Ekonomi ‘Türk Telekom iyi yönetiliyor’

‘Türk Telekom iyi yönetiliyor’

22.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, NTV’de Türk Telekom’un ortaklık yapısıyla ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

‘Türk Telekom iyi yönetiliyor’

Bahse konu borç kesinlikle Türk Telekom’un (TT) borcu değil. Borç, Türk Telekom’un yüzde 55 hissesine sahip olan OTAŞ’a (Ojer Telekomünikasyon AŞ) ait. TT’nin işletme hakkı 21 yıllığına (2005 yılında) devredildi. Yüzde 15’i borsada, yüzde 30’u kamudadır. 12 yılda TT’nin vergi ve benzeri isimler adı altında devlete ödediği para 79 milyar TL. Şirket tam 28 milyar lira yatırım yapmış. Yatırım ve devlete ödenen paralar 107 milyar lira...

Haberin Devamı

TT’nin yaptığı her işlem SPK’nın denetiminde. TT’nin şirketi yürütmek adına yaptığı 12.6 milyar liralık borçlanma var, hiçbir şekilde ödenmemesi söz konusu değil. Şirket çok yatırım yapıyor, çok büyüyor. Emsal şirketlere göre çok küçük bir borç. 2014’ten beri S&P ve Fitch, TT’nin yatırım yapılabilir olduğunu her sene tekrarladı. Şirket şu anda çok başarılı bir şekilde yönetiliyor. Süreci başından beri takip ediyoruz. Önemli olan TT’nin güçlü durumunu koruması.

TT’ye en ufak bir sıkıntı gelmeyecek, bunu herkes bilsin. OTAŞ altından kalkamazsa biz gereğini yaparız. Yönetim kurulu üyeleri var. Altın Hisse temsili bizde. Şirketin CEO’su var, genel müdürü ve yardımcıları var. Gerçekten çok iyi yönetiliyor. Hızlı şekilde büyüyor. İdarede bir sıkıntı yok.

Haberin Devamı

Yönetim kurulu değişikliği yapılması söz konusu olursa, (OTAŞ’ın kendi sıkıntısının şirkete zarar vermemesi adına) süreçleri takip ediyoruz.

Kabul edelim ki OTAŞ borcunu ödemeden Türkiye’den çıkmak istedi. TT hisselerini alıp gitme şansı yok. Hisselerin değeri OTAŞ’ın borcunu karşılayabilecek durumda. Bütün bunlara rağmen ilave bir sıkıntı olursa, tahkim mahkemelerine gidilebilir.

‘Türk Telekom iyi yönetiliyor’

‘Çift yönlü ücret olmaz’

Bakan Arslan, “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde ters yönde TAK sistemini güvenlik amacıyla kurduk, 27-28 gün İstanbulluları biraz mağdur ettik. Önceki gün hizmete aldık. Bu güvenlik amacıyla kurulan bir sistemdir. Bu Kesinlikle çift yönlü ücretlendirmeye yönelik yapılan bir işlem değildir” diye konuştu.

Arslan, “Yavuz Sultan’da garanti 137 bin, geçen araç 80 bin. Osman Gazi geçiş 21 bin. Üç yılda garanti rakamlarına ulaşacağız. Bursa-İzmir arasını da 2018’de bitireceğiz. 433 kilometrenin tamamı bittiğinde ilave bir trafik oluşacak” dedi.