Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

18.06.2018 - 10:24 | Son Güncellenme:

Trafik kuralları ihlali yapan kişilere ihlal ettikleri duruma göre ceza kesilir. Bu ceza kimi zaman araç hareket halinde iken de plakaya kesilebilir. Sürücünün bu durumdan sonradan haberi olur. Bu ve buna benzer durumları yaşamamak adına trafik cezası sorgulama işlemi yaparak üzerinizdeki bir cezai işlemin olup olmadığını pratik bir şekilde öğrenebilirsiniz. Öğrendiğiniz cezanı ödemesini yine kolaylıkla online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır

Trafik cezası sorgulama işlemi yapacak lan kişiler genelde e-devlet sistemini, Gelir İdaresi Başkanlığının ya da Emniyet Genel Müdürlüğü'nün web sitesine girerek işlemlerin,i gerçekleştirebilirler. Trafik cezasını sorguladıktan sonra ödemek isteyenler ise e-devlet sisteminden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı 'nın web sitesinden ödeme işlemlerini başarıyla tamamlayabilirler. Sürücüler geciktirdikleri her ödeme için ayrıca bir faiz ödemeleri gerekebilir. Erken ödedikleri cezalarda indirim işlemi de uygulanır.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

E-devlet sistemi ie birlikte trafik cezalarınızın takibini yapabilmeniz mümkün. Bunun için önce turkıye.govçtr adresine gitmeniz gerekir. Daha sonrasında farklı giriş seçenekleriyle giriş yapmanız gerekecektir. Bu seçenekler e-devlet şifresi, mobil bankacılık, elektronik imza, T.C kimlik kartıdır. Bu seçenekler arasında en yaygın olanı e-devlet şifresi ile giriştir. Bunun için en yakın Ptt şubelerine başvurarak 2 TL karşılığında e-devlet şifresi alabilirsiniz. Giriş işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra E-hizmetler menüsünden Emniyet Genel Müdürlüğü'nü seçmeniz gerekir. Daha sonrasında karşınıza çıkacak olan menüden "Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama" butonuna tıklayın. Bu butona tıklayarak aracınızın plakasına yazılmış olan tüm cezai işlemleri takip edebilmeniz mümkündür.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığından yapacağınız sorgulama işlemi için ise www.gib.gov.tr adresine gidin. Sonrasında karşınıza çıkacak menüden "Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme " butonuna tıjlayın . İstenilen bilgileri doldurduktan sonra sorgulama işleminizi gerçekleştirebilmeniz mümkün.

Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden yapacağınız sorgulama için ise egm.gov.tr adresine gidin. Sonrasında ise "Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme " butonuna tıklayın. Daha sonra T.C kimlik bilgileriniz ve bazı kişisel bilgilerinizi istenilen boşluklara yazdıktan sonra son bir yıla ait olan ceza işlemleriniz kısa süre içerisinde karşınıza gelecektir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezası ödeme işlemlerinizi ise Ptt şubelerinden nakit olarak yapabileceğiniz gibi Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden online olarak kredi kartıyla da yapabilirsiniz. Trafik cezasını geç ödeme geciktirme bedelini de ödemenizi gerektirir. Eğer cezanız size tebliğ edilmiş ise yani sistemde adınıza ait bir ceza kaydı bulunuyorsa on beş gün içerisinde bu cezayı ödemeniz halinde cezanıza %25 oranında indirim uygulanır. Eğer cezanızı geciktirmiş iseniz de cezanızın %5 i kadar gecikme bedeli eklenir.