Siyaset TOBB; OBB, TTB; TB TESK; ESK oluyor

TOBB; OBB, TTB; TB TESK; ESK oluyor

17.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hükümetin üzerinde çalıştığı düzenlemeyle meslek kuruluşlarının adındaki ‘Türk’ ibaresinin düşürüleceğini söyleyen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Özdağ’ın iddialarına göre ilgili bakanlık meslek kuruluşunu kapatma kararı da verebilecek.

TOBB; OBB, TTB; TB TESK; ESK oluyor

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, hükümetin bir süre önce çalışma başlattığı, meslek kuruluşlarının isminden Türk ifadesinin çıkartılmasına yönelik düzenleme ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özdağ’ın gündeme getirdiği düzenleme konusunda çalışmalar sürüyor. Ancak Özdağ, taslak düzenlemenin hazır olduğunu iddia ederek, buradaki maddelerin bir kısmını basın toplantısında aktardı. Özdağ, “Bu yasa tasarısı ile milli ve yerli olduğunu iddia eden AKP hükümeti, tüm meslek kuruluşlarının isimlerinin başından Türk ve Türkiye ibarelerini çıkararak, bu kuruluşların milli kimliğini yok etmeyi hedefliyor” diye konuştu. Bu taslağın, “bütün meslek kuruluşlarının demokratik yapılarını ortadan kaldırdığını ve ilgili bakanlıkların yan kuruluşu haline getirdiğini” öne süren Özdağ, taslağın yasalaşması halinde, “meslek kuruluşlarının hem milli kimliklerini hem de demokratik yapılarını yitireceklerini” görüşünü dile getirdi. Özdağ, “Bu taslağı hazırlayan bürokratların uyarılmasını, bu taslağın TBMM’ye asla getirilmemesi talep ediyoruz” ifadesini kullandı. Hükümet kaynaklarınca doğrulanmayan, Özdağ’ın sözünü ettiği taslak düzenlemede şu maddeler yer alıyor:

Haberin Devamı

SIKI DENETİM: Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu ve üst kuruluşlarda idari denetim her yıl bakanlık tarafından yapılacak. Yurtdışında yardım almış ise söz konusu yardımın bu konuda belirtilen usule uygun olarak alınıp alınmadığı, hangi amaçla alındığı, hangi amaca uygun kullanılıp kullanılmadığı mali açıdan denetlenecek. Bu denetimlerde Sayıştay’dan destek alınacak. Denetimlerde ilgililere bilgi geciktirilmeden verilecek. Bunu yerine getirmeyenler görevden alınacak. Herhangi bir sonuca ulaşılamazsa en geç bir ay içerisinde bakanlık tarafından görevine iade edilecek.

TÜRK ADI KULLANILAMAYACAK: Kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları, Türk/Türkiye adları ile mevcut veya mahkeme kararıyla kapatılmış veya feshedilen bir siyasi partinin bir sendikanın veya üst kuruluşu, bir derneğin veya üst kuruluşun adını amblemini, rumuzunu, rozetini ve benzeri işaretleri ya da başka bir ülke ve daha önce kurulan Türk devletlerine ait, bayrak, amblem ve flamaları kullanamayacak.

Haberin Devamı

BAKANLIK KAPATABİLECEK: Milli güvenliğin, kamu düzeninin, suç işlenmesini veya suçun devamını önlemenin yahut yakalamanın gerektirdiği hallerde gecikmede sakınca varsa kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kurullar bakanlıkça faaliyetten men edilecek. Bu karar yargıya taşınabilecek.

ÜYELİĞİN DÜŞECEĞİ HALLER: Affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devletin sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarından mahkeme oluru ile üyelik düşecek. Bu üyelerin ilgili mesleği ifa etmeleri için verilen ruhsat ve izin belgeleri bakanlıkça iptal edilecek.

SINAV VE İZİN BAKANLIK YETKİSİNDE: Özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, mesleğe kabul, mesleği icra etmek için gerekli sınavları yapma mesleğe ilişkin ruhsat, izin gibi belgeleri düzenleme yetkileri bakanlıkta olacak. Ancak bakanlık bu yetkileri ilgili meslek alanındaki kuruluşa devredebilecek.

AVUKATLIĞA KABULE BAKANLIK KARAR VERECEK: Koşulları taşıyanlar başvurdukları yer barosu levhasına yazılmalarını o yer barosu vasıtasıyla Adalet Bakanlığı’ndan dilekçe ile isteyebilecek. Adalet Bakanlığı levhaya yazılma istemi hakkında başvuru dilekçesinin veriliş tarihinden itibaren 1 ay içinde gerekçeli kararını verecek. Süresi içinde karar verilmediği takdirde adayın avukatlığa kabul istemi reddedilmiş sayılacak. Aday 15 içinde bu karara itiraz edebilecek.

Haberin Devamı

İsmi değişecek kuruluşlar

Kanunun yayımından itibaren Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşu Kanunu’nda yer alan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları ibaresi, “Esna ve Sanatkârlar” olarak, TESK ibaresi de ESK olarak değiştirilecek. Diğer meslek kuruluşlarının isimleri de kanun kapsamında şöyle olacak:

- Türkiye Barolar Birliği-Barolar Birliği

-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)-Odalar ve Borsalar Birliği (OBB)

-Türkiye Noterler Birliği-Noterler Birliği

-Türk Tabipleri Birliği-Tabipler Birliği

-Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği-Mühendis ve Mimar Odaları Birliği

-Türk Veteriner Hekimleri Birliği-Veteriner Hekimler Birliği

Haberin Devamı

-Türk Diş Hekimleri Birliği-Diş Hekimleri Birliği

-Türk Eczacıları Birliği-Eczacılar Birliği

-Türkiye Ziraat Odaları Birliği-Ziraat Odaları Birliği

-Türkiye Tohumcular Birliği-Tohumcular Birliği

-Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği-Seyahat Acenteleri Birliği,

-Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği-Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli mali Müşavirler Odaları Birliği.

YURTDIŞI GEZİLERİNDE İZİN ŞARTI GETİRİLİYOR

ÜÇ DÖNEM ŞARTI: Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşları genel kurul dışındaki organlarına üst üste ancak üç dönem seçilebilecek. Cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği, belediye başkanlığı veya belediye meclisi üyesi olmaları halinde fahri, onursal, yedek üye ve yönetim görevleri düşecek.

ELEKTRONİK ÜYELİK: Bu kanunun yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içinde üyeler e-devlet üzerinden üye olabilecek. Bu süre Bakanlar Kurulu tarafından uzatılabilecek.

6 AY İÇİNDE SEÇİM: Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluş ve üst kuruluşların seçimleri bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde yenilenecek. Seçimlerini yenilemeyenler hakkında CMK 133’e göre yaptırım uygulanacak.

Haberin Devamı

AİDATLAR: Meslek kuruluşlarının belirleyeceği üyelik aidatlarını bakanlık karara bağlayacak.

HEYET KABULÜ: Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluş ve üst kuruluşların yurt dışına yapacağı gezileri ya da yurt dışından kabul edeceği heyetler bakanlık iznine tabi olacak.