Ege Tire, spor kenti olacak

Tire, spor kenti olacak

29.05.2018 - 00:21 | Son Güncellenme:

Tire 1922 Spor, kalan son 6 maçını da kazandı ve Play Off biletini kaptı. Final maçında Diyarbakırspor’a yenilen İzmir ekibi bir üst lig hedefini gelecek sezona erteledi. Kulüp Başkanı Mutlu Sarayköylü, hedeflerinin her sene bir üst lig olduğunu belirtti, “Manisa’dan Akhisarspor çıkıyorsa, İzmir’den Tire 1922 neden Süper Lig’e çıkmasın” dedi

Tire, spor kenti olacak

İki sene Bölgesel Amatör Lig’de mücadele eden ve şampiyonluklarla TFF 3. Lig’e yükselen Tire 1922 Spor, başarısını sürdürüyor. Bu sezon Play Off maçlarında elenen ve bir üst lig hayalini bir sonraki sezona bırakan Tire’de Başkan Mutlu Sarayköylü, Milliyet Ege Spor’un konuğu oldu. “Hevesimizden hiçbir şey kaybetmedik” diyen Başkan, kulübün yeni sezondaki hedeflerini anlattı.

Haberin Devamı

Tire 1922 Spor bu sezonu nasıl geçirdi?

Tire 1922 olarak biz bu takımı özel idareler kapandıktan sonra Vali’nin onayıyla özel idareden genel kurulla aldık. Takımın adını Tire 1922 Spor olarak değiştirdik. Tüzük değişikliği, genel kurullar derken iki sene Bölgesel Amatör Lig’de (BAL) kaldık. Bu sene profesyonel ligde 4. senemiz. Altı senedir ligdeyiz, 4 senedir profesyonel ligdeyiz. BAL’da iki sene içinde şampiyon olduk. Bu 4 senede ayağımızı yorganımıza göre uzattık. Neden diyeceksiniz? Kulübümüzün borcu yok. Biz borçsuz kulüplerden belki ilk 10 belki ilk 15 içindeyiz. Futbolcuya kuruşuna kadar vermeye özen gösteriyoruz. Sonuçta futbolcu bunu hak ettiyse alacaktır. Alır da. Önce futbolcunun hakkı diyoruz, veriyoruz. Bizim UÇK’da bir iki tane dosyamız vardır. Onlar da anlaşamadığımız ufak tefek şeyler. O dosyalarda çözüldü. Büyük çaplı dosyalarımız yok. Hep ödeye ödeye gittik. Futbolcuyla kaça anlaştıysam onu veririm. Helalleşirim öyle gönderirim. Bu sene ligi dördüncü bitirdik. Bana göre başarıdır. Neden başarıdır? Tire 4 senedir profesyonel ligde. İki kez Play Off oynadık, 4’te 2 yaptık. Gönül isterdi çıkmayı ama olmadı. Biz yine hevesimizden hiçbir şey kaybetmedik. Hemen çalışmalara başladık. Hocamız Nihat Balan’ı çağırdık. Dedik ki biz sizinle devam etmek istiyoruz. Hocam da seve seve dedi. İlk hocamızla anlaştık. Ondan sonra iç transfere başladık. Birkaç kişiyle anlaştık. Hevesimizi asla kaybetmedik.

Haberin Devamı

Tire’ye yapılan yeni stadın aşamaları nasıl gerçekleşti?

Başkan Tayfur Çiçek, Tire’ye stat yapacağım dediğinde herkes burada stadı ne yapacaksınız dedi. Çok kişi de bize güldü, hangi parayla yapacaksınız diye. Çünkü belediyelerin durumu belli. Belediyelerin çoğu borç batağında. Bizim belediyenin borcu yok. İlk olarak Belediye Başkanımız Tayfur Çiçek stadı nereye yapalım diye düşündü. Yeri belirledi. Belediyenin yeriydi zaten. Başkanımız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na söyledi. Projeyi çizdirdik. Aziz Başkan ben yaparım dedi. Şekillendirmeyi çalıştık. Aziz Başkan sağ olsun yüzde 75’ini verdi. Yüzde 25’ini size bırakıyorum dedi. Bu stat yapıldı ama bu stadı sadece biz kullanmayacağız. Tüm İzmir kullanacak. Bu stat Tire’nin ve İzmir’in. Stat zaten 15 bin kişilik UEFA standartlarında yapıldı. Altay Başkanı Özgür Ekmekçioğlu’na da söyledim. 1. Lig’e çıktınız, stat sıkıntınız olursa biz seve seve sizi ağırlarız. Göztepe Başkan Vekili Talat Papatya geldi ona da stat sizindir dedim. İsteyen İzmir kulüplerini seve seve Tire’de ağırlayabiliriz. Stat Tire’ye çok büyük bir kademe atlattı. Aziz Başkan’a da çok teşekkür ediyoruz. Onun desteği olmasa zaten böyle bir stat olamazdı. Aziz Başkan ve Tayfur Başkan’ın desteğiyle çok güzel bir stat oldu.

Haberin Devamı

Tire 1922 Spor yeni stadında maçlarını

1 lira ücretle oynadı. Belirlediğiniz bu fiyata göre stada gelen seyirci sayısından memnun musunuz?

İlk maça 12 bin kişi geldi. Tire’nin nüfusu köylerle birlikte 83 bin. Merkezi nüfusu ise 45 ya da 50 bindir. 12 bin kişiyi biz stada çekebildiysek demek ki güzel şeyler yapmaya başlamışız. 1 lira olarak yapıyoruz maç ücretlerini bunu da kulüp olarak karşılıyoruz. Bu bir nevi sosyal sorumluluk projesi bizim için. Çünkü bu aileler pazar günü niye alışverişe gitsin. Gelsin çoluğuyla çocuğuyla maç izlesin. Bir çocuk geldiği zaman, sevdiği zaman mutlaka bir dahaki hafta da maça gidelim diyor. Belediyeden birçok kişi hiç maça gelmemişti. Davet ettik geldiler. Sonra diyorlar ki biz bir daha maça geleceğiz. Ondan sonra aile olarak geliyorlar. Eşi, çocuğu hepsi geliyor. Baktığınız zaman tamamen aile odaklı olmaya başladı. Bu da sosyal sorumluluk projesi gibi. Biz bunlara hayalle başladık. Hep diyorum hayali olmayan yönetici olamaz. O stat gerçekten hayaldi. Herkes için hayaldi. Diyorlardı ki “Tire’yi stada mı taşıyacaksınız?” Baktığınız zaman 12 bin kişi geliyorsa demek ki güzel şeyler yapmışız. Bu işte en büyük pay Belediye Başkanımız Tayfur Çiçek’in tabii.

Haberin Devamı

Stat projesini geliştirmeyi düşünüyorsunuz. Ek olarak neler yapılacak?

Tire Belediyesi, stadın etrafına üstte ve altta, doğuda ve batıda 3 tane antrenman sahası yapacak. 3 tane antrenman sahası da tamamen birebir 105x68 ölçüsünde olacak. Orada Akademi Ligi oynayabilir. 3 tane daha idman sahası yaptığımız da ne olur? Spor kenti olur. Bizim Tire’de yapmak istediğimiz de bu. Tire’yi spor kenti yapmak istiyoruz. Devre arası Antalya’ya bir sürü takım gidiyor. İzmir’in neyi eksik? Aynı iklim ortalama burada da var. Onların en büyük artısı otel sayılarının çok fazla olması. Bizde 3 tane idman sahası yaptığımızda takımları ağırlayamamak için bir nedenimiz kalmayacak. Neden İzmir, Antalya gibi olmasın? Bizim amacımız sadece takımın üst lige çıkması değil. Şehrinde üst lige çıkması. Statla beraber şehir zaten bir üst lige çıktı. Stada gerçekten çok emek harcadık. Stadın içine bir tane kamp yeri kurduk. 12 tane odamız var. Misafir takımları orada ağırlayabileceğiz. Amacımız stadı yaşayan stat yapmak. Yaşayan stat yaparsak restoranımız olacak. Bir düğün salonu düşünüyoruz. Tribünlerin altı bomboş. Market de olabilir.

Haberin Devamı

Belediye Başkanı Tayfur Çiçek sporcu olduğu için sporun her dalına müthiş şekilde katkı veriyor. Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?

Tayfur Başkan ortalama olarak 50 yıldır sahalarda yer alıyor. Kendisi kalecilik yapmış, futbol, voleybol oynamış. Hatta Göztepe’de basketbol bile oynamış lisanslı basketbolcu kendisi. Ayrıca hakemlik yapmış hakemlik belgesi var. Buradan baktığımızda Başkan Bey sporun her dalına önem veriyor. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bize her zaman destek olduk. Her zaman da yanımızdaydı. Bundan sonra da olacağına inanıyorum. Onun desteği olmasa bu kadar iyi işler yapamazdık. Belediyede ortalama 15 tane antrenörümüz vardır. Belki de daha fazladır. Basket, voleybol, güreş, satranç, tekvando gibi sporları belediye bünyesine aldık. Çocuklar kahveye gitmesin diye. Spor okulları yapıyoruz çok cüzi bir ücretle. Forma parasına okul ücretimiz var. Gelir amaçlı değil katkı olsun istiyoruz. Amaç Tire’de çocuklar sporu sevsin. 1500-2000 kişi yaz spor okullarına geliyor. Tire şartlarında bana göre iyi rakam. Normalde bilirsiniz büyük kulüpler merkezde olur. Altyapılara ilçelerden, küçük yerlerden adam toplarsınız. Bizim altyapımızın tamamı İzmir’de. 200 tane lisanslı oyuncumuz var. Bu sene akademiye girdik. Akademide ilk senemiz olmasına rağmen başarı elde ettik. Sonuçlardan memnunuz. Bu sene daha da iyi olacağımıza inanıyorum. Gönül ister ki altyapıdan oyuncu profesyonel hale gelsin. Benim hedefim 3-4 senede 3 tane 4 tane çocuğu kazandırmak. Bu sene iki tane gencimizi profesyonel yapacağız oynatacağız.

Yeni sezonda Tire 1922 Spor ’un hedefi nedir?

Hayalimiz her zaman şampiyonluk. BAL benim gördüğüm en zor lig. Gelir yok hep gider var. TFF 3. Lig’de federasyon yardımcı oluyor. Ama BAL’da hep gider. Biz 4 senedir hep şampiyonluk hayalleriyle takımı ayakta tuttuk. Play Off oynadık. Bu sene yine güzel bir takım kuruyoruz. Bu sezon grubumuz çok zordu. Diğer grupları küçümsemek değil bu kimse yanlış anlamasın ama çok paralı takımlar var. Sezon içinde de tuhaftır ki hep deplasmanda galip geldik evimizde fazla kazanamadık. İkinci yarı deplasmanda 7 galibiyet var ve toplamda deplasmanda 9 galibiyetimiz vardı. Diyarbakır’ı ligde evimizde yendik. Deplasmanda berabere kaldık. ‘Deplasman Fatihi’ derdik zaten takıma. Manisa’dan Akhisarspor çıkıyorsa İzmir’den Tire 1922 Spor neden çıkmasın üst liglere.

Sezon başında takımlarda adapte süreci ya da dalgalı performanslar oluyor. Yeni sezonda bunun önüne nasıl geçeceksiniz?

Adaptasyon süreci konusunda haklısınız. Play Off’ta elendik hemen ertesi gün çalışmalara başladık. Bu adaptasyon süreci çok önemli. Ben hocamla şunu konuştum. Birbiriyle oynayan oyuncular ağırlıklı olursa, birbirini tanıyan oyuncular olursa bu süreç daha hızlı geçiyor. Oyuncu tabi ki kariyerli de olacak. Hazırlık maçlarını ne kadar çok yaparsan o kadar faydalı olur. Kadromuzda çok genç vardı. 98-99-2001 doğumlu çocuklarımız vardı. Gençlere önem veren bir takımız ama doğruya doğru ikinci yarı çok fazla oynatamadık. Çünkü ikinci yarı kıran kırana geçiyor. Son haftalarda bile bizim beşinciyle aramızda 6 puan fark vardı. Son beş haftayı iyi değerlendirdik. 6’da 6 yapıp dördüncü olarak bitirdik. Grubun zorluğu bizi de etkiledi. Ama yılmadık. Bu sene de güzel bir takım kuruyoruz. Çalışmalara başladık. Yine ‘Biz varız’ diyeceğiz.

İki başkana da sonsuz teşekkür

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Tire Belediyesi’nin işbirliğiyle UEFA standartlarında inşa edilen, uluslararası karşılaşmalara da ev sahipliği yapabilecek 15 bin kişilik stadın, 65 milyon TL’yi bulan maliyetinin yüzde 75’i İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüzde 25’i Tire Belediyesi tarafından karşılandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür eden Tire Kulüp Başkanı Mutlu Sarayköylü, “Belediye Başkanımız Tayfur Çiçek, Aziz Bey’e stat projesini ilettiğinde kendisi bize hemen yardımcı oldu. Maliyetinin yüzde 75’ini karşıladı. Yüzde 25’lik kalan miktarıda Tire Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirdik. Her iki başkana da teşekkürü bir borç biliyoruz. Onlar olmasaydı bu muhteşem stat hayata geçemezdi.

Stat tüm İzmir’in

Tire’ye, UEFA standartlarında inşa edilen 15 bin kişilik stadın yanındaki 29 bin metrekarelik yeşil alanda antrenman sahası ve koşu parkurları yer alacak. Stat içinde sosyal tesisler ve misafir takımlar için konaklama tesisi de bulunacak. Tire Stadı, estetik görünümü kadar mükemmel akustiği ile de ev sahibi takımlar için önemli bir avantaj yaratacak. Tire Kulüp Başkanı Mutlu Sarayköylü, “Şehrimizde İzmirimizin güzide takımlarını ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız. Stadımızın kapısı bütün kulüplerimize açıktır” dedi.