı

Times’ın baş yazısı: Erdoğan’la iş yapma zamanı

16.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Londra ziyaretini ele alan The Times gazetesi, “Erdoğan’la iş yapma zamanı. Bu ilişki NATO’nun geleceğini belirleyebilir” ifadelerini kullandı.

Times’ın baş yazısı: Erdoğan’la iş yapma zamanı

Gazetenin başyazısında İngiltere hükümetinin, Erdoğan’ın üç günlük ziyareti sırasında eleştirilerini kamuoyu önünde dile getirmediği vurgulandı. Bunun daha çok Türkiye’yle ilişkilerdeki iki önemli unsurun kabul edilmesi olduğunu savunan The Times şöyle devam etti: “Birincisi Türkiye sallantılı değil, kendisini adamış bir NATO müttefiki olarak tutulmalı. Kuvvet konuşlandırmaya hazır ve gayri safi yurtiçi hasılasının önemli bir kısmını savunmaya ayıran İngiltere, hâlâ ittifakın Avrupa kanadının temel taşı olarak görülüyor. Bu nedenle Ankara’yla mümkün olan her konuda işbirliği doğru olur. NATO’nun geleceği buna bağlı olabilir. Türkiye hala ittifakın en büyük ikinci büyük ordusuna ve modern bir ateş gücüne sahip. Ortadoğu’daki gücü sağduyulu bir şekilde uygulanabilirse, bölgenin istikrarına katkıda bulunur. İkincisi Erdoğan’ın Rusya lideri Vladimir Putin gibi bir otokrat olmadığı kabul edilmeli.”

Haberin Devamı

‘Seçilmesi kesin gibi’

“Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin kesin gibi göründüğünü” vurgulayan gazete, buna karşılık “Türk lirasındaki düşüş ve 10,9 oranındaki enflasyonla zayıflayan Türk ekonomisinin durumuna dikkat çekti.

“Türkiye’nin kendi çıkarları doğrultusunda İngiltere’yle daha yakın bir ilişki istediğini” savunan başyazıda şunlar kaydedildi: “Bu, ideal bir evlilik olmayabilir, ama karşılıklı eleştiriyi kabul edebilecek derecede birbirine güvenen, dinamik bir ilişkinin temelini oluşturabilir. Türkiye İngiltere’yle ticaret hacmini 15 milyar sterline çıkartmak istediğini söylüyor. Türk savaş uçağının geliştirilmesinde İngiltere’nin yardımını istiyor. Batı’nın düşmanlığı ve umursamazlığı olarak gördüğü durumdan öfkelenen Türkiye, silah almak için Moskova’ya yüzünü dönüyor. Bu yakınlaşma fırsatı kullanılmalı. Türkiye’yle bu sorunlu dönemde ortak bir zemin bulmak anlamlı. Erdoğan İngiltere’ye mantıklı bir teklifte bulundu. Batı ittifakının bekası ve karşılıklı refah adına, iki ülke birlikte çalışmanın daha üretken yollarını bulması gerekiyor.”