Ekonomi Türk vatandaşlığına geçmek kolaylaştı

Türk vatandaşlığına geçmek kolaylaştı

20.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Türk vatandaşlığına geçmek kolaylaştı

Yabancıların Türk vatandaşlığına geçebilmelerine ilişkin şartlar yeniden düzenlendi. Vatandaşlık alabilmek için en az 2 milyon dolar tutarında sabit sermaye yatırımı şartı, 500 bin dolara indirildi. Bankalarda 3 milyon dolarını en az 3 yıl tutanlara verilen vatandaşlık kazanma hakkı da 500 bin dolara düşürüldü. 1 milyon dolarlık taşınmaz alarak vatandaşlığa geçme şartındaki miktar da 250 bin dolara düşürüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yabancıların Türk vatandaşlığına geçebilmelerine ilişkin şartlar yeniden düzenlendi.

Haberin Devamı

Yatırım indirimi

Yapılan düzenlemeyle daha önce vatandaşlık kazanabilmek için karşılanması gereken en az 2 milyon dolar tutarında sabit sermaye yatırımı şartı 500 bin dolar, karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası olarak değiştirildi. En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazın tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şartıyla satın alınması hükmü de değiştirilerek 250 bin dolara veya karşılığı Türk lirasına indirildi. Bankalarda 3 yıl tutma şartıyla yatırılması gereken mevduat tutarı en az 3 milyon dolardan 500 bin dolara düşürüldü. En az 3 milyon dolar tutarında devlet borçlanma araçlarını 3 yıl tutmak şartıyla satın alma şartı da 500 bin dolara çekildi. En az 1.5 milyon gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı alma şartıise 500 bin dolara indirildi.

Haberin Devamı

Özel komisyon

Vatandaşlığa geçmek için oluşturulması gereken istihdam rakamı ise 100 kişiden 50 kişiye düşürüldü. Yapılacak vatandaşlık kazanma başvuruları ile ilgili süreci takip etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulabilecek. Özel ofisler açılarak Türk vatandaşlığına geçmek için başvuran yabancılarla birebir ilgilenilecek ve işlemler en kısa sürede yapılacak. Bu ofislerin ve sürecin takibi İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak komisyon tarafından takip edilecek.

Öte yandan yönetmeliğin ilgili maddesinde yer alan, “efektif satış kuru” ibaresine, “ve/veya çapraz döviz kuru” ibaresi de eklendi.