Dünya Trump’a bir şok daha

Trump’a bir şok daha

18.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı’nın Yüksek Mahkeme üyeliği için aday gösterdiği Kavanaugh cinsel tacizle suçlanıyor. Suçlamayı yapan kadın Washington Post’a olayı anlatırken, Kavanaugh’un adaylığı tehlikeye girdi

Trump’a bir şok daha

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterdiği yargıç Brett Kavanaugh’a yapılan cinsel taciz suçlamasıyla sarsılırken, suçlamayı yönelten kadının kimliği ortaya çıktı. Washington Post gazetesine konuşan Christine Blasey Ford adlı psikoloji profesörü kadın, Kavanaugh’un gençken kendisine tecavüz etmeye çalıştığını öne sürdü. 51 yaşındaki Ford gazeteye yaptığı açıklamada, Kavanaugh’un 1980’li yılların başlarındaki bir davet sırasında içkili Kavanaugh’un kendisini yatağa ittiğini, ellediğini ve kıyafetlerini çıkarmaya çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

Suçlamalar geçen hafta Amerikan medyasında çıkmış ancak Ford ilk kez Pazar günü yayımlanan mülakatında konuyla ilgili açıklamada bulunmuştu. Cuma günü bir bildiri yayımlayarak suçlamaları reddeden Kavanaugh, “ne okuldayken, ne de başka bir zaman böyle bir şeye teşebbüs ettiğini” belirtmişti. Ford olayın duyulması sonrası ‘mahremiyetinin yavaşça yok olmakta olduğunu’ fark ettiği için gazeteye açıklama yapma gereği duyduğunu vurguladı.

‘Adaylık bekletilsin’

Başkan Trump’ın tarafından Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterdiği koyu muhafazakâr yargıç Brett Kavanaugh’un Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Senato’nun Yargı Komitesi’ne 4 gün boyunca ifade veren Kavanaugh’un Yüksek Mahkeme adaylığı konusunda Senato’da oylama yapılacaktı. Ancak suçlamaların ışığında Kavanaugh ve Ford’un Komite’nin üst düzey üyeleriyle konuşması ve perşembeye kadar Senato’daki oylamanın yapılıp yapılmayacağı konusunda karara varması bekleniyor. Eğer Kavanaugh’un ömür boyu sürecek Yüksek Mahkeme üyeliğine adaylığı onaylanırsa Yüksek Mahkeme’nin dengesi Cumhurşyetçiler lehine bozulacak.

Haberin Devamı

ABD Senatosu’ndaki Demokratların lideri Chuck Schumer oylamanın ‘ABD’li kadınlara bir hakaret’ olacağını söylerken Yargı Komitesi’nden Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake de ‘Ford’un hikayesini dinlemeden gönül rahatlığıyla Kavanaugh’a ‘evet’ oyu veremeyeceğini’ söyledi. Mülakatın yayımlanmasından sonra Demokrat Partili Senatörler atama prosedürünün ertelenmesini talep etti. Demokrat Partili Senato üyesi Diane Feinstein atama sürecine devam edilmeden önce Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) suçlamayla ilgili soruşturma açması gerektiğini söyledi.

Yazarlar