Genel Sağlık Tüberküloz nedir, bulaşıcı mıdır?

Tüberküloz nedir, bulaşıcı mıdır?

16.10.2018 - 10:52 | Son Güncellenme:

Tüberküloz hastalığı insan yaşamını tehdit eden ciddi bir rahatsızlıktır. Tüberküloz hastalığı bulaşıcı olmakla birlikte erken teşhisi oldukça önemlidir. Tüberküloz hastalığının nasıl tedavi edildiğine ilişkin bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Tüberküloz nedir, bulaşıcı mıdır

Tüberküloz (verem); Mycobacterium tuberculosis denilen basille oluşan, tedavi edilmezse ölümle de sonlanabilen, hava yolu ile bulaşan bir hastalıktır.

Haberin Devamı

TÜBERKÜLOZ MİKROBUNUN ÖZELLİKLERİ

Verem mikrobu, güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre canlı kalabilir. Güneşten gelen ultraviyole ışınları verem mikrobunu kısa sürede öldürür.

TÜBERKÜLOZ BELİRTİLERİ

Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır.

Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir.

Akciğer dışı organlardaki verem hastalığında genel belirtilerle birlikte tutulan organa göre belirtiler ortaya çıkmaktadır. Örneğin larinks (gırtlak) tutulumunda ses kısıklığı, böbrek tutulumunda idrar şikayetleri, barsak tutulumunda kronik ishal görülebilir.

Haberin Devamı

TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ

Bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının tamamına yakını başarı ile tedavi edilebilmektedir. Ülkemizde verem ilaçları Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz olarak verilmektedir.

Yazarlar