Dünya Trump’tan geri adım

Trump’tan geri adım

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin göçmenler ve çocuklarına yönelik tutumunun büyük tepki çekmesinin ardından Başkan Trump, çocukların ebeveynlerinden ayrılmasını engelleyecek başkanlık kararnamesine imza attı.

Trump’tan geri adım

ABD Başkanı Donald Trump, ülkeye yasa dışı yollarla giren göçmenlerin çocuklarının ebeveynlerinden ayrılmasını engelleyecek başkanlık kararnamesine imza attı. Beyaz Saray’daki törende söz konusu kararnameyi imzalayan Trump, yasa dışı göçmen sorununa bir an önce çözüm bulması konusunda Kongre’ye de çağrıda bulundu. Trump, imza töreninde yaptığı kısa açıklamada, “Bunun çok önemli bir kararname olduğunu düşünüyorum. Bu kararname bir yandan sınırlarımızı güçlü ve güvenli tutarken, aynı zamanda aileleri bir arada tutmakla ilgili. Ailelerin ayrıldığını görmekten hoşnut olmadım” değerlendirmesini yaptı. ABD Başkanı, Çarşamba günkü imza töreninde, çocukların ailelerinden ayrılırken ağladıklarını gösteren fotoğraflardan etkilendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Trump’tan geri adım
Eşinin “sıfır tolerans” politikasını eleştiren ve göçmen çocukların ailelerinden ayrılmamasını savunan Melania Trump, ABD-Teksas sınırında göçmen çocukların bulunduğu sığınma merkezlerine ani bir ziyaret gerçekleştirdi.

Şimdi top Kongre’de

ABD’nin konuyla ilgili tutumuna yönelik eleştiriler de devam ediyor. Demokratların eski başkan aday adayı Bernie Sanders, Twitter hesabından, “Dünya üzerindeki en güçlü ulus, çocukların ailelerinden koparılmasını kabul edilebilir bulduğunda, birçok ülkeye, göçmenlere ve azınlıklara nasıl davranabileceklerine dair bir sinyal göndermiş oluyorsunuz. Bu çok tehlikeli bir sinyal” sözleriyle Trump yönetimine tepki gösterdi. ABD Başkanı Trump’ın kızı Ivanka Trump da babasının attığı imza ile artık göçmen ailelerinin çocuklarından ayrılmayacağını ve daha kapsamlı çözümün Kongre tarafından bulunması gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Başkan’a geçtğimiz günlerde bu konuda bir tepki de eşinden gelmişti. Melania Trump, sözcüsü aracılığıyla Meksika’dan ülkeye yasa dışı yollarla giriş yapan ebeveyn ve çocuklarını ayıran “sıfır hoşgörü” politikasını eleştirmişti. Sözcüsü Stephanie Grisham, “Melania Trump ABD’nin tüm kanunları uygulayan, aynı zamanda da insan vicdanıyla yönetilen bir ülke olmamız gerektiğine inanıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Trump’tan geri adım

Ülke genelinde ve hatta uluslararası kamuoyunda tepkilere yol açan uygulamayı sona erdirmek için ABD Kongresi harekete geçti. Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, sorunun çözümüne yönelik bir yasa tasarısının oylamaya sunulacağını kaydederek, “Ailelerin bölünmesi gerektiğini düşünmüyoruz. Göçmenlik yasalarımızı savunurken, bir yandan da aileleri bir arada tutacak adımları atacağız” değerlendirmesini yapmıştı. Trump’ın yeni kararnamesinin ne zaman yürürlüğe gireceği ise henüz net değil.

Tepki neden oluştu?

ABD’nin göçmenler konusundaki tutumu bazı ses kayıtlarının ortaya çıkmasıyla büyük tepki çekmişti. Trump’ın yasa dışı göçe karşı uygulamaya koyduğu “sıfır hoşgörü” politikası kapsamında, Meksika’dan ülkeye yasa dışı bir şekilde geçen yetişkinler, gözaltına alınarak göçmenlik merkezlerinde yer kalmadığı için federal hapishanelere gönderiliyorlar. Haklarında ülkeye yasa dışı girmekten dava açılabiliyor. Bu süreçte ise çocuklar ebeveynlerinden ayrı sığınma merkezlerinde tutuluyorlar. Bir kampta onlarca çocuğun tel örgülerle ayrılmış kafeslerde tutulduğunu gösteren fotoğraflar ve çocukların ağlamalarının duyulduğu ses kayıtları, dünya çapında tepkilere neden olmuştu.