Ruh Sağlığı Toplu sünnet çocukların psikolojisini bozuyor mu?

Toplu sünnet çocukların psikolojisini bozuyor mu?

23.07.2009 - 13:30 | Son Güncellenme:

Yaz aylarının gelmesi ve okulların kapanmasıyla birlikte artan toplu sünnet törenlerinin, çocukların hem psikolojisini bozduğu hem de sağlık açısından risk taşıdığı bildirildi.

Toplu sünnet çocukların psikolojisini bozuyor mu

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sünnetin dünya üzerinde en çok uygulanan cerrahi işlemlerden biri olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Tüm dünyadaki erkeklerin ortalama yüzde 25’inin dinsel, kültürel, tıbbi ya da ailevi seçim dolayısıyla sünnet edildiğini ifade eden Balkan, Türk
 toplumunda sanki sünnetin çok rahat yapılacak bir işlemmiş gibi bir kanı bulunduğunu, bunun yanlış olduğunu söyledi.

Sünnetin bir ameliyat olduğunu, bu nedenle işlemin doktor, o olmadığı durumlarda da yardımcı sağlık personeli tarafından steril ortamlarda yapılması gerektiğini belirten Balkan, "Cerrahi işlemin büyüğü küçüğü olmaz. mutlaka uyulması gereken kuralları vardır. Steril bir ortamda, ağrısız şartlarda yapılması lazım. Sünnet, çocuğun korkusu ve stresi en aza indirilerek, usulüne uygun yapılmalı" dedi.

Sünnetin özellikle 2-6 yaş arasında yaptırıldığını anlatan Balkan, "Sünnetin mümkünse bu dönemde yapılmamasını istiyoruz. Bu dönem çocukların cinsel kimliklerini tanıdıkları, kazandıkları bir dönem. Bu dönemde yapılacak her işlem, ileri ki yıllarda cinsel fonksiyon bozukluklarının oluşma riskini artırıyor. Biz, bu dönemde mecbur değilse sünnet yapılmamasını daha uygun buluyoruz. Sünnet için en uygun dönem ya 2 yaş öncesi ya da 7 yaşından sonrasıdır. Zamanlama çok önemli" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte özellikle toplu sünnet şölenleri düzenlendiğini, çok sayıda çocuğun aynı ortamda sünnet edildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Balkan, şunları kaydetti:

"Bir cerrahi işlemin steril ortamlarda yapılması gerekir. Özellikle toplu sünnet törenlerinde bunlara çok dikkat edilmiyor. Sünneti yapan kişilerin öncelikle hekim olması, hekim yoksa en azından sağlık memurunun yapması gerekiyor. Yapılacak mekan da ulu orta değil, ilk planda hastane, o yoksa en azından bir sağlık ünitesi olmalı. Sünnetler evlerde, dışarıda yapılabiliyor. Bu sıkıntıları hala yaşıyoruz. Ehil olmayan eller tarafından veya dışarıda yapılan sünnetlerde yara enfeksiyonu ve kanama riskleri çok. Peniste uygun olmayan, düzeltilmesi gereken, yanlış kesimler olabiliyor. Bir de toplumun farkında olmadığı bir konu, steril aletlerle yapılmayan, özellikle toplu sünnetlerde hastalık geçme riskidir. Aletler steril olmadığı için kanla bulaşan hastalıkların özellikle Hepatit B ve Hepatit C ile HIV virüsünün taşınması riski çok yüksek. Toplu sünnet olayına karşıyız. Yapılacaksa uygun şartlarda yapılmalı, eğlencesi, töreni, düğünü toplu olarak gerçekleştirilmeli. Toplu sünnet törenleri, hem çocuğun ruhsal gelişimi hem de sağlığı açısından hiç uygun değil. Toplu sünnetlerde her çocuğa gerekli duygusal ve teknik özenin gösterilmesi, her çocuk için ayrı steril alet temini zordur. Kargaşa ortamında hatalı sünnet, enfeksiyon ve diğer komplikasyonların oluşma ihtimali daha fazladır. Bu sebeplerle, toplu sünnet uygulamasından kaçınmak gereklidir."
  

Yazarlar