Dünya Trump’tan şok çıkış

Trump’tan şok çıkış

22.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı seçim döneminde FBI’ın, siyasi amaçla kampanyasına yönelik casusluk yaptığını iddia etti ve FBI’ın soruşturulmasını istedi. Adalet Bakanlığı, konunun inceleneceğini duyurdu

Trump’tan şok çıkış

ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama döneminde kendisinin seçim kampanyasına FBI ajanlarının sızıp sızmadığını soruşturmaya karar verdi. Trump önceki gün Twitter hesabı üzerinden arka arkaya yaptığı paylaşımlarla, Adalet Bakanlığı’na FBI’ı soruşturma çağrısı yaptı. Trump öncelikle Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahalesiyle ilgili soruşturma yürüten FBI’ın bir “cadı avı” sürdürdüğünü ifade eden paylaşımlarda bulundu. Trump ayrıca özellikle muhafazakar medya organları tarafından yayınlanan ve Trump’ın seçim kampanyasına Obama yönetimi tarafından bir ajan sokulduğu iddiasını da gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Bu mesajların ardından ABD Başkanı “Bu nedenle yarın FBI ve Adalet Bakanlığı’nın Trump kampanyasına siyasi nedenlerle sızmış olabileceğinin ya da böyle bir talimatın Obama yönetiminden biri tarafından verilip verilmediğinin incelenmesini Adalet Bakanlığı’ndan resmen isteyeceğim” ifadelerini kullandı. Bu adım, Trump’ın hukuk ekibinin, Özel Savcı Robert Mueller’in kendilerine soruşturmayı Eylül ayında bir sonuca kavuşturacağıNI ima ettiği yönündeki açıklamadan sonra geldi. Trump’ın avukatlığını yapan New York eski belediye başkanı Rudy Giuliani’nin açıklamasında, ABD Başkanı’nın Haziran ayında ifade vermesi durumunda, Mueller’in soruşturmasını 1 Eylül’de tamamlamayı planladığı belirtilmişti.

Trump’tan şok çıkış

HASPEL RESMEN GÖREVDE

ABD Başkanı Donald Trump’ın Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) başına geçmesi için aday gösterdiği Gina Haspel, resmen yemin ederek, görevine başladı. CIA’in başına geçen ilk kadın olan Haspel’in yemin töreninde, Başkan Yardımcısı Mike Pence ile birlikte hazır bulunan Başkan Trump, “Bu ülkede, bu görev için ondan daha uygun biri olamazdı” dedi. CIA’in Virginia’daki merkezinde düzenlenen törene katılan Trump, teşkilatın çalışanlarını da övdü ve “hepsini “bu dünyadaki en seçkin kadın ve erkekler” diye niteledi.

Bakanlık devrede

Haberin Devamı

Trump, uzun süredir FBI’ın Özel Savcı Robert Mueller öncülüğünde yürüttüğü soruşturmayı eleştiriyor ve bu soruşturmanın siyasi amaçlı olduğunu iddia ediyordu. Trump’ın son adımı, ABD’de büyük ses getirirken, bu son hamle ile Adalet Bakanlığı’nın üzerindeki baskının artacağı tahmin ediliyor.

ABD Adalet Bakanlığı, son olarak Rusya soruşturması dahilinde siyasi amaç güden herhangi bir takip yapılıp yapılmadığına ilişkin araştırma yapılacağını açıkladı. Trump’ın çağrısının ardından Trump’ın atadığı Jeff Sessions’ın başında bulunduğu Adalet Bakanlığı, FBI ajanlarının, Trump’ın 2016 başkanlık seçimi kampanyasıyla ilgili uygunsuz amaçlarla casusluk yapıp yapmadıklarını soruşturacağını duyurdu. Kampanyaya herhangi bir sızma saptanması halide gerekli adımların atılacağını söyleyen Adalet Bakanı Yardımcısı Rod Rosenstein “Uygunsuz amaçlarla bir başkanlık kampanyasının katılımcıları arasına sızma ya da katılımcıları takibe alma sözkonusuysa, bunu bilmemiz ve uygun şekilde eyleme geçmemiz gerekir” dedi.

Trump’ın açıklamaları Demokrat Parti çevrelerindeyse büyük tepki yarattı. Demokrat Parti üyeleri, Trump’ın hukuki çıkmazda olduğunu ve hedef değiştirmeye çalıştığını ifade ediyor. Amerikan ana akım medyasında yapılan yorumlardaysa, Trump’ın bu hareketle kendisini yakından ilgilendiren bir soruşturmayı etkilemeye çalıştığı ve adaletin önğne geçtiği belirtiliyor.