Siyaset Trajikomik görüntüler

Trajikomik görüntüler

23.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’na atletli fotoğrafı üzerinden yüklendi. Kılıçdaroğlu’nun “Ben Atatürk’ün partisinin başıyım” dediğini hatırlatan Erdoğan, “Sen Atatürk’ün böyle atletle yemek yerken resim çektirdiğine şahit oldun mu?” diye sordu

Trajikomik görüntüler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, “atletli fotoğrafı” nedeniyle eleştirerek, “Benim vatandaşım böyle, hele hele bir siyasi partinin, ana muhalefetin başında olacak, çağıracak gazeteciyi, ‘gel, benim bu fotoğrafımı bir çek’ ve ondan sonra da, ‘Ben Atatürk’ün partisinin başıyım’. Sen Atatürk’ün böyle atletle, yemek yerken görüp de resim çektirdiğine şahit oldun mu? Böyle bir şey var mı? Yani bunlar trajikomik görüntüler” dedi. Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen, “39. Muhtarlar Toplantısı”nda konuştu.
‘Farklıyı dışlamayız’
Erdoğan, “Muhtarlarımız arasında da bizim düşünce ve gönül dünyamızın dışında fikir ve meşrep sahibi arkadaşlarımız olabilir. Kendileriyle bire bir karşılaşırsak oturur, konuşur, tartışır müzakeremizi de yaparız. Biz, terör örgütleriyle arasına mesafe koymuş olması şartıyla hiçbir muhtar kardeşimizi özel olarak dışlayamayız. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin kapısı tüm muhtarlarımıza açıktır, bunu böyle bilmenizi isterim” dedi. Erdoğan, olağanüstü hal uygulamasının süreceği mesajını vererek, “Şu andaki olağanüstü halin en önemli özelliği nedir? Terör örgütlerini defetmek, onları inlerinden bulup çıkarıp gömmektir. Şimdi benim Güneydoğu’daki, Doğu’daki, ülkemdeki halkım huzura ulaşmadıkça biz, devlet başkanı olarak sorumluluğumuzu yerine getirmiş olamayız” diye konuştu.
‘Vatandaşa hakaret’
Erdoğan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu da atletli fotoğrafı üzerinden eleştirirken şunları söyledi: “Her kim ki ülkemizi her anlamda gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartabileceğini iddia ediyorsa, bunun için gereken projeleri, programları ortaya koyabiliyorsa, milletimizle gönül bağı kurabiliyorsa, bizim rakibimiz odur. Ama kuramıyorsa? Sözde adalet yürüyüşü yapıyor birisi, Ankara’dan çıkmış İstanbul’a yürüyor. Arada sırada bir de karavana oturuyor ve atletle bir yemek yiyor. Bugün de baktım ki, bir gazete başlık atmış, ‘Vatandaş falanca.’ Bu benim vatandaşıma hakarettir. Benim vatandaşım böyle, hele hele bir siyasi partinin, ana muhalefetin başında olacak, çağıracak gazeteciyi, ‘Gel, benim bu fotoğrafımı bir çek’ ve ondan sonra da ‘Ben Atatürk’ün partisinin başıyım.’ Sen Atatürk’ü böyle atletle, yemek yerken görüp de resim çektirdiğine şahit oldun mu? Böyle bir şey var mı? Yani bunlar trajikomik görüntüler. Onlar şimdi tabii bu görüntülerle zavallı hale düşüyorlar. Milletim onlara gereken dersi vakti geldiğinde en güzel şekilde verdi, gene verecek.”
Terörle irtibatı olmayan her kesime gönlünün açık olduğu vurgusunda bulunan Erdoğan, şunları dile getirdi:
‘Meşrebine bakmayız’
“Paralel devletmiş, yok şu devletmiş, bu devletmiş... Yok böyle bir şey. Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka bir devletimiz söz konusu değildir. Kimse herhangi bir arayışın içerisine girmesin. Biz herkesle birlikte yol yürümeye, omuz omuza çalışmaya varız. FETÖ gibi, PKK gibi, DEAŞ gibi, DHKP-C gibi ihanet örgütleriyle, terör örgütleriyle hareket etmediği sürece kökeni, meşrebi, yaşam biçimi ne olursa olsun herkese gönlümüz ve kollarımız açıktır. Biz bu anlayışla, kendi partimizde köklü bir değişim sürecini başlattık. Diğer partilerin de aynı anlayışla kendilerini yenilemelerini, yaklaşımlarını ve söylemlerini gözden geçirmelerini bekliyoruz.”
‘Alternatif olamazlar’
Erdoğan, şu an alternatif olduklarını iddia edenlerin hepsinin tek vaadinin eski Türkiye’yi ihya etmek olduğunu belirterek, “Koalisyonların, krizlerin, sefaletin, yoksulluğun, baskının, zulmün, her türlü yolsuzluğun, her türlü hukuksuzluğun kol gezdiği Türkiye’yi özlemek mümkün mü? Peki buna rağmen ne için ülkemizi o günlere geri götürmek istiyorlar biliyor musunuz? Onu da anlatayım. Milletten korktukları için böyle bir arayışın içine girdiler” dedi.

‘Bizim valimiz orayı yönetiyor’

15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından da Suriye’de kurulmak istenen terör devletinin önünü kesecek en kritik hamleyi yaparak, Fırat Kalkanı Harekatı’nı gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Erdoğan, “Çünkü kararlılığımız vardı. Suriye’nin kuzeyinde biz PYD’ye, YPG’ye bir devlet, sözde devlet asla kurdurmayız, kurdurmayacağız” dedi. Erdoğan, şunları kaydetti:
“Şunu da söyleyeyim; bazıları Kürt devleti falan diyorlar. Ben bunu Kürt kardeşlerime bir hakaret telakki ediyorum. Zira benim Kürt kardeşlerim ki inanıyorum ki Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye’nin güneyinde böyle bir oluşuma asla fırsat vermeyecektir. Şu anda Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye’nin kuzeyinde biliyorsunuz 2 bin kilometrekarelik alan bizim kontrolümüzdedir. Orada bizim şu anda görevlendirdiğimiz bir valiyle beraber de orası yönetilmektedir. Oralarda aslında Araplar yaşıyor... Bölgedeki Kürt kardeşlerimizin PYD terör örgütü ile YPG terör örgütü ile yapmak istedikleri neydi? Suriye’nin kuzeyinde bir terör koridoru oluşturmak suretiyle Akdeniz’e ulaşmaktı. Kusura bakmasınlar. Cudi’de ne yaptıysak, Tendürek’te ne yaptıysak, Kandil’de ne yapıyorsak, Gabar’da ne yapıyorsak, Bestler Deresi’nde ne yapıyorsak, her yerde bunları görürsek aynısını yapmaya devam edeceğiz. “

‘Kendi ayaklarıyla yanımıza gelecekler’

“Dağ ne kadar yüce olsa bir kenarı yol olur. Buna bayram günü derler dostla düşman bir olur” türküsünü anımsatan Erdoğan, “Biz de her fırsatta diyoruz ki önümüzdeki sorunları çözmek için ya bir yol bulacağız ya bir yol bulacağız. Başka çıkışı yok. Şartlara teslim olarak değil, şartları önümüze katıp değiştirerek hedeflerimize ilerleyeceğiz. Biz güçlendikçe, biz kendi projelerimizi, programlarımızı, siyasetimizi hayata geçirecek imkana sahip oldukça bugün karşımızda olanların kendi ayaklarıyla yanımıza geleceklerini göreceğiz” diye konuştu. Erdoğan, şöyle devam etti: “Eski Türkiye içimizdeki bazılarıyla birlikte işte bu güçlerin biliyorsunuz en büyük hayalidir. Ama biz eski Türkiye’ye dönmeyeceğiz. Türkiye’nin çıkarları, hassasiyetleri, talepleri söz konusu olduğunda kibirle demokrasiden, insan haklarından, bize ders vermekten söz edenlerin, kendi çıkarlarını nasıl her şeyin üzerinde tuttuklarını biz çok iyi biliriz. Her dediklerini yapan, her istediklerini yerine getiren, adeta emirlerine amade bir Türkiye hayaliyle yanıp tutuşanlar, biz kendi ajandamızı takip ettikçe, onurlu ve dik bir duruş sergiledikçe adeta kuduruyorlar ve kuduracaklar.”
Erdoğan, Rize’de de havaalanı yapılacağına değinerek, şunları ifade etti: “Çıktı oradan bazıları, ‘havalimanı istemezük’ dedi. Daha yıllarca havalimanı dendi, şimdi denizin üzerine havalimanı yapıyoruz, bunlar ‘istemezük’ diyorlar. Kim bunlar? Komünistler, komünistler. İki ili, Artvin ve Rize’yi kucaklayacak bu havalimanı, adam ‘istemezük’ diyor. Bu sol zihniyet, bu komünistler, bunlar hiçbir zaman vatansever, milliyetperver değildir. Bunlar bu tür hizmetleri verdiğiniz zaman çılgına dönüyor. Merak etmeyin biz yolumuza devam edeceğiz. Yeter ki sizler de dik durun. El ele omuz omuza yolumuza devam edelim.”

‘Tuvalet 1 milyondu’

En önemli ekonomik reformlarından birinin Türk lirasından 6 sıfırı atmak olduğunu anımsatan Erdoğan, “Tuvalete gidişin fiyatı 1 milyondu. Halbuki biz eskiden delikli kuruşlarla gidiyorduk. Nerelerden nerelere getirdik ülkeyi ama şimdi böyle bir durum söz konusu değil. 6 sıfır atmak suretiyle paramıza itibarını yeniden kazandırırken, demokratik ve hukuki reformlarımızı da kesintisiz sürdürdük” dedi. Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde PYD’ye devlet kurdurulmayacağını da belirterek, Ben bunu Kürt kardeşlerime bir hakaret telakki ediyorum” dedi.