Bilecik Türk Tarih Kurumu Başkanı Turan, Şehit Ayhan Ünver Kütüphanesi'ni Açtı

Türk Tarih Kurumu Başkanı Turan, Şehit Ayhan Ünver Kütüphanesi'ni Açtı

23.02.2018 - 17:14 | Son Güncellenme:

.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Turan, Şehit Ayhan Ünver Kütüphanesini Açtı

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Bilecik’te kütüphanelerin faydalarına değinerek, “Bir kütüphanemiz olsun, kütüphanelere omuz verelim istedik. Bunun yanı sıra bir şehitler köşemiz olsun. Mümtaz sembol şehidimizin annesi, babası da yanımızda. Onlara ne kadar müteşekkir olsak, ne kadar şükranlarımızı iletsek azdır” dedi.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Bilecik TOKİ İlkokulu’nda düzenlenen Şehit Ayhan Ünver Kütüphanesi’nin açılışına katıldı. Açılış programına; Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan, Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Şehit Ayhan Ünver’in babası İsmet Ünver, annesi Safinaz Ünver, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Açılış öncesi konuşma yapan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, “Bilecik, Anadolu’muzun mümtaz coğrafyası. Bilecik, bir cihan devletine ecdatlık yapmış Osmangazi’ye ruhen, manen hükmetmiş Edebali’nin şehri. Bilecik, yine Osmangazi’nin atası, Ertuğrulgazi’nin neşet ettiği yerdir. Bilecik, nice Türkmen’in, nice şehidimizin her karışında iz attığı, bedel ödediği makam. Ne güzeldir şu Bilecik. Gerçekten vatanımızın her köşesi, her taşı, her kilometresi dünyanın hiçbir bedelinin ödenemeyeceği nice bedellerle ele geçirilmiş, alınmış yerler. Bunların en mümtaz noktalarından birisi de bu bölge. Orhan Şaik Gökyay’ın da ifade ettiği gibi, nehirler gazidir, dağlar kahramandır. Nehirlerin ve dağların kahraman ordu yerin tam anlamıyla bir sembolü bu Bilecik. Ne güzel yer şu Bilecik. Dolayısıyla karınca kararınca küçük bir katkımız olsun istedik Bilecik’e. Bir kütüphanemiz olsun, kütüphanelere omuz verelim istedik. Bunun yanı sıra bir şehitler köşemiz olsun. Mümtaz sembol şehidimizin annesi, babası da yanımızda. Onlara ne kadar müteşekkir olsak, ne kadar şükranlarımızı iletsek azdır. Huzurunuzda ben ifade etmeyi kendime bir borç biliyorum” dedi.
“Kitaplar bizim gelişmişliğimizin en güzel kaynağıdır”
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, okumanın her kapıyı açtığını, her yolu aştığını ifade ederek, “ Hiçbir dağ onun karşısında yüce kalamıyor. Onun için bizim medeniyetimizin, dinimizin dünya ve ahiretimizin nizamını çizen kitabımızın ilk kelimesidir okumak. Dolayısıyla arkasından gelen o okumanın çok geniş muhteviyatını belirten mekanı oluşturan kitaplar. Kitaplar birer hazinedir. Kitaplar bizim gelişmişliğimizin en güzel kaynağıdır. Kitaplar bilginin en güzel muhafaza alanıdır. Kitaplar bugünü geleceğe taşıyandır. Kitaplar şu miniklerimizin yarın her birinin büyük insanlar olacağı yegane kaynaktır. Okumak, okumak, okumak. Bilgi kuvvettir. Ama son olarak şunu da ifade edeyim. Yani sağlam bilgi, doğru bilgi. Hz. Peygamber diyor ki; ‘Faydasız bilimden sana sığınırım ya Rab’. Tabi faydasız olanı da var ona dikkat. Eğer bu yavrular bunu ancak anneleriniz, öğretmenleriniz rehberliğinde oluşturabiliyorsunuz. Bizim milletimiz büyük. Bizim milletimiz dağlar aştı. Bizim milletimiz buhranlar aştı. Meseleler çözdü. Zaman, zaman düştü düştüğü yerden kalktı” şeklinde konuştu.
“Şehit olmaya hazır nesiller olmayan bir milletin yaşama hakkı yok”
Turan konuşmasının devamında, şehit olmaya hazır nesiller olmayan bir milletin yaşama hakkı olmadığını ifade ederek, “ Bugün Afrin’de şehitlerimiz var. Afrin’de savaşanlarımız var. Onlar sayesinde biz huzurdayız ve burada açılış gerçekleştiriyoruz. Onlara binlerce teşekkür, binlerce minnet, binlerce şükür. Şehit olmaya hazır nesiller olmayan bir milletin yaşama hakkı yok. Bunu da şurada hatırlatmadan geçemeyeceğim. Şehitlik murat edilmez. Şehitlik arzulanmaz. Şehitlik Allah-u Teala’nın bize verdiği bir rütbedir. Şehitler yaşamak için şehittir. Hedef yaşamaktır. Bize verilen görev yaşamaktır. Ama buna rağmen şehitliğe hazır olmak gerekir. Dolayısıyla ben bu şehitlerimize, bu kitaplığı açanlara, bu okulu yapanlara siz rehberlik eden öğretmenlere, müdürlerinize ve sizlere tekrar teşekkür ederek bu güzel açılımı, bu güzel eserin gerçekleştikten sonra güzel sonuçlar vermesi temennisiyle hepinize saygılar ve sevgiler sunuyorum” dedi.
“Okumak özgürleşmektir, okumak yaşamaktır, okumak kurtuluştur”
Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ise; okumanın özgürleşmek, yaşamak ve kurtuluş olduğunu ifade ederek, “Biz kutlu bir ecdadın torunlarıyız. Bugün de vatanımıza göz diken teröristlerin ve onlara destek veren şer güçlerin ülkemiz üzerindeki emellerini kursaklarında bırakmak için şanlı ordumuz ‘Zeytin Dalı’ operasyonu ile destan yazmaya ve tarihin seyrini değiştirmeye devam etmektedir. Bu hain düşmanlar er veya geç şehadeti en yüce makam olarak gören aziz milletimizle baş edemeyeceklerini anlayacaklar ve taşeronlarıyla birlikte bu coğrafyadan kaybolup gideceklerdir. Çünkü bizde bir Ömer Halis Demir şehadetle yürüse, bin tanesi dirilir. Okulumuzda bugün açılışını gerçekleştireceğimiz 15 Temmuz Şehitler Köşesi inanıyorum ki öğrencilerimizin yüreğine 15 Temmuz ruhunu, Çanakkale ruhunu, Kurtuluş Savaşı ruhunu her dem taze tutacak, vatanımızın bölünmez bütünlüğünün korunması hususunda bir tehlike vuku bulunduğunda, buna karşı koyacak iradeyi göstermelerinde onlarda ilham kaynağı olacaktır. Ömer Halis Demir ve diğer şehitlerimiz bu köşeden onların kulağına şu dizeleri fısıldayacaktır. 15 Temmuz kalkışması göstermiştir ki bizler çocuklarımızı yetiştirirken onların düşünmeden, sorgulamadan, vicdan terazisinde ölçüp tartmadan hareket eden, kötü niyetli kişilerin maşası olarak kullanılmaya müsait robotlar haline gelmemesi için azami gayret göstermeliyiz. Yetişen neslimizin gözleri kapalı, birilerinin güdümünde hareket eden bireyler olmamaları için onları okumaya, araştırmaya, sorgulamaya yeri geldiğinde ‘Hayır!’ diyebilmeye ve sağlam karakter sahibi bireyler olmaya yönlendirmeliyiz. Bunun yolu da takdir edersiniz ki iyi bir eğitimden ve bolca kitap okumaktan geçmektedir. Okumak özgürleşmektir, okumak yaşamaktır, okumak kurtuluştur, okumak ilk ve son çaredir. Okulumuz kütüphanesinde 1995 yılında vatan için can veren şehidimiz Ayhan Ünver’in anısına 600 kitabı kazandırarak öğrencilerimizin bilgiye, kültüre ve medeniyete doğru hızla yol almalarına vesile olan Türk Tarih Kurumu Başkanımıza ve yetkililerimize ilimiz eğitimine yaptıkları katkılardan dolayı şükranlarımızı sunuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından 5’inci sınıf öğrencisinin şiir okuması, 15 Temmuz Şehitler Köşesi’nin açılması ve kütüphanenin açılmasından sonra program sona erdi.
Öte yandan Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’un okul idaresinden Şehit Ayhan Ünver’in fotoğrafını kütüphanenin kapısına asılmasını istemesi de gözlerden kaçmadı.