Ekonomi Trump’ın hamlesini Türkiye de izliyor...

Trump’ın hamlesini Türkiye de izliyor...

28.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı’nın verdiği, ithal taşıtlar ve parçalarının, ülkenin ulusal güvenliğini tehdit edip etmediğinin incelenmesi yönündeki direktif, Türkiye tarafından da dikkatle izleniyor

Trump’ın hamlesini Türkiye de izliyor...

Amerika Başkanı Donald Trump’ın, Ticaret Bakanı Wilbur Ross’tan ithal araçlar ve otomotiv parçalarının, ülkenin ulusal güvenliğine yönelik etkilerinin araştırılmasını istemesinin yankıları sürüyor. Bu karar ve Ticaret Bakanlığı’nın yürüteceği incelemeyle, Amerika’da ithal araçlar ve otomotivde kullanılan ithal parçalara yüzde 25’e varan gümrük vergileri getirilmesinin söz konusu olacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Amerika kıtasına araç ve parça ihracatı yapan Türkiye de, elbette bu gelişmeleri dikkatle izliyor. Nitekim Tofaş, Toyota Türkiye ve Temsa gibi üreticiler Amerika kıtasına araç ihraç ederken, pek çok yan sanayi üreticisi de parça ihracatı gerçekleştiriyor.

Endişe verici

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, ABD’nin başlattığı söz konusu soruşturma girişiminin, uluslararası ticaret ortamının olumsuz bir sarmala girme riskini artıracağına ilişkin endişe taşıdıklarını belirtti. Kararı “endişe verici bir gelişme” diye niteleyen Yenigün, “Bu tür girişimler, küresel ticarette gerginlik oluşmasına sebebiyet verebilir” diye konuştu.

Trump’ın hamlesini Türkiye de izliyor...
Türkiye’nin ABD’ye ihracatının gümrük vergisine tabi olduğunu anımsatan Yenigün, bu kıtaya ülkemizden gerçekleştirilen ihracatta otomobil için yüzde 2.5 ticari araçlar içinse, araç tipine göre yüzde 4 ila 25 arasında gümrük vergisi uygulandığını vurguladı. ABD Ticaret Bakanlığı’nın ithal otomobillerin pazar payının son dönemde yüzde 48’e çıkmasını bu soruşturma için önemli bir sebep olarak gösterdiğini kaydeden Yenigün, ülkemizde ithal araçların pazar payının 2017 sonu itibariyle otomobillerde yüzde 70, ticari araçlarda yüzde 46 olmak üzere toplam pazarda yüzde 64 olduğunu belirtti. Yenigün, soruşturmanın, küresel ticaret dengelerini gözetecek şekilde yürütülmesinin ise küresel ekonominin sağlıklı işleyişi açısından gerekli olacağını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

2017 yılı verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin 6. büyük ihraç pazarı olan ABD’ye, otomotiv ve parça ihracatı geçen yıl bir önceki yıla göre artış gösterdiğini kaydeden OSD Başkanı Yenigün, bu yıl ihracatın kompozisyonundaki değişiklik nedeniyle adetsel açıdan düşüş olsa da, yan sanayideki ihracat artışı nedeniyle toplam ciro bazında yüzde 6 artış olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye’den ABD’ye geçen yıl toplam 1.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleşirken, 2018’in ilk 4 ayında bu rakam toplamda 347 milyon dolar oldu.

Aylar sürebilir

Trump yönetimi, 1962 tarihli Ticaret Genişletme Yasası’nın 232 no’lu “ulusal güvenlik” maddesini, en son ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük vergileri getirilmesi için kullanmıştı. Bu konusu madde kapsamında başlatılacak soruşturmanın, çelikteki gibi motorlu taşıt ve parça ithalatına yüzde 25 vergi getirilmesine yol açabileceğine işaret ediliyor. Soruşturmanın aylarca sürebileceğini belirten uzmanlar, Trump’ın bunu Kanada, Meksika, Çin, Güney Kore ve Avrupa’yla müzakerelerde koz olarak kullanabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

CITROEN'DEN YENİ 'AMİRAL GEMİSİ'

Ürün gamındaki SUV modellerinin sayısını artıran Citroen, yeni modeli “C5 Aircross”u da ortaya çıkarttı. Markanın yeni amiral gemisi görevini üstlenecek C5 Aircross, 2019 yılı başında Türkiye pazarında satılmaya başlanacak.

Trump’ın hamlesini Türkiye de izliyor...

Markanın son dönemde özellikle C3 ile başlattığı yeni tasarım anlayışına uygun şekillenen C5 Aircross, sunulan 30 farklı gövde kombinasyonu sayesinde tüketicilere geniş kişiselleştirme imkanı tanıyan, “Citroen Advanced Comfort” programıyla farklı bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. C5 Aircross, yeni “Progressive Hydraulic Cushions” (Kademeli Hidrolik Destekli) süspansiyon sistemi ve “Advanced Comfort” koltuklarıyla da konforlu bir yolculuk sunmayı hedefliyor. Ayrı ayrı kaydırılabilen, katlanabilen ve yatırılabilen arka koltuklarla aracın bagaj hacmi 580 lt ile 720 lt arasında değişebiliyor. C5 Aircross, ön camın üstündeki kamera ve ön tamponun içindeki radar sensörüyle, “otonom sürüş”e doğru önemli bir adım atıyor. Araçta, aralarında “Aktif Güvenlik Freni”, “Stop&Go” özellikli “Adaptif Cruise Control”, “Şeritte Kalma Asistanı”, “Park Asistanı”, “Yokuş İniş Destek” sistemi ve Grip Control’ün de bulunduğu 20 farklı sistemle donatıldı.

Haberin Devamı

Araçta 130 ile 180 beygir arasında güç üreten, benzinli ve dizel motorlar yer alacak. Bu motorlar, 6 ileri manüel veya EAT8 tam otomatik şanzımanla eşleştirilirken, 2019 sonlarında Plug-in Hybrid (PHEV) versiyonu da olacak.

Önemli pazar...

Citroen Türkiye Genel Müdürü Emre Doğueri, 2019’un Ocak ayında satışa sunacaklarını hatırlattı.

Haberin Devamı

2018’i yüzde 2.5 pazar payıyla kapatmayı, 2019’da bu oranı yüzde 4’e, 2020’deyse yüzde 5’in üstüne çıkmayı hedeflediklerini söyleyen Doğueri, “Türkiye’de SUV segmenti, toplam otomobil pazarı içerisinde yüzde 19.5 gibi bir paya sahip. Citroen de artık bu segmentte iddialı bir oyuncu olarak yerini alacak. C-SUV segmentinde yıllık 9 bin adet satış hedefimiz var. C5 Aircross ile büyüyen C-SUV sınıfında yüzde 9 paya ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin, C5 Aircross’un en çok satıldığı 6. veya 7. pazar olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Trump’ın hamlesini Türkiye de izliyor...

Makyajlı i20 satışa çıktı

Hyundai’nin İzmit’teki fabrikasından 40’tan fazla ülkeye ihraç edilen i20 modeli, makyajlanmış haliyle, 75 bin 400 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Hyundai i20, 1.0 T-GDI ve DCT kombinasyonu başta olmak üzere, yeni güvenlik donanımlarıyla da adından söz ettirecek. “Hatchback” ve “Active” olmak üzere iki farklı versiyona sahip i20, ön ve arka kısmında farklılaşan tasarım unsurlarıyla dikkati çekiyor. Özellikle değişen arka stop lambaları, en belirgin unsurlardan. i20, 1.0 lt turbo, 1.2 ve 1.4 lt atmosferik olmak üzere 3 farklı benzinli ve bir de 1.4 lt dizel motor seçeneğiyle satılıyor. Tüketimi düşürmeye yardımcı “Stop & Go” (ISG) sistemi de standart. 7 ileri DCT şanzımansa 120 beygirlik 1.0 lt motorla beraber sunuluyor.

Trump’ın hamlesini Türkiye de izliyor...

Ayrıca Yeni i20’de, İleri Çarpışma Önleme Asistanı, Şeritten Ayrılma Uyarı Sistemi, Şeritte Kalma Yardımcısı, Sürücü Dikkat Uyarısı ve Uzun Far Asistanı gibi donanımlar da var.

Trump’ın hamlesini Türkiye de izliyor...

BU PICK-UP UÇURUR!

Honda, popüler performanslı modeli yeni Civic Type R’ın bu kez bir pick-up versiyonunu üretti. Seri üretimi söz konusu olmayan, sadece deneme amaçlı olarak, Honda İngiltere tarafından yaratılan araç, “dünyada tek” olma özelliği taşıyacak. Bunun için İngiltere fabrikasındaki “ön üretim” Type R’lardan birini alıp, B sütunundan itibaren geliştiren Honda, aracın imzası niteliğindeki arka kanadı, üçlü egzost çıkışını korumuş. Bununla birlikte aracın arka kasası süs için değil, ciddi bir biçimde eşya taşıyabilecek şekilde oluşturulmuş. Aracın motor, süspansiyon ve vites kutusu gibi unsurları ise, standart hatchback ile aynı kalmış. Normal versiyonu, 0-100 km/s hızlanmasını 5.7 saniyede gerçekleştirirken, Honda, pick-up versiyonunun bu sürenin de altına inebileceğini belirtiyor. Ancak kesin bir bilgi yok tabii...

YERLİ OTOMOBİLİ 'AKILLANDIRACAK'

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, yerli otomobil projesinde, akıllı ulaşım teknolojilerini geliştirme, yapay zeka, lokasyon bazlı bilişim sistemleri ve akıllı sürüş teknolojileri konusundaki Ar-Ge çalışmalarıyla ortaklığa katkıda bulunacaklarını bildirdi.

Bünyelerinde 800’ü Türkiye’de 200’ü Belarus’da olmak üzere bin Ar-Ge mühendisi istihdam ettiklerini ifade eden Terzioğlu, bu mühendislerin, değişik sektörlerde dijital servislerin geliştirilmesine yönelik yazılımlar geliştirdiğini ifade etti. Otomotiv grubundaki çalışmaların gelişim süreciyle yerli otomobil alanındaki yatırım sürecinin paralel yürütüldüğüne dikkati çeken Terzioğlu, “Biz önümüzdeki dönemde, aylar içinde Türkiye’nin Akıllı Sürüş Teknolojileri ile ilgili ilk ürününü pazara vereceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Trump’ın hamlesini Türkiye de izliyor...

Terzioğlu, Akıllı Ulaşım Teknolojileri ve Endüstri 4.0’daki yatırımlarının sürekli devam ettiğine işaret ederek, çalışan sayısının yüzde 20’sinin araştırma ve geliştirmeye odaklandığını sözlerine ekledi.

Turkcell, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle “Türkiye’nin Otomobili” projesini gerçekleştirmek üzere bir araya gelen 5 babayiğitten biri. Söz konusu konsorsiyumda Turkcell’in yanı sıra Anadolu Grubu, BMC, Karsan ve Zorlu Holding yer alıyor.