Ekonomi ‘Torba’da son dakika değişiklikleri

‘Torba’da son dakika değişiklikleri

15.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda “mini torba teklifi” olarak bilinen karayollarında geçiş ihlaline ilişkin para cezalarını yüzde 60 oranında azaltacak düzenleme TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda bazı değişikliklerle kabul edildi.

‘Torba’da son dakika değişiklikleri

Maliye Bakanı Naci Ağbal, düzenlemeyi seçime endeksli şekilde “sanki birşeyler oluyor, bir kriz havası var” sözleriyle polemik konusu yapmanın haksızlık olduğunu belirterek” Türkiye içeride ve dışarıda oynanmak istenen bütün oyunlara rağmen, ekonomisiyle de Hükümetiyle de siyasetiyle de millet olarak dimdik ayaktadır” dedi. Teklifin yarın (Çarşamba) Genel Kurul’da ele alınması bekleniyor.

Haberin Devamı

Usul üzerine söz isteyen CHP’li Zekeriya Temizel, seçimlere çok kısa bir zaman kala bu tür yasa tekliflerinin Meclise getirilmesinin yerleşik teamüllere uymadığını söyledi. Temizel, teklifin temapark için Atatürk Orman Çiftliği arazisinin Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne 10 yıllık tahsis süresinin 29 yıla çıkarılmasına ve belediyenin burayı kiraya verebilmesine ilişkin maddesini eleştirirken de, AOÇ’un Atatürk’ün mirası olduğunu ve Meclis’e emanet edildiğini belirterek, düzenlemede ısrar edilmesi halinde konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini bildirdi.

Avrasya da kapsamda

Komisyonda Ak Parti’nin verdiği önergeleriyle kabulüyle teklifte bazı değişiklikler yapıldı. Bu çerçevede, Temizel’in “kontrollü kambiyo sistemine mi geçiyoruz?” eleştirilerine hedef olan, Türk Parasının Kıymetini Koruma hakkında Kanunun 1. maddesini değiştiren birinci maddesi ile bu kanuna aykırı fiileri ihbar edenlere, suç delillerinin tespitine yardımcı olanlara ikrame verlmesi uygulamasını kaldıran beşinci maddesi teklif metninden çıkarıldı.

Haberin Devamı

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun çerçevesinde uygulanan idari para cezalarını arttıran maddedeki, dövizle kredi kullandıran bankalara cezai müeyyide hükmü teklif metninden çıkarıldı. Sözkonusu hüküm, dövizle kredi kullandıran bankalara, müşterisinin dövizle borçlanma kriterlerini karşılayıp karşılamadığını kontrol yükümlülüğü getiriyor ve bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen bankalara 50 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar idari para cezası verilmesini öngörüyordu.