Dünya Trump-Putin görüşmesi NATO’yu endişelendiriyor

Trump-Putin görüşmesi NATO’yu endişelendiriyor

08.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Trump’ın Putin’le görüşmesinde bazı anlaşmalar yapma ihtimali NATO’yu endişelendirdi. Trump’ın danışmanlarıysa Kırım ve Ukrayna konularında taviz verilmesinden korkuyor.

Trump-Putin görüşmesi NATO’yu endişelendiriyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleştireceği zirvenin NATO müttefiklerini endişelendirdiği iddia edildi. Almanya’daki koalisyon hükümetinin Transatlantik işbirliği koordinatörü Peter Bayer, NATO’nun 16 Temmuz’da gerçekleştirilecek Putin-Trump zirvesinde bir dizi anlaşma yapılmasından endişeli olduğunu söyledi. Bayer, NATO’nun endişesinin İttifak ülkelerinin Putin-Trump zirvesinin planlama ve gündem hazırlama sürecine dahil edilmemesinden kaynaklandığını ifade etti. Bayer’e göre benzer durum, 12 Haziran’da Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında yapılan görüşme öncesinde de yaşandı.

Haberin Devamı

Taviz verebilir

Öte yandan Trump’ın danışmanlarının ve müttefiklerinin Başkan’ın Rus mevkidaşı Putin’e Kırım ve Ukrayna konusunda taviz vermesinden çekindiği de iddialar arasında. Washington Post gazetesinin ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberine göre Trump’ın yakın danışmanları ve müttefikleri, özellikle bu iki konuda Rusya’ya taviz verilmesinden endişe ediyor. Kaynaklar, Trump’ta bir anlaşma yapmak uğruna geçmiş meselelere göz yumabilecek bir kişi gördüklerini ve bu durumun Başkan’ın yakın çevresini ve müttefik ülkelerdeki bürokratları rahatsız ettiğini ifade etti. Washington Post’a göre Trump’ın NATO ülkelerine yönelik politikası da bir diğer endişe kaynağı. Kaynaklardan biri, Trump’ın danışmanlarına diğer ülkelerin NATO’ya katkılarını artırmaması halinde Avrupa’nın savunmasına yönelik harcamaları kısmayı planlandığını söylediğini aktardı.