Gündem TSK, Kuzey Irak’ta hakimiyeti kurdu

TSK, Kuzey Irak’ta hakimiyeti kurdu

26.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Irak’ta İran sınır hattından iç kesimlere uzanan stratejik noktalara çıkarma yapan TSK, terör örgütü PKK’nın bölgedeki faaliyetlerini büyük oranda kontrol altına aldı.

TSK, Kuzey Irak’ta hakimiyeti kurdu

Örgütün Türkiye’ye geçiş yollarının bir bölümü tutulurken ana kamplar ve üslenme alanları karadan top ve tank atışları havadan da savaş uçaklarınca belirli aralıklarla etkili vuruluyor. Bölgede iç kesimlere doğru kapsamlı harekât için de hazırlık yapılıyor.

Haberin Devamı

Türkiye-Irak sınır hattında güvenli alan oluşturulmasına yönelik uzun süredir sürdürülen “güvenli alan” çalışmasında büyük mesafe alındı. Terör örgütünün Kuzey Irak’tan Türkiye’ye sızması ve sınır kesimlerinde eylemler yapılmasının önüne geçilmesine yönelik alınan önlemler arasında sınır ötesinde güvenli alanlar yaratılmasına yönelik çalışmalar ilerledi.

Şırnak’ın Silopi ve Uludere ilçelerinden Hakkâri’nin Çukurca ve Şemdinli ilçelerine uzanan 378 kilometrelik sınır şeridi büyük oranda kontrol altına alınırken sınır ötesinde kurulan geçici askeri üslerin sayısı da artırılıyor. Bu kapsamda bölgede alan genişletmeye yönelik kapsamlı operasyonlar sürdürülüyor.

TSK’nın bölgedeki birinci hedefinin, ana kamplar etrafını denetim altına alıp ilk etapta örgütün bölgede hareket alanını kısıtlamak, uzun vadeli operasyon planı içinde ise Kandil dahil iç kesimlerdeki eğitim kamplarını denetim altına almak olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Şemdinli’nin karşısındaki Hakurk bölgesinde bir süreden beri kapsamlı operasyonlar sürdüren TSK, iç kesimlere doğru ilerleyişini sürdürüyor. Bu kapsamda Hakurk’tan Bradost bölgesine uzunan 20 kilometrelik alanda denetim sağlayan TSK ile teröristler arasında yer yer çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar Erbil’e bağlı Sidekan kasabası ve Bradost bölgesinde 10 noktada yoğunlaşıyor.

Karadan TSK’nın özel eğitimli seçkin operasyon birlikleri tarafından sürdürülen harekâta Kuzey Irak’ta oluşturulan askeri üsler ve sınır hattında konuşlanan tank ve topçu atışlarının yanı sıra Kobra tipi helikopterler ve F-16 savaş uçakları da havadan destek sunuyor. TSK’nın operasyon yaptığı noktalar ile çevresindeki PKK hedefleri önceki gün ve dün yoğun bombalandı. Bölgedeki Kürt kaynaklarının haberine göre TSK, Sidekan-Bradost sınırlarında bulunan Helifan, Begjne, Siran, Alekan, Lilkan, Çiyadil, Geruwi Kewrt, Hakurk ve Geli Reş köyleri çevresinde PKK’ya yönelik kapsamlı harekât sürdürüyor. Bölgede bir çok noktada çatışmalar devam ediyor.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizai de kısa süre önce yaptığı açıklamada, operasyonlarının son bulması için PKK’ya “Kürdistan topraklarında saldırı düzenleme. Sınır hattından çekil” çağrısı yapmıştı. Dizai, yaşanan çatışmalar nedeniyle bir çok köyün boşaltıldığını ifade etmişti.