Gündem Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir?

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir?

12.10.2017 - 07:22 | Son Güncellenme:

Trafikte kurallara uymayan sürücülere trafik cezası kesilir. Trafik cezası kesilen sürücüler online olarak ceza sorgulaması ve ödemesi yapılabilir. Trafik cezası nasıl sorgulanır? Ceza ödemesi nasıl yapılır?

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir

Trafik cezası sorgulama işlemi için üç yöntem bulunur. Bu yöntemler; Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile sorgulama, e-Devlet ile sorgulama ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile sorgulamadır. Trafik cezası ödeme işlemleri, e-Devlet veya Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden banka kartı/kredi kartı ile gerçekleştirilebilir. Bu seçenekler dışında PTT şubeleri de ödeme işlemi için kullanılabilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri üç farklı seçenek ile yapılabilir. Bunlar;

e-Devlet ile trafik cezası sorgulama için, e-Devlet sistemine giriş yapılır. E-Devlet şifresi, e-İmza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı giriş seçenekleri bulunur. Kullanıcılar bu seçeneklerinden birisi ile giriş yapabilir. e-Devlet için en çok kullanılan giriş seçeneği, e-Devlet şifresidir. e-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubelerinden temin edebilirler.

e-Devlet’e girildikten sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Ardından Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısına girilir. Burada yer alan hizmet listesinden, ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısıyla ceza sorgulaması yapılabilir.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması için; gib.gov.tr internet sitesi açılır. e-İşlemler menüsünden ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısına girilir. Açılan sayfadan ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı üzerinden trafik cezası sorgulanabilir, ödenebilir.

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması için egm.gov.tr internet sitesine girilir. Ardından ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısına girilir. Açılan sayfadan ad, soyad ve T.C. kimlik numarası ilgili yerlere yazılır. Sorgulama sonucunda son bir yılın trafik cezaları görülebilir.

TRAFİK CEZASI ÖDEME

Trafik cezası ödeme işlemleri için anlaşmalı bankalar bulunur. Sürücüler bu bankalar aracılığı ile trafik cezalarını ödeyebilirler. Bunun dışında PTT şubelerinden nakit olarak ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden kredi kartı ile de ödeme yapılabilir. Ödeme işleminin yapılabilmesi için sürücüye cezanın tebliğ edilmiş olması gereklidir.

TRAFİK CEZASINDA İNDİRİM!

Trafik cezaları erken ödenirse, yüzde 25 oranında indirimli olarak ödenir. Trafik cezası kesilen kişilerin bu indirimden yararlanabilmeleri için, cezalarını 15 gün içerisinde ödemesi gerekir. Trafik cezasını geç ödeyen sürücüler, gecikme zammı olarak yüzde 5 daha fazla ödeme yaparlar.