Gündem Troya Hazineleri bu belgeselde

Troya Hazineleri bu belgeselde

21.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Troya hazinelerinin Almanya’ya kaçırılma süreci, yapımcılığını ve yönetmeliğini Nihal Ağırbaş’ın, senaryosunu gazeteci Ömer Erbil’in yazdığı bir belgeselle anlatıldı. Çok sayıda oyuncunun yer aldığı filmde eserleri kaçıran amatör Alman arkeolog Heinrich Schliemann’ı tiyatro ve sinema oyuncusu Cenan Çamyurdu canlandırdı.

Troya Hazineleri bu belgeselde

Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Doç Dr. Ali Sönmez ile arkeolog Nezih Başgelen filmin danışmanları arasında yer aldı. Troya Hazineleri Belgeseli, 2018 Troya Yılı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen tek film oldu.

Haberin Devamı

Schliemann’ın kazı notları ve hatıralarından alıntılarla oluşturulan senaryoda; Alman arkeoloğun rotası, Çanakkale’de araştırma yaptığı yerler, eserleri kaçırdığı Karanlık Liman dahil tüm gerçek mekanlar görüntülendi. Çekimler 3 hafta sürdü. Kazı sahneleri için özel bir alanda Troya antik kenti yeniden canlandırıldı. İç mekan drama çekimleri için İzmit Seka Kağıt Fabrikası’nda oluşturulan plato kullanıldı. Belgesel ekibi, eserleri yerinde görüntüledi ve Alman uzmanlardan görüş aldı. 5 ayda hazırlanan 76 dakikalık belgeselin ilk gösterimi Adana Film Festivalinde gerçekleşirken, belgeselin galası da önümüzdeki Cuma günü Kanyon AVM Cinemaximum salon 5’te Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un himayesinde düzenlenecek.