Türk Kadınıyım Seçer ve Seçilirim

83 yıl önce bugün 5 Aralık 1934 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmıştır. Fransa ve İtalya (1946), İsviçre (1971) de Avrupa ülkeleri içinde Türkiyemiz de Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmiştir.

2014-2015 yılı seçimlerinde seçilen kadınlarımız ile Türkiye dünyada 91. Sırada iken, 1934 yılında ise 21. sıradadır. 83 yıl içinde ise gerekli düzenleme ve gelişmelerin yapılmaması sıralamada düşmeye sebeptir.

Atatürk Birleşmiş Milletlerin 20 yıl sonra kabul ettiği Evrensel İnsan Hakları Bildirgesinin 1 ve 2. Maddesindeki İlkeleri 1925 yılında Kastamonu da yaptığı konuşmada dile getirmiştir. “Toplumu kalkındırmak istiyorsak Türk Kadınını çalışmalarımıza ortak etmeli, hayatımızı onunla yürütmeli, toplumsal, bilimsel, ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapmalıyız” demiştir.

Haberin Devamı

Türk Kadını 1930 yılı Belediye Seçimlerine Aday olma hakkını Belediye Kanununun Kabulüyle, Köy Kanununun Kabulüyle 1933 te Muhtar Seçme ve Köy Heyetine Seçilme, 1934 te Anayasadaki değişiklikle Türk Kadını Seçme ve Seçilme Hakkını almıştır.

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yaktığı bu meşaleyi Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) 4. Maddesinde yer alan taahhüdün yerine getirilmesi gerekmektedir. “Eşit Temsil için Önlem Alınması” Türk Kadınının Geliştirilmesini bekliyoruz.