Ankara Türk Parasını Koruma, İskan, Atatürk Orman Çiftliği Kanunu Gibi Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi Komisyonda Kabul Edildi

Türk Parasını Koruma, İskan, Atatürk Orman Çiftliği Kanunu Gibi Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi Komisyonda Kabul Edildi

14.05.2018 - 18:42 | Son Güncellenme:

.

Türk Parasını Koruma, İskan, Atatürk Orman Çiftliği Kanunu Gibi Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi Komisyonda Kabul Edildi

Türk Parasını Koruma, İskan, Atatürk Orman Çiftliği Kanunu gibi Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Kanun teklifi ile Türk Parasını Koruma Kanunu kapsamında cezalar arttırılıyor. Yetki belgesi olmadan işlem yapanlar için özel fıkra eklenerek, yetkisiz faaliyetlere yönelik caydırıcılığın arttırılması ve yetkili ve izni bulunmadığı halde faaliyette bulunanların ekonomiye menfi etkilerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Kanun teklifine göre ticaret şirketleri işletme konusu dışında da faaliyette bulunabilecekler. Atatürk Orman Çiftliği Kanunu’na ek madde getiriliyor. Atatürk Orman Çiftliği arazisinde tema park ve hayvanat bahçesi yapılması düzenleniyor. Araziye yapılacak tesisler Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilecek ve 29 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilecek.
Devlet tarafından yapılacak destekleme ödemesi almaya hak kazanan çiftçilerin sulama işletme ve bakım ücreti gibi borçlarının olması halinde borç tutarı mahsup edilerek çiftçilere ödeme yapılması öngörülüyor.
Kanun teklifinde ayrıca, “Bakanlar Kurulu Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini sektör ve meslek grupları itibariyle belirleyeceği yıllık iş hacimlerine göre hasılat esaslı vergilendirme usulü kapsamına almaya, Maliye Bakanlığı maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir” ifadeleri yer alıyor.
Ayrıca büyükşehir belediyelerine toplu taşıma konusunda yetki veriliyor.