Ekonomi Toprakta 13 milyar lira gömülü

Toprakta 13 milyar lira gömülü

15.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’de 24 milyon hektar tarım alanından 2 milyon hektarının atıl durumda olduğunu belirterek, “2 milyon hektar tarıma kazandırıldığı takdirde, yıllık ortalama 13 milyar liralık bir gelir artışı sağlamak mümkün” dedi.

Toprakta 13 milyar lira gömülü

Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen “Atıl Tarım Arazilerinin Üretime Kazandırılması ile Arazi Bankacılığının Kurumsal Altyapı Çalıştayı”nın açılışında, Türkiye’nin gıda konusunda sadece bölgenin değil, dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline gelecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. Bu potansiyeli açığa çıkarmak için boş tarım arazilerinin etkin ve verimli kullanılması gerektiğini anlatan Pakdemirli, buna ilişkin yöntemi çalıştayda tespit etmeyi umduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Ekonominin temeli

Milli ekonominin temelinin tarım olduğuna işaret eden Pakdemirli, gıda ihtiyacının yüzde 95’inin topraktan karşılandığını bildirdi. Pakdemirli, “Ülkemizde 24 milyon hektar tarım alanının yüzde 8.3’ü yani 2 milyon hektarı atıl durumda. Bu tarım alanlarının yüzde 25’lik kısmı da sulama imkanına sahip arazilerden oluşuyor. Bu da yaklaşık 500 bin hektarlık araziye denk geliyor. 2 milyon hektar tarıma kazandırıldığı takdirde, yıllık ortalama 13 milyar liralık bir gelir artışı sağlamak mümkün” dedi.

Toprakta 13 milyar lira gömülü
Toplulaştırma

Tarım arazilerini korumak ve yasal boşluğu gidermek amacıyla 2005 yılında Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nu çıkardıklarını anımsatan Pakdemirli, bu düzenlemeyle 655 bin hektar tarım alanının amaç dışı kullanımının engellendiğini dile getirdi. Pakdemirli, bugüne kadar toplam 6,1 milyon hektar, 2018 sonu itibarıyla da 496 bin hektar alanda daha toplulaştırma çalışmasını tamamladıklarını vurgulayarak, 2023 yılına kadar 8,5 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarını tamamlamış olacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Arazi bankacılığı çalışması sürüyor

Arazi bankacılığı gibi modellerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini anlatan Pakdemirli, şöyle konuştu:
“Söz konusu arazilerin üretim yapılabilir hale getirilmesiyle ölçek ekonomisine uygun tarım işletmeleri oluşacak, tarımsal üretim miktar ve kalite yönüyle daha güvenli ve güvenilir hale gelecek. Uygulamayla arazilerin tarımsal niteliğini korumak amacıyla el değiştirebilme imkanları da ortaya konulacak. Bununla birlikte tarım arazilerinin mobilitesi yani alım, satım, kiralama gibi özellikleri artırılacak. Böylece tarım arazilerinin kullanıcısı tarafından daha etkin kullanılması, tarım arazileri piyasasında arz ve talep dengesinin düzenlenmesi yoluyla yaklaşık olarak ülkemizde bulunan 2 milyon hektar atıl tarım arazisinin üretime kazandırılması sağlanmış olacak.”