Ekonomi Turizmde rekor koşusu

Turizmde rekor koşusu

23.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

2017 sonundan itibaren dev turizm atağını başlatan Türkiye, 2018’le birlikte rekorları alt üst ediyor.  İlk beş ayda Türkiye’ye gelen turist sayısı 11.5 milyon kişiyi geçerek tüm zamanların rekorunu kırdı.

Turizmde rekor koşusu

Türkiye, turizmde aldığı yaraları 2018’de büyük bir sıçramayla kapatıyor. Ülke ve turizm faaliyetlerinin dünya çapında tanıtımı, teşvik ile yeni yatırımlar, turizm sivil toplum örgütlerinin çabalarıyla yeniden eski günlerini yakalayan turizm sektörü, 2018’in ilk 5 ayında tüm zamanların rekorunu kırdı. Turizmde en iyi yıl olarak değerlendirilen 2014’ün ilk 5 ayını da geride bırakan Türkiye’ye bu yılın ilk 5 ayında 11.5 milyon turist geldi.

Haberin Devamı

2015 sonundan itibaren Rus uçağının düşürülmesi, sınır komşularındaki sorunlar gibi nedenlerle kötü günler geçiren turizm sektörü, 2017 sonundan itibaren turizmde büyük bir tanıtım ve teşvik hareketi başlatmıştı.

Yüzde 30.8 arttı

Mayıs ayı turizm istatistiklerini geçtiğimiz aylarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önderliğinde kurulan Turizm İstişare Kurulu’nun (TİK) üçüncü toplantısında açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Ocak-mayıs dönemini kapsayan ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 30.8 artarak 11.5 milyona ulaştı. Bunu yeterli görmüyoruz. Kişi başına düşen turizm gelirlerini arttırmak nitelikli adımları atmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

2017’de, kötü geçen iki yılın ardından 32 milyon turist sayısı ve 26.5 milyar dolar turizm gelirine ulaşılmıştı.

Turizmde rekor koşusu

Uçaklarda yer yok

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye’nin bu yıl turizmde büyük bir ilgi odağı olacağını; 2017 sonunda ve 2018 başında katıldıkları fuarlarda yakından gördüklerine dikkat çekti. ‘Ancak çok kötü geçen iki yıl ardından bunu dile getirmek zor oluyordu’ diyen Bağlıkaya, şu anda Türkiye’ye gelen her uçağın dolu olduğunu söyledi. Bağlıkaya, “Yer yok. Biz büyük bir artış tahmin ediyorduk ancak yine de kademeli bir talep öngörüyorduk. Böyle olunca planlar değişti. Bu büyük talebe göre uçaklar yetersiz kaldı. Ama buradan aldığımız cesaretle gelecek yıl buna göre programlar yapılacağından şüphemiz yok” dedi.

Turizm gelirlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artış olduğunu kaydeden Bağlıkaya, yıl sonunda 40 milyon turist sayısı aşıldığında, 32 milyar dolar olan gelir hedefinin de 34 milyar dolara kadar çıkacağını öngördüklerini belirtti.

En çok komşular geliyor

2018’de Türkiye’nin kaynak pazarları olan Rusya, Almanya ve İngiltere’den gelen turist sayısı hızla artıyor. Yanı sıra Türkiye’nin yakın komşuları da tatil için çeşitli şehirleri tercih ediyor. Bulfaristan, İran ve Gürcistan’dan gelen turist sayısı artmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Hollanda, Ukrayna, Polonya, Belçika, Fransa gibi 100’ün üzerinde ülkeden Türkiye’nin turistik bölge ve şehirlerine yabancı turist akını yaşanıyor.

Turizmde rekor koşusu

‘40 milyon hedefi aşılır’

2017’yi ‘geri dönüş yılı’, 2018’i ise ‘2014 rakamlarının üzerine ulaşma’ yılı olarak gördüklerini hatırlatan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bu iki hedefi de geçtiklerini dile getirdi. 2014’ün bugüne kadar Türk turizminde gerçekleşen en iyi rakamlara ulaşıldığını belirten Ayık, “2015 ve 2016’da dibi gören Türk turizmi 3 yıl geriden başlamış oldu. Ama bu sayıları geçtik. Yoksa çoktan 50 milyon turist hedeflerini bile geçtiğimizden söz ediyor olacaktık. Ancak bu yıl sonu 40 milyon turist hedefini de aşarak, 2019 ve 2020’ye daha güçlü gireceğiz” diye konuştu.

‘2023 planları yenilenecek’

Numan Kurtulmuş, 2018 yılı için 40 milyon turist hedefi koyduklarını hatırlatırken, artan taleplerle yıl sonunda bu rakamın üzerinde bir turist sayısı görüleceğini söyledi. Bakan Kurtulmuş, “Seçimlerden sonra 2023 hedeflerini de revize etme imkanımız olacak. 2023 yılı için 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri koymuştuk. Bu hedefleri seçimlerden revize edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Turizmde rekor koşusu

‘Turizme destekler devam edecek’

Bakan Kurtulmuş, 2017’de 3. Turizm Şurası’nın yapıldığını hatırlatırken, burada turizm sektörü temsilcilerinin de beklentilerini göz önüne alarak pek çok teşvik programını hayata geçirdiklerini ifade etti. Kurtulmuş, “Sektörün ihtiyacı olan alanlardaki desteklerimizi, bütün imkanlarımızı seferber ederek ortaya koyduk. Bunlardan birisi özellikle hava taşımacılığı bakımından yapılan desteklerdir. Destekleri yıl boyuna yayarak 6 bin dolardan, 9 bin dolara çıkabilecek seviyelere getirdik ve böylece düşük sezonda getirenlere, daha yüksek teşvikler vererek Türkiye turizminin daha güçlü bir şekilde teşvik edilmesini sağladık. Turizm tesislerinin büyük sorunu olan 49 yıllığına tahsisleri yeniden uzattık. Kruvaziyer desteklerini kademeli halde yeniden düzenledik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kurtulmuş, başta seyahat acentaları olmak üzere, turizm sektörünün devam eden sorunlarını, seçimden sonra görüşerek çözüme kavuşturacakları bilgisini verdi.

Turizmde rekor koşusu

Turizm İstişare Kurulu üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’la bir araya gelerek turizmin son durumunu değerlendirdi. Ardından üyeler, Bakan Kurtulmuş’a 2023 yılı turist ve turizm geliri hedefini temsil eden ‘çek’i hediye etti.