Tatil Turistlerin yeni gözdesi Belgrad

Turistlerin yeni gözdesi Belgrad

17.05.2018 - 16:37 | Son Güncellenme:

Belgrad, Avrupa'nın kapısı olarak da adlandırılan bir kent. Yüzyıllar boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalan kentte bugün pek çok yer adı Türkçe. Vizesiz seyahat imkanı ve uygun fiyatları nedeniyle Türk turistin son dönemde büyük ilgi gösterdiği bu kent gerçekten görülmeye değer. Peki Belgrad'ta nereleri görmeli? Belgrad'ta neler yapılır? Karşınızda Fenerbahçe Doğuş'un da mücadele vereceği Euroleague Final Four'un ev sahibi Belgrad...

Turistlerin yeni gözdesi Belgrad

Belgrad, Orta Avrupa'nın en büyük kentlerinden biri. Yüzyıllar boyunca kavimlerin gelip geçtiği Belgrad, Yugoslav Krallığı'nın, Yugoslavya Federasyonu'nun ve günümüzde de Sırbistan'ın başkenti olma özelliği taşıyor. Peki son dönemde Türk turistlerin de akınına uğramaya başlayan bu kenti özel kılan ne? Belgrad'ta ne yapılır? Belgrad'ta nereleri görmeli? İşte Avrupa'nın kapısı olan bu kant hakkında bilinmesi gerekenler...

Haberin Devamı

Turistlerin yeni gözdesi Belgrad

Belgrad tarihi hakkında bilgiler...
Belgrad, Tuna ve Sava nehirlerinin kesiştiği yerde kurulmuş bir kenttir. Tarihiçesi Roma dönemine kadar giden kentte 6. yüzyıldan itibaren kalıcı yerleşim izlerine rastlanmaktadır.

Turistlerin yeni gözdesi Belgrad

Romalıların 2. yüzyıldan itibaren yönetiminde olan Belgrad, öncesinde uzun yıllar Keltlerin yaşadığı bir yerdi. Kavimler Göçü sonrası Hun ve Bulgar akınlarına uğrayan Belgrad'a, 5. yüzyıldan itibaren Slavlar yerleşmeye başlar. Doğu Roma (Bizans) ile Batı arasındaki sınır konumunda bulunan Belgrad, düzlük bir arazide bulunması nedeniyle sürekli olarak akınlara uğradı.

Sırp Krallığı'nın merkezi haline gelen Belgrad, Ortaçağ boyunca stratejik önemini korudu. 1521'de Osmanlı hakimiyetine giren Belgrad, imparatorluğu'nun batı seferlerinin başlangıç noktası olma özelliğini taşıyordu. Kanuni Sultan Süleyman Macaristan ve Viyana seferlerine çıkmadan önce burada konaklamıştı.

Haberin Devamı

Turistlerin yeni gözdesi Belgrad

Belgrad'ta Türk izleri...
Yüzyıllarca Osmanlı hakimiyetinde kalan Belgrad'ta bu dönemde çok sayıda Osmanlı-Türk yapısı inşa edilmişti. Ancak Osmanlı-Avusturya savaşları sonrası el değiştiren kentte, Osmanlı'ya ait eserler yok olmaya yüz tuttu. Birçoğu bilinçli bir şekilde yıkılan yapıların yanı sıra bakımsızlıktan eserlerden günümüze kadar gelmeye başaranlar da var. Bunlardan biri günümüzde de Türkçe ismiyle anılan Kalemegdan (Kale Meydanı). Bir diğeriyse Belgrad'ın merkezinde bulunan 1575'te inşa edilen Bayraklı Camii'dir.

Turistlerin yeni gözdesi Belgrad

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve 19. yüzyılda Osmanlı'dan ayrılıp bağımsız bir krallık haline gelen Sırbistan'ı Tuna nehri ayırmaktaydı. Kent bu nedenle uzun yıllar ikiye ayrılmış durumdaydı. Birinci Dünya Savaşı sonrası kurulan Yugoslav Krallığı'nın başkenti olan kent, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman bombardımanına uğradı. Savaş sonrası kurulan Yugoslavya'nın başkenti olan Belgrad, ülkenin dağılması sonrasında da Sırbistan'ın başkenti oldu.

Turistlerin yeni gözdesi Belgrad

Resmi para birimi Dinar olan Sırbistan ile Türkiye arasında bir saatlik bir fark bulunmakta. Mutfağında pek çok benzerlikle karşılaşabileceğiniz Belgrad'ta konaklayabileceğiniz beş yıldızlı otellerin yanı sıra pansiyonlar da mevcut. Kent içi ulaşım ağırlıklı olarak tramvay ve otobüslerle sağlanmakta.

Haberin Devamı

Belgrad'a nasıl gidilir?
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a haftanın her günü İstanbul'dan uçak seferleri düzenlenmekte. Yaklaşık bir buçuk saatlik bir yolculukla Belgrad'taki Nikola Tesla Havaalanı'na iniş yapılıyor. Buradan da otobüs ve taksilerle kent merkezine ulaşmak mümkün.

Turistlerin yeni gözdesi Belgrad

Belgrad'ta mutlaka görülmesi gereken yerler...
Belgrad'a gelen turistlerin mutlaka görmesi gereken yerler şöyle sıralanabilir. Son dönemde Türkiye'den önemli sayıda turisti ağırlamaya başlayan kent, Tuna ve Sava nehirlerinin kesiştiği platoda kurulu. Belgrad'ı en iyi izleyebileceğiniz noktalardan birisi ünlü Kalemegdan. Osmanlı döneminde kenti savunma amacıyla kullanılan Kalemegdan günümüzde bir açıkhava müzesidir. Genellikle düzlük olan kente hakim bir tepede bulunan Kalemegdan'dan aşağıya doğru inildiğinde kentin en canlı yerlerinden biri olan Knez Mihailova caddesi karşınıza çıkar.

Haberin Devamı

Belgrad'ta Türkçe isme sahip bir diğer yer olan Terazija, kentin en canlı noktalarından biri. Alışveriş, eğlence ve kültür sanat faaliyetlerinin birçoğu bu bölge ve etrafında gerçekleşmekte.

Turistlerin yeni gözdesi Belgrad

Havacılık Müzesi hem binası hem de içinde sergilenenler açısından görülmeye değer bir diğer yer. Öte yandan birçok turistin mutlaka gziyaret ettiği bir yer daha var ki özellikle Türkiye'de bu isim büyük ilgiyle karşılanıyor. Bugün pek çok teknolojik ürünün icadında büyük paya sahip olan Nikola Tesla'ya adanmış müzede ünlü mucidin buluşları, yazışmaları ve özel eşyaları sergileniyor.

Turistlerin yeni gözdesi Belgrad

Kentin dini bakımından en görkemli yapılarından biri Sveti Sava Kilisesidir. 1989 yılında tamamlanan kilise 70 metre yüksekliğe sahip. Kubbe mimarisiyle dikkat çeken Sveti Sava Kilsesi kentin birçok noktasından görülebilmekte.

Belgrad eğlence noktaları ve gece hayatı...
Türkiye ile Sırbistan arasında vizesiz seyahat anlaşmasının bulunması sayesinde Belgad'a gelmek oldukça kolay. Renkli bir gece hayatı bulunan Belgrad'ın hem merkezinde hem de Tuna kıyısında çok sayıda eğlence mekanı bulunmakta. Bu gece kulüplerinin çoğunda rezervasyon yaptırmanız öneriliyor.

Haberin Devamı

Turistlerin yeni gözdesi Belgrad