Ekonomi Turizmciler bayram edecek

Turizmciler bayram edecek

22.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Turizmciler, 3 ila 4 günlük Ramazan Bayramı ve 9 günlük Kurban Bayramı’nın hazırlıklarına başladı. Yüksek sezona denk gelen iki bayramda toplam 2 milyon kişinin tatile çıkması bekleniyor.

Turizmciler bayram edecek

Turizmcilerin gözü bu yıl haftasonuna denk gelen 3 ila 4 günlük Ramazan Bayramı’ndan çok, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde... Bu yıl 14 Haziran arefe, Ramazan Bayramı ise 15 - 17 Haziran arasında.

Haberin Devamı

2’nci ve 3’üncü günü haftasonuna denk gelen bayramda düzenlenecek turlarda geçen yıla oranla iç pazarda yüzde 15’lik bir düşüş yaşanabileceğini belirten turizmciler, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin ise şimdiden yüzde 30’dan fazla talep artışı gördüğünü ifade etti.

Bu yıl 20 Ağustos pazartesi arefe, 21 - 24 Ağustos arası Kurban Bayramı. İki haftasonu da dahil edilince bu yıl Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak.

2 milyon yerli turist

Turizmciler iki bayramda 2 milyon yerli turistin hareket halinde olmasını, tatile çıkmasını öngörüyor. Bu sayı karşılığında ise 2 milyar lirayı aşan gelir bekleniyor. Tahminlere göre, haftasonuna gelen Ramazan Bayramı tatili ile 600 bini aşan yerli turist hareketi beklenirken, Kurban Bayramı’nda ise 1.5 milyona yakın kişinin yurt içi ve yurt dışı tatil fırsatlarından yararlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Turizmde yüksek sezona denk gelen her iki bayramda yabancı turist sayısı da yüksek olacak. Bu nedenle oteller bayrama özel yerli turist için kontenjan da ayırıyor.

Açığı kapatıyoruz

Prontotur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, kısa süreli Ramazan Bayramı’nın açığını Kurban Bayramı’nın uzun süresi ile kapattıklarına dikkat çekerken, “Bu Şeker Bayramı bir öncekine oranla yüzde 15 - 20 oranında yerli turistte bir düşüş olabilir. Gelen talepler bunu gösteriyor. Ancak şimdiden Kurban Bayramı tatili için alınan rezervasyonlar, yüzde 30’luk bir artışa sahip. Bu sayede hem geçen yıla göre dengeli gidiyoruz, hem de tatile çıkan kişi sayısının bu yıl artmaya devam ettiğini göryoruz” dedi.

Onaran, bayram tatilleri için, yazlık destinasyonların yanı sıra kültür turlarına da büyük ilgi olduğuna vurgu yapıyor.

Yabancı ilgisi büyük

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı ise, bölgenin yaz tatili sezonuyla birlikte büyük bir yabancı turist ilgisiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu nedenle yerli turist açığı olursa, yabancı turist tarafından da kapatılabileceğini kaydeden Yağcı, “Ramazan Bayramı daha düşük yoğunluklu olabilir. Ancak turizmde yabancı ilgisi çok güzel. Bu nedenle hiçbir sorun olmaz. Kurban Bayramı ise yüksek yoğunlukta olacak. Otellerimiz bu talebe karşı da hazırlıklı. Şimdiden bayram taleplerini de gözlemlemeye başladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Turizmciler bayram edecek

Hedef yine tutacak

Tur operatörlerinin arz ettiği paket turlara göre, bayramlarda 1’er milyon kişilik turizm hareketinin oluştuğunu belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu yıl da aynı hedefi tutturacaklarını dile getirdi. Bağlıkaya, “Çalışanlar için zaten tatil günlerine denk gelse de kısa süreli tatil için Ramazan Bayramı oldukça ideal. Geçtiğimiz yıllardaki yoğunluk yakalanamasa bile Kurban Bayramının uzun tatil döneminde bu açık kapanır. Turizmde bu yıl hem kişi sayısı, hem gelir anlamında yeniden dönüş yaşıyoruz. Tur operatörlerinden, gittiğimiz, takip ettiğimiz fuarlardan, otellerin doluluklarından görüyoruz ki, yıl boyunca yaz-kış hep yüksek sezonlar geçireceğiz” dedi.

2’nci tur ihtimali

24 Haziran’da yapılacak seçimler öncesinde tatilini alanların, değişikliklere giderek tatil zamanlarını yeniden düzenlediklerini belirten turizmciler, seçim yaklaştıkça 2. turun da hesaba katıldığını söyledi. Buna göre 2. tura kalması durumunda 8 Temmuz’da yapılacak seçimlere göre tatilcilerin yüzde 80’inin tatil dönemini yeniden belirlediği ifade edildi.

Haberin Devamı

32 milyon yolcu uçtu

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından bu yılın ilk dört ayında ağırlanan yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 4 milyon 845 bin 581 artarak, 32 milyon 218 bin 911 kişi oldu. İstanbul’daki iki havalimanından geçen yılın ilk dört ayında 205 bin 659 uçak iniş ve kalkış yaptı.