Ekonomi ‘Türk CEO’lar sahiplendi geriye kalmaya niyetleri yok’

‘Türk CEO’lar sahiplendi geriye kalmaya niyetleri yok’

21.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yapay zekayla makineler insanlar gibi düşünecek, birçok farklı görevi onlar gibi hatta onlardan daha iyi şekilde yapabilecek.

‘Türk CEO’lar sahiplendi geriye kalmaya niyetleri yok’

Eski çağlarda robotlarla ilgili göndermeler olsa da gerçek anlamda yapay zekadan bahsedilmesi ilk defa 1956 yılında gerçekleşti. İngiltere’de ilk kez yapay zeka terimi kullanıldı. Yapay zekanın gelişiminde en etkin rolü de İngiliz ve Japonlar oynadı. İlk önemli gelişmeyse 1997 yılında IBM’in ürettiği Deep Blue adlı bilgisayar oldu. Ünlü satranç ustası Garry Kasparov’u yendi.

Haberin Devamı

IBM Türkiye Strateji Ülke Lideri Nicholas Anderson, artık yeni bir teknoloji çağında bulunduğumuzu vurgulayarak, kendilerinin yapay zeka yerine artırılmış zeka terimini kullandığından söz ediyor. Anderson, “Bu yapay zekâ vizyonu, insan deneyimini iyileştiren, artıran ve ölçeklendiren sistemlerle insan zekâsını taklit etmeye çalışan sistemler arasındaki kritik farkı oluşturuyor.

Yapay zekâ sistemlerinin çok yüksek miktardaki karmaşık ve muğlak bilgiyi öngörüye dönüştürme yeteneği, uzun zamandan beri sır olarak kalmış şeyleri açığa çıkarma ve dünyanın en önemli sorunlarının çözülmesine yardımcı olma potansiyeline sahip” diyor.

Zekanın destekçisi

Yapay zeka olarak anılan bu yeni nesil teknolojinin yakında iş hayatının ve gündelik hayatın tüm alanlarına gireceğini ve bunları olumlu yönde kökten değiştirme potansiyeline sahip olduğunu dile getiren Anderson, “Karmaşık konularda insanlarla münazara yapabilen ilk yapay zekâ sistemi olan Project Debater’ı görücüye çıkardık. Project Debater, insan zekasını genişletmeyi hedefleyen bir yapay zekâ projesi. Yapay zekanın kavrama kabiliyetlerini ve makine tarafından oluşturulan dillerin anlatım kabiliyetlerini artırıyor.

Haberin Devamı

IBM olarak yapay zekanın, insanların yerine her konuda karar vereceğine değil de daha iyi kararlar vermelerinde insanlara yardımcı olacağına inanıyoruz. IBM olarak bizim üzerinde çalıştığımız yapay zekanın amacı insan zekasının artırılmasını sağlamak yani insan zekasının destekçisi olmak” diyor.

Anderson’a göre, yapay zekâ sistemleri, birçok sektörel alanda kullanılabilecek çok güçlü bir teknoloji. Ve tıpkı diğer tüm güçlü araçlar gibi geliştirilmesinde ve devreye alınmasında çok özenli olmayı gerektiriyor. Nicholas Anderson, IBM olarak yapay zekanın ekonomik büyümeye ve sosyal açıdan büyük faydalar sağlayacağına, iş yapış biçimlerini ise yeniden tanımlayacağına inandıklarını dile getirerek, bu teknolojilerin gelir eşitsizliğini hafifletme, işsizliği azaltma, gerekli işgücünün kazandırılması ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi konusunda büyük katkıları olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Türk CEO’lar sahiplendi geriye kalmaya niyetleri yok’

Test edilmeye başlandı

KPMG Türkiye Endüstriyel Üretim Sektör Lideri Hakan Ölekli de, yapay zeka uygulamalarının henüz başlangıç aşamasında olsa da bankacılık ve yüksek teknoloji içeren sektörlerde kullanılmaya başlandığını belirterek, şunları söylüyor:

“KPMG 2018 CEO Araştırması’nın Türkiye sonuçlarına göre, enerji, teknoloji ve bankacılık dahil olmak üzere 11 farklı sektörde faaliyet gösteren CEO’ların yüzde 60’ı birkaç süreçte yapay zekayı test etmeye başladığını belirtiyor. Yüzde 28’i ise, belirli bazı süreçler için sınırlı bir yapay zeka uygulamasına başladığını ifade ediyor. Bu sonuçlar, Türkiye’deki CEO’ların bu devrimi sahiplendiğini ve geride kalmaya hiç niyetli olmadığını gösteriyor.

Yatırım yapılmalı

Ölekli, “Çoğu şirketin dijital olgunluğunun Endüstri 2.0 ile 3.0 arasında konumlandığı Türkiye’de, rekabetçiliğin tüm sektörlere yayılması ve gelişmesi için şirketlerin geleneksel üretim süreçlerini bir kenara bırakarak Endüstri 4.0’ın getirdiği üretim teknolojilerine yatırım yapması gerekiyor. Bu süreçte Ar-Ge’ye ve bu çalışmaları yürütebilecek yeteneklere yatırım yapılması da büyük önem taşıyor” diyor.

Haberin Devamı

Dönüşümü zorunlu kılacak

Ölekli, günümüzde en değerli şirketlerin sıralamasında ilk sıralarda teknoloji şirketlerinin yer aldığını anımsatarak, “Yapay zeka da tüm iş dünyası için bir yıkım getirecek. Dönüşüme şimdiden yatırım yapmaya başlayan şirketlerin yanında, değişimi öngöremeyen veya aksiyon almakta geciken şirketler için büyük riskler söz konusu. Pazarda rekabetçiliğini kaybetmek bu risklerden yalnızca biri. Diğer yandan, yapay zekaya uyum sağlayabilenler için büyük fırsatlar var. Daha düşük maliyetler, artan ürün ve hizmet kalitesi, hızlı inovasyon ve esneklik gibi avantajları beraberinde getiren yapay zeka sayesinde startup’lar için pazara giriş hızının artacağını ve daha önce görülmemiş hızda değer kazanabileceklerini öngörüyoruz” tepitini yapıyor.

YARIN: AMELİYATI ROBOT YAPACAK