Ekonomi Titanlarla mücadelede Etik Kod devreye giriyor

Titanlarla mücadelede Etik Kod devreye giriyor

25.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Geçen yıl 1.5 milyon bağımsız girişimcisi ile 3.6 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşan doğrudan satış sektörü, ulusal ve uluslararası oyuncuların üye olduğu Doğrudan Satış Derneği (DSD) öncülüğünde Türkiye’de sayıları gün geçtikçe artan ve kamuoyunda ‘titan’ ya da ‘piramit’ adıyla bilinen yapılara karşı mücadele başlattı.

Titanlarla mücadelede Etik Kod devreye giriyor

Ticaret Bakanlığına mevzuat değişikliği için öneride bulunan DSD, piramit yapıların önünün kesilmesi için aralarında kamunun, hukukçuların, akademisyenlerin ve sektör STK’larının bulunacağı Doğrudan Satış Komisyonu kurulmasını, Doğrudan Satış Yetki Belgesi oluşturularak, belgenin komisyon kararıyla bakanlık tarafından verilmesini ve belge alma koşullarının ağırlaştırılmasını istedi. Bakanlıkla bir yandan mevzuat çalışmaları devam ederken, DSD de sektörden olmayanları tanıyan bir ‘Etik Kod’ uygulaması hazırlıyor.

Haberin Devamı

Mevzuat değişikliği ile ilgili Ticaret Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını ifade eden DSD Yönetim Kurulu Başkanı Orkun Gül, şu bilgileri verdi:

“Sektöre hâkim bir derneğiz. Sahada ne olup bittiğini yakından izliyoruz. Piramit, saadet zinciri ya da titan gibi yapılar bir yandan ülkemize ve insanlarımıza zarar verirken, diğer yandan ise sektörümüzün itibarını zedeliyor. Bunun önüne geçmek için mevzuat değişikliği sürecine öncülük ediyoruz. Sektörümüzden olmayanları tanıyan bir Etik Kod uygulaması hazırlıyoruz. Bu uygulama sektöre giriş yapan firmaların pazarlama planlarını yakın takibe alarak, mevzuata uygun olup olmadığını tespit edecek. Mevzuat dışı hareket ettiği belirlenen firmalar Doğrudan Satış Komisyonu ile paylaşılacak.”

Haberin Devamı

Belge almak zorlaşacak

Mevcut mevzuatta Kapıdan Satış Yetki Belgesi isimli bir belge olduğunu ve bunu almanın çok kolay olduğunu anlatan Gül, “Bu karmaşa ve yanlış yönlendirmenin önüne geçilmesi için Ticaret Bakanlığı’mıza sunduğumuz öneriler içerisinde Doğrudan Satış Yetki Belgesi çıkarılması da yer alıyor. Bunu yaparken aslında belgeyi almayı zorlaştırmayı da hedefliyoruz” dedi.