Ekonomi ‘Tohum’ geleceğe en büyük yatırım

‘Tohum’ geleceğe en büyük yatırım

26.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Bir ülkenin tohum ihtiyacını dışarıya bağımlı olmaksızın kendi kendine karşılaması, geleceğe yapılan en büyük yatırım” dedi.

‘Tohum’ geleceğe en büyük yatırım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Son yıllarda tohum üretiminde, veriminde, kalite ve ihracatında önemli gelişmeler kaydedildi. 2002’de 145 bin ton olan sertifikalı tohumluk üretimi, 15 yılda 7 kat artarak 1 milyon 50 bin tona ulaştı” dedi.

Haberin Devamı

Emine Erdoğan ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, GAPTAEM Talat Demirören Araştırma İstasyonu’nda düzenlenen ‘3.Yerel Tohum Buluşmaları Şanlıurfa’ etkinliğine katıldı.

Emine Erdoğan, “Toprak ve tohum birbirinin ayrılmaz parçasıdır. Tohum toprağa emanettir her ikisi de milli servetimizdir. Bu bilinci ne kadar yaygınlaştırır, ata tohumlarımıza ne kadar sahip çıkarsak yeni nesillerin geleceğini de o kadar garanti altına almış oluruz” diye konuştu.

‘Tohum’ geleceğe en büyük yatırım

79 ülkeye ihracat

Erdoğan, tohum meselesinin stratejik bir konu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bir ülkenin tohum ihtiyacını dışarıya bağımlı olmaksızın kendi kendine karşılayabilmesi, geleceğe yapılan en büyük yatırımdır. Öte yandan temiz tohum, sağlıklı hayat zincirinin ilk halkasıdır. Tohum iyi, sağlıklı ve temiz olursa, beslenme de sağlıklı olur. Çok şükür ki son yıllarda tohum üretiminde, veriminde, kalite ve ihracatında önemli gelişmeler kaydedildi. İhracatımız 8 kat artarken, ithalatımız 2017’de son 5 yılın en düşük oranına geriledi. Şu anda 79 ülkeye tohum ihracatı yapan bir ülkeyiz. İnşallah 2023 hedefimiz, 2 milyon ton üretim ve 500 milyon dolarlık ihracattır. Tohumculuk sektöründe iyi örgütlenirsek, uluslararası tohumculukta da söz sahibi oluruz. Her alanda kendi milli yol haritasını çizen Türkiye, inşallah bu alanda da hedeflerine ulaşacaktır.”

Haberin Devamı

‘Sandıkları açın’

Emine Erdoğan, “Devletimizin verdiği teşvikler sizin gayretinizle buluşursa bu topraklar şaha kalkar. Kadın çiftçilerimiz hem evde, hem tarlada, hem de çocuklarının bakımında başımızın tacıdır. Haydi sandıklarınızı açın, kaybolmaya yüz tutmuş ata tohumlarını çıkarın. Dünyanın bu en kadim coğrafyasında nesilden nesile aktarılan ata tohumunu yeniden toprağa döndürebilirsek ne mutlu bize. Ata tohum, değişen doğal şartlara daha kolay uyum sağlar. Organik tarım için daha elverişlidir. Sebzemizin, meyvemizin tadıdır. Unuttuğumuz lezzetlerin gizli hazinesidir” dedi. Emine Erdoğan, etkinlik sonrasında Harran Ovası’na biber fidesi dikti.

Haberin Devamı

Sertifikalı tohuma 1.7 milyar TL destek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Bugün artık Türkiye, tohum, fide, fidan ve süs bitkisi üreten ve ihraç eden bir ülkedir. 79 ülkeye tohumluk ihracatı yapıyoruz” dedi. Fakıbaba, Şanlıurfa’daki etkinlikte Türkiye’nin doğal bitki örtüsünde yer alan 12 bin bitki çeşidiyle önemli bir kapasitesi olduğunu, bu çeşitlerin 4 binini de endemik türlerin oluşturduğunu söyledi.

Fakıbaba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın teşvik ve destekleriyle yerel tohumların korunmasını proje haline getirdiklerine işaret ederek, tohumların öncelikli olarak korunmasını ve çoğaltılmasını amaçladıklarını söyledi.

Fakıbaba, “Son on yılda sertifikalı tohum, fidan ve fide kullananlara ve üreticilerimize toplam 1.7 milyar lira destekleme ödemesi yaptık. Bugün artık Türkiye, tohum, fide, fidan ve süs bitkisi üreten ve ihraç eden bir ülkedir. 79 ülkeye tohumluk ihracatı yapıyoruz” dedi.

‘Tohum’ geleceğe en büyük yatırım
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Şanlıurfa’da düzenlenen 3. Yerel Tohum Buluşmaları etkinliğinde bir kuzuyu kucağına alarak sevdi.