Dünya Trump ve Clinton’ın ilk yüzleşmesinde galip yok

Trump ve Clinton’ın ilk yüzleşmesinde galip yok

28.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de başkanlık seçimleri için yarışan Clinton ve Trump’ın ilk canlı televizyon karşılaşmasında adaylar birbirini köşeye sıkıştırmak için yarıştı. Adayların, kararsız seçmenleri etkileme konusunda başarılı olamadığı düşünülüyor

Trump ve Clinton’ın ilk yüzleşmesinde galip yok

ABD’de, 8 Kasım’da düzenlenecek başkanlık seçiminden önce Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump ve Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton ilk kez bir tartışma programında karşı karşıya geldi. İstihdam ve dış politika konularının sık sık gündeme geldiği hararetli tartışmada, iki adayın da birbirlerine kritik konularda üstünlük sağlayamadığı görüldü. Clinton, Trump’ın başkanlık için uygun bir yapıya sahip olmadığını tekrar ederken, ülkede 10 milyon kişiye istihdam sözü verdi. Trump ise Clinton’un ekonomi konusunda zayıf bir aday olduğunu öne sürdü. Trump, ABD ekonomisini büyük bir balon olarak nitelerken, diğer ülkelerin Amerikan ekonomisinden faydalandığını savundu. CNN’in anketinde Clinton yüzde 62 oy alırken, CNBC’nin anketinde katılımcıların yüzde 61’i tartışmada Trump’ın daha başarılı olduğunu söyledi.

Köşeye sıkıştırma yarışı

İki aday, tahminlere göre 100 milyon izleyici tarafından takip edilen tartışmanın başından itibaren adeta birbirlerini köşeye sıkıştırmak için yarıştı. Clinton, Trump’a vergi beyannamalerini neden açıklamadığı sorusunu yöneltirken, dışişleri bakanlığı döneminde kişisel e-posta adresi kullanmasının bahanesi olmayan bir hata olduğunu kabul etti. Konuşması sık sık Trump tarafından kesilen ve sakin kalmaya çalıştığı gözlenen Clinton, Trump’ın ‘Wall Street’e ve yabancı bankalara borcu olduğunu iddia ederken, Cumhuriyetçi adayın bu durumu gizlemeye çalıştığını belirtti. Reuters’ın analizine göre, Clinton ‘ne yapacağı belli olmayan’ rakibini köşeye sıkıştırma imkânını başarılı bir şekilde kullanamadı. Trump’ın ise popüler kültür ikonundan Beyaz Saray’a yakışacak bir lidere dönüştüğünü kanıtlayacak bir izlenim yaratma konusunda başarısız olduğu yorumu yapıldı.
Associated Press (AP) haber ajansında yer alan analizde ise iki adayın kararsız seçmenlerin oyunu kazanmaya çalıştığı ifade edildi. Analizde, Trump’ın 100 milyon seyirci önünde kendisini ‘değişim yaratan’ aday olarak yansıtmayı başaramadığı ancak tartışma boyunca sadece rakibi Clinton’un söylediklerine karşı geldiği belirtildi. ABD’li seçmenin ‘değişim vaadi’ veren bir adayı beklediğini ancak Trump’ın bu değişim için iyi bir ‘elçi’ görüntüsünden uzak kaldığı ifade edildi. Son dönemde Afrika kökenli Amerikalıların oylarını kazanmaya çalıştığı gözlenen Trump, polisin siyahları vurması konusunun hukun üstünlüğü ve asayişin sağlanmasıyla çözüleceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Seçimlerde cinsiyetin rolü

Donald Trump’ın canlı yayınlanan bir tartışmada ilk kez bir kadın adayla karşı karşıya gelmesi, adayların cinsiyetlerinin rolü sorusunu akıllara getirdi. Trump’ın Clinton’ın sözünü 51 kez kestiği, Clinton’ın ise 17 kere Trump’ı böldüğü belirtildi. Bununla beraber, Cliton’ın Trump’a çoğunlukla ilk ismiyle hitap etmesi bir güç gösterisi olarak değerlendirildi. Trump’ın Clinton’a ‘yeterli enerjiye sahip olmaması’ yönündeki eleştirilerinin de, cinsiyetçi bir algı yarattığı ifade ediliyor. Kadın adaylara sıklıkla yöneltilen ve Clinton’ın da payını aldığı ‘somurtganlık’ eleştirisi de cinsiyetçi bir yaklaşım olarak değerlendirildi.

‘Adaylar taban tabana zıt’

ABD basını, Clinton ve Trump’ın ilk tartışmasına büyük ilgi gösterdi. The New York Times gazetesi, birbirine çok zıt olan iki adayın katıldığı tartışmada, adayların birbirlerinin karıştığı skandallar konusunda tartıştığını yazdı. Gazete, Trump’ın diğer Cumhuriyetçi adaylardan daha hazır olan Demokrat adayla yarışma konusunda zorluk yaşadığını yazdı.

The Wall Street Journal gazetesi ise Trump ve Clinton’un tartışmada ülkeyi nasıl yönetecekleri konusunda taban tabana zıt fikirlere sahip olduğunun görüldüğünü yazdı.

Cumhuriyetçi Parti’ye yakın Fox News ise online anketlerde Trump’ın üstün geldiğini ancak medyanın Clinton’un daha iyi olduğu konusunda hemfikir olduğunu belirtti.