Ekonomi Trump faizde artışa karşı

Trump faizde artışa karşı

21.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Trump faizde artışa karşı

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artış politikasını eleştirdi. Trump, artan faiz oranlarının ve güçlenen doların ABD ekonomisi ve Amerikan şirketlerinin rekabet gücü üzerindeki olası etkisi konusunda kaygılı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Trump, CNBC televizyonu ile önceki gün yaptığı söyleşide, “(Ekonomi ve borsada) ne zaman yukarı çıkış olsa faizleri tekrar artırmak istiyorlar. Bundan memnun değilim... Ancak (Fed’e) en iyisi olduğunu düşündüklerini yapması için izin veriyorum” dedi. Reuters’ın haberine göre Trump, “Ekonomide bu kadar çok çalıştıktan sonra faizlerin yükselmesi hoşuma gitmiyor” dedi.

Trump, “Çin para biriminin bir kaya gibi (sert) düşüş kaydetmesinden” ve güçlü seyir izleyen doların “(ABD) için bir dezavantaj olmasından” endişe duyduğunu söyledi.

‘Sade vatandaş gibi’

Kendisinden önceki ABD başkanlarından farklı olarak, faiz oranlarına ya da doların değerine ilişkin açıklama yapmaktan kaçınmayan Trump, “Sade vatandaş olarak dile getireceğim konuları Başkan olduktan sonra söylemeye devam ediyorum... Herkesin ne dediğini umursamıyorum, çünkü fikirlerim değişmedi” dedi. Trump, televizyon yayınından sonra Twitter’da yaptığı açıklamada da faizle ilgili olarak para politikasını sıkılaştırmanın “şimdiye kadar yapılanlara” zarar verdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dolar/TL 4.77’ye indi

Dolar/TL dün Hollanda ile ilişkilerin normalleşmesi kararı ve Trump’ın ABD faiz artışlarına eleştirileriyle 4.77’li seviyelere geriledi.

Bankacılar dolardaki değer kaybının aralarında TL’nin de yer aldığı gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde bir iyimserlik yarattığını belirttiler. Türkiye ve Hollanda’nın ilişkileri normalleştirme kararı alması da piyasadaki iyimserliğin bir diğer nedeni oldu.

Dolar/TL güne başladığı 4.82’li seviyelerden bu gelişmelerle yönünü aşağı çevirdi ve en düşük 4.7730 seviyesini gördü.