Dünya Trump’tan gaf üstüne gaf

Trump’tan gaf üstüne gaf

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın, bulunduğu makamla ters düşen tuhaf açıklamaları devam ediyor.

Trump’tan gaf üstüne gaf

Trump’ın, Beyaz Saray’daki toplantıda bazı Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden gelen göçmenleri eleştirerek “Bu b.k çukuru ülkelerden niye bu insanları kabul ediyoruz?” cümlesini söylediği bildirildi. Washington Post’un haberiyle ilgili Beyaz Saray’dan bir yalanlama gelmedi. Toplantıda Trump’ın, “Neden bu iğrenç ülkelerden insanların gelmesini isteyelim. Norveç’ten daha fazla göçmen almalıyız” dediği belirtildi.
Trump’ın açıklamaları büyük tepki çekti. Birleşmiş Milletler (BM), Trump’ın sözlerinin “ırkçı” olduğunu açıkladı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcülerinden Rupert Colville, “Doğrulandıysa, bunlar ABD Başkanı’ndan şok edici ve utanç verici yorumlar. Üzgünüm, ama bu sözler için ‘ırkçı’ kelimesinden başka bir şey kullanılamaz” dedi. Afrika Birliği ve Haiti de, Trump’ın bu açıklamalarına tepki gösterdi.
Londra muamması
Öte yandan Trump, ülkesinin yeni büyükelçilik binasının açılışı için planlanan Londra ziyaretini iptal etti ve yeni bir diplomatik kriz yarattı. Twitter mesajında, “Kurdela kesmemi mi istiyorsunuz? Hayır” ifadesini kullanan Trump, geziyi büyükelçiliğin değerli yerinden vazgeçilmesi nedeniyle iptal ettiğini söyledi.
Londra Belediye Başkanı Sadık Han ise, “Başkan Trump ABD’lileri seven birçok Londralının, kendisinin politikaları ve uygulamalarının bizim kentimizin kapsayıcılık, çeşitlilik ve hoşgörüye dayalı değerlerinin tam zıddı olduğunu düşündükleri mesajını almış görünüyor” ifadesini kullandı. Han, Trump’ın önümüzdeki ay kentlerine gelmesi halinde barışçıl kitlesel protestolarla karşılanacağına dair şüphe bulunmadığının altını çizdi.

Davet hâlâ geçerli

İngiliz basını, Trump’ın iptal ettiği ziyaretin sadece ABD’nin Londra’daki yeni büyükelçilik binasının açılışıyla ilgili olduğunu ve Başbakan May’in yaptığı resmi davet için henüz bir tarih açıklanmadığını savundu. İngiltere Başbakan Sözcüsü de, Trump’a devlet ziyareti davetinin geçerliliğini koruduğunu açıkladı. Trump’ın tweet’inin bir yanlış anlamaya yol açtığını söyleyen sözcü, iki ayrı ziyaret daveti olduğunu belirtti. Ada basını Trump’ın iptal kararında, yapılacak Trump karşıtı gösterilerin de etkili olduğunu yazdı.