Hamilelik Hazırlığı Tüp bebek yönteminin tüm bilinmeyenleri

Tüp bebek yönteminin tüm bilinmeyenleri

05.06.2017 - 11:24 | Son Güncellenme:

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Yard. Doç. Dr. Çağcıl Yetim,kısırlık tedavisinde kullanılan en son ve en etkin tedavi yöntemi olan Tüp Bebek Yönteminin tüm bilinmeyenlerini açıklıyor.

Tüp bebek yönteminin tüm bilinmeyenleri

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Yard.Doç.Dr.Çağcıl Yetim,kısırlık tedavisinde kullanılan en son ve en etkin tedavi yöntemi olan Tüp Bebek Yönteminin tüm bilinmeyenlerini açıklıyor.

Haberin Devamı

Tüp bebek uygulamalarında kullanılan yeni yöntemlerin bebek sahibi olma şansını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Yard.Doç.Dr.Çağcıl Yetim, tüp bebekteki son tedavi yöntemlerini anlattı.

1-TÜP BEBEK NEDİR?

Kısırlık tedavisinde kullanılan en son ve en etkin tedavi yöntemidir. Kadına ilaçlar uygulanarak yumurtalıklarında yumurta olgunlaştırma sürecini izlemek, olgunlaşan yumurtaları toplamak, takibinde laboratuvar ortamında bu yumurtaları sperm ile dölleyerek döllenmiş olan bu yumurtanın (embriyo) laboratuvar ortamında birkaç gün izleminden sonra kadının rahmine gebelik oluşturulması amacıyla aktarılması şeklinde özetlenebilir.

2-HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

35 yaş altında bilinen bir sağlık problemi olmayan çiftin 12 ay süreyle haftada en az 2-3 kez düzenli ve korumasız cinsel ilişkisine rağmen gebelik oluşmadığında, kısırlık nedeni araştırılır ve sebebin tedavisine başlanır. Kısırlık tedavileri çiftin problemine ve bunun çözümüne yönelik olarak doktor tarafından belirlenir. Tüp bebek tedavisi bazen gereklilik halinde ilk seçenek veya bazı durumlarda en son tedavi seçeneği olarak uygulanır.

Haberin Devamı

3-TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN AŞAMALARI NELERDİR?

Tüp bebek tedavisi uygulanacak tedavi protokolüne bağlı değişiklik gösterse de çoğunlukla adetin 2. Günü çeşitli ilaçların uygulanması ile başlayıp tüm tedavi ortalama 15-18 günde bitmekte ve ardından gebelik testi için 12 gün kadar beklenerek sonuca ulaşılmaktadır. Tüp bebek tedavisi aşamaları şu şekilde sıralanabilir; kadında Yumurtalıkların uyarılması, Yumurtaların olgunlaştırılması, Yumurta toplama (OPU), Fertilizasyon (döllenme), Embriyo transferi ve Gebelik testidir

4-TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE SON TEKNOLOJİLER NELERDİR VE TÜP BEBEKTE BAŞARININ SIRRI NEDİR?

Biliyoruz ki her insan farklıdır, haliyle de her hastaya uygulanacak tedavi yöntemide birbirinden farklı ve kişiye özel olmalıdır. Tüp bebek tedavisinde asıl önemli olan; kişiye özel tedaviyle, mevcut problemi tanımlamaya ve çözmeye yönelik tanı / tedavi stratejilerinin belirlenmesi, ayrıca bu amaç için geliştirilmiş son teknolojik tedavi seçeneklerinin mevcut tedaviye eklenmesi tüp bebeği başarıya daha çok yaklaştıracaktır.

Haberin Devamı

En yeni teknolojik tedavi seçeneklerinden bazılarından bahsedersek; Kişisel embriyo transfer günü tayini (ERA) döllenmiş yumurta(embriyo) transferi yapılması planlanan gün rahimden alınan küçük bir doku parçasından, embriyonun rahme tutunmasında rol alan 230’dan fazla genin incelenmesi sonrası rahmin embriyoyu kabul edip etmeyeceğini veya ne zaman kabul edebileceğini belirlemek amaçlı gerçekleştirilen bir testtir. Kapsamlı Kromozomal Tarama (NGS genetik tarama) Sağlıklı embriyo demek sağlıklı çocuk demek ve bu da çoğunlukla sağlıklı gebelik demektir.

Tıpkı toprağa ekilen sağlıksız tohumun toprak tarafından kabul edilmemesinde olduğu gibi, rahimde sağlıksız bir çocuğu kabul etmeyecektir. Genetik inceleme sonuçlarına göre sağlıklı olarak tespit edilen embriyo veya embriyoları daha sonraki bir dönemde doğal rahim ortamına transfer ederek daha yüksek gebelik oranları elde etmek mümkün. Yüksek optik büyütmeyle iyi sperm seçimi(IMSI) Bu yöntemde 8000 kata kadar çıkan optik büyütmeyle çok daha kaliteli spermler seçilerek daha önceden sperm kaynaklı başarısızlık yaşamış çiftlerin başarı şansını arttırılabilir.

Haberin Devamı

Gamet-embriyo dondurma (Vitrifikasyon) Transfer zamanı rahim hazır değilse veya embriyoda genetik inceleme gerekliyse, embriyoyu dondurup daha sonra ayrıca rahimi hazırlayıp doğala yakın rahim ortamına embriyoyu yerleştirmek daha iyi sonuç verebilir. Dinamik embriyo görüntüleme Son dönemde artık içerisine kamera sistemleri monte edilmiş yeni nesil inkübatörlerin kullanılması ile embriyolar sürekli olarak izlenebilmekte. Bu sayede daha sağlıklı embriyo seçilerek gebelik oranlarında artış ve gebelik kayıplarında azalma sağlanabilmektedir.

5-TÜP BEBEK TEDAVİSİ AĞRILI VE ZOR BİR SÜREÇ MİDİR?

Tüp bebek tedavisi gelişen teknoloji sayesinde eskisine göre çok daha ağrısız ve acısız bir şekilde gerçekleşmektedir. Kadında yumurtalıkların uyarılması genellikle günlük iğne tedavisi ile olmakta ve yumurta toplama işlemi hasta uyutularak kısa sürede ultrason eşliğinde yapılmakta ve takibinde embriyo transfer işlemi de ağrısız bir şekilde çok ince aletlerle(kanül) yapıldığından tüm tedavi genellikle ağrısız ve acısız geçmektedir.

Haberin Devamı

Olabilecek tek ağrı yumurtalıkların uyarılmasında olabilecek çok hafif kasık ağrısı ve dolgunluk hissi, bunun dışında yumurta toplama (OPU) günü işlem sonrası kasıklarda adet sancısına benzer hafif kısa süreli bir ağrı çok nadiren olabilmektedir.

6-HER YAŞTA TÜP BEBEK YAPILABİLİRMİ?

Kadında sağlıklı yumurta olduğu sürece tüp bebek yapılabilir. Sağlıklı yumurta bittiğinde günümüz teknolojisi ile tüp bebek yapılamamaktadır. Kadınlarda kişiden kişiye değişmekle beraber 38 yaşından itibaren yaş ilerlemesi sebebi ile kaliteli yumurta sayısı azalacağından tüp bebekte başarı şansı azalacak ve bu azalma özellikle 40 yaşından sonra daha da belirgin olacaktır.

Yakın gelecekte tüp bebek tedavileri genetik üzerinden ilerleyecek olup, belki de ileride kişinin kendi hücrelerinden yumurta oluşturularak tüp bebek yöntemi ile gebelik şansı doğabilecek ve yaş artık problem olmaktan çıkabilecektir

Yazarlar