Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

25.05.2018 - 12:07 | Son Güncellenme:

Trafikte yaşanması muhtemel can ve mal kayıplarının önlenmesi adına oldukça önem taşıyan trafik kurallarını ihlal eden kişilere ihlal ettikleri kural derecesinde ceza uygulanır. Kimi zaman bu cezalar araç durdurulmadan, kameralı görüntüleme sistemleri aracılığıyla tespit edilerek yazılır. Bu yüzden sürücüler belirli aralıklarla ihlal ettikleri bir kural olup olmadığını ve bunun neticesinde herhangi bir cezayla karşılaşıp karşılaşmadıklarını trafik cezası sorgulama işlemiyle takip etmelidirler.

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır

Trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için farklı seçenekler mevcuttur. Bu seçenekler e-devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet siteleridir. Bu kanallar aracılığıyla trafik cezasının öğrenilmesinin ardından ise ödeme işlemi için Gelir İdaresi Başkanlığı ve e-devlet sistemi kullanılarak gerçekleştirilebilir. Söz konusu cezalar erken ödendiği takdirde indirimden faydalanılabilir. Aynı şekilde zamanında ödenmeyen cezalar için de gecikme faizi uygulanır.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET ÜZERİNDEN TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

Trafik cezası sorgulama işlemi çoğunlukla e-devlet sistemiyle gerçekleştirilir. E-devlet sistemine giriş yapmak için ziyaret edilmesi gereken adres turkiye.gov.tr. Bu adreste sağ üst köşede bulunan giriş yap butonuna tıkladıktan sonra sisteme giriş yapabilmek için farklı giriş seçenekleri karşınıza gelir. Bunlardan bazıları; internet bankacılığı, elektronik imza ve e-devlet şifresidir.

Giriş yaptığınız e-devlet sisteminde E-hizmetler kısmında Emniyet Müdürlüğüne, sonrasında ise Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulamaya tıklayın. Bu şekilde zaten sisteme kayıtlı olan plaka koduna ait trafik cezaları otomatik olarak karşınıza çıkacaktır.

Haberin Devamı

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ÜZERİNDEN TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

GİB üzerinden yapılan sorgulama işlemi için önce gib.gov.tr adresine gitmeniz gerekir. Sonrasında açılacak sayfadan Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme seçeneğine ulaşarak burada sizden istenilen bilgileri uygun boşluklara yazın ve sorgulama işleminizi tamamlayın. Bu sayfadan aynı zamanda sorgulamasını yaptığınız plakaya ait olan cezaların ödemesini de yapabilirsiniz.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ ÜZERİNDEN TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

Emniyet Müdürlüğünde yer alan bilgileri kullanarak sorgulama işlemi yapak istiyorsanız önce egm.gov.tr adresine gidin. Burada karşınıza "Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme" butonu açılır. Daha sonra T.C kimlik numaranız ve diğer kişisel bilgilerinizi yazarak sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sistem son bir yıla ait ceza bilgilerini gösterir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafikte gerçekleştirdiğiniz ihlale yönelik cezalarınızın ödemesini herhangi bir PTT şubesine ya da Gelir İdare Başkanlığına giderek yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra e-devlet sistemine ya da gib.gov.tr adresine giriş yaparak da online bir şekilde ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.