Gündem Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir?

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir?

20.10.2017 - 12:05 | Son Güncellenme:

Ülkemizde her geçen gün araç sayısı artmaktadır. Buna bağlı olarak kesilen trafik cezaları da artış gösterir. Sürücüler kesilen cezaları, online olarak sorgulayabilirler ve ödeyebilirler. Trafik cezası nasıl sorgulanır? Ceza ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir

Trafik cezası kesilen sürücüler, cezalarını üç farklı şekilde sorgulayabilirler. Bu sorgulama seçenekleri; e-Devlet ile sorgulama, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile sorgulama ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile sorgulamadır. Trafik cezası ödeme işlemleri, e-Devlet sisteminden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu ödeme seçenekleri dışında PTT şubeleri de kullanılabilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri için üç seçenek bulunur. Bu seçenekler şunlardır;

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden sorgulama için, gib.gov.tr internet sitesine girilir. e-İşlemler menüsü açılır. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısına girilir. Ardından ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı kullanılarak trafik cezası sorgulanabilir ve ödenebilir.

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden sorgulama için; egm.gov.tr internet sitesi açılır. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısına girilir. Ad, soyad, T.C. kimlik numarası bilgileri eksiksiz olarak yazılarak sorgulama yapılabilir. Sorgulama ile son bir yıla ait trafik cezaları görüntülenebilir.

Haberin Devamı

e-Devlet ile trafik cezası sorgulaması için; e-Devlet’e giriş yapılır. Giriş için T.C. kimlik kartı, e-Devlet şifresi, mobil imza, internet bankacılığı ve e-imza seçenekleri bulunur. e-Devlet’t kayıtlı kullanıcılar tarafından en fazla kullanılan giriş seçeneği e-Devlet şifresidir. Şifreniz yoksa PTT şubelerinden temin edebilirsiniz. Sisteme bu giriş seçeneklerinden birisi ile giriş yapılır. Açılan sayfanın sol kısmında yer alan menüden e-Hizmetler bağlantısına girilir. Emniyet Genel Müdürlüğü menü başlığı altında yer alan ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak ceza sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezası, anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödenebilir. Bu ödeme seçeneği dışında sürücüler, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden kredi kartıyla ve PTT şubelerinden de nakit olarak ödeme işlemi yapabilirler. Sürücülerin ödeme yapabilmesi için, cezanın kendilerine tebliğ edilmiş olması gereklidir.

ERKEN ÖDEYENLERE İNDİRİM!

Adına trafik cezası kesilen sürücüler, ödemeyi erken yaparlarsa yüzde 25 indirimli ödeme imkanına sahip olurlar. Sürücülerin bu indirim imkanından yararlanabilmesi için, trafik cezasını 15 gün içinde ödemesi gerekir.

Haberin Devamı

Trafik cezasını geç ödeyenler için de yüzde 5 gecikme zammı ilave edilir.