Ekonomi Türk ekonomisinin şeytanı ‘enflasyon’

Türk ekonomisinin şeytanı ‘enflasyon’

01.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ekonomisinin şeytanının enflasyon olduğunu söyleyen Anadolu Grubu Başkanı ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Özilhan, tarımın enflasyona direkt etki yaptığını, bu alana uzun vadeli teşvikler yapılması gerektiğini söyledi

Türk ekonomisinin şeytanı ‘enflasyon’

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, ekonominin şeytanının enflasyon olduğunu belirterek bu konula mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Anadolu Grubu şirketlerinden Adel Kalemcilik’in katıldığı Avrupa’nın en büyük kırtasiye fuarı Paperworld’a gazetecilerin ekonomiye ilişkin sorularını yanıtladı.

‘Büyüme yüzde 5 olur’

Türkiye ekonomisinin temel sorunlarından enflasyonla mücadelede tarımın etkisine de dikkat çeken Özilhan, tarım sektörünü gelecek 10 - 20 yılın en önemli stratejik sektörü olarak tanımladı. Türkiye’nin bu alanda sınıfta kaldığını ifade eden Özilhan, verilen teşviklerin yeterli olmadığını, teşviklerin artırılması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin yıl sonunda en az yüzde 5 büyüyeceği tahmininde bulunan Özilhan, “Buradaki tek sorun enflasyon. Enflasyon konusunun çözüme kavuşması lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Tarımda sınıfta kaldık’

Tuncay Özilhan’ın tarım sektörü ve enflasyona ilişkin düşünceleri ise şöyle:

“Geçen yıl devlet çeşitli alanlarda teşvikler verdi. Tarıma da verdi ancak bunlar yeterli değil. Tarımı ihmal etmiyoruz ancak verilen teşvikler yeterli değil. Türkiye’nin tarıma her açıdan yüklenmesi lazım. Tarıma az destek ve teşvik veriliyor. Tarım dünyada ve ülkemizde gelecek 10 - 20 yılın en önemli sektörü.”

“Türkiye tarımda sınıfta kaldı” diyen Tuncay Özilhan, dışarıdan et ithal edilmesinin Türkiye’ye yakışmadığını söyledi. Özilhan, “Sırbistan ve Bosna Hersek’ten et ithal ediyoruz. Türkiye’ye yakışmıyor. Enflasyona direkt etki yapıyor. Köylerde nüfus kalmadı. Buralarda yaşamayı teşvik etmek lazım. Çok önemli uzun vadeli politikalar gerekiyor” dedi.

Rusya ile işler düzeldi

Aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Rus İş Konseyi ve Avrasya İş Konseyleri Başkanı olan Tuncay Özilhan,

Rusya ile yaşanan sıkıntıların büyük oranda aşıldığını söyledi.

Rusya ile ilişkilerde tüm pürüz ve sıkıntıların giderildiğini kaydeden Özilhan, şöyle konuştu: “Bir tek domates konusunda ve vize konusunda sıkıntı var. Domates için 4-5 firmaya daha yetki verilmesi bekleniyor. ‘Domatese çok yatırım yaptık. Bunlar karşılıksız kalır’ diyorlar. Vize konusunda da işadamlarına 3 günlük vize veriliyor. Bu konuda da bir çalışma yapacaklar. Türk müteahhitler ihalelere girebiliyor, ihracat yapılıyor ve turist sayısı artıyor. Turizmde kısıtlama yok. Bu yıl Rusya’dan 2015’teki turist sayısına yakın turistin gelmesi bekleniyor. Önümüzde de Rusya’da düzenlenecek olan Dünya Kupası var. Türk şirketlerin burada önemli çalışmalar yapacağına inanıyorum.”

Haberin Devamı

‘Afrin harekâtı yapılmalıydı’

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin harekâtına ilişkin görüşü sorulan Tuncay Özilhan, “Bu harekatın yapılması gerekiyordu ve doğru olan yapıldı. Ekonomiden önce güvenlik gelir. Bu bizim için çok önemli bir harekattı. Bölgeye huzur getireceğini düşünüyorum. Ekonomiye çok büyük bir etki yapacağını düşünmüyorum” dedi.
Anadolu Grubu’nun yatırımlarına ilişkin soruları da yanıtlayan Özilhan, “Rusya’daki bira operasyonlarımız devam ediyor. Burada önemli ortaklıklarımız var. Türkiye’de de farklı ürünlerin üretimini yapacağız. Önümüzdeki dönemde İran’a alkolsüz bira üretimi gerçekleştireceğiz. Bu ülkeye 5 milyon litre alkolsüz bira ihraç edeceğiz” şeklinde konuştu.