Ekonomi TürkAkım gücümüze güç kattı

TürkAkım gücümüze güç kattı

21.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

TürkAkım projesi doğal gaz arzında ‘denge’leri oturtacak. Doğal gazı başka ülkelerden geçmeksizin Türkiye’ye aktaracak olan TürkAkım, nakilde güvenlik ve süreklilik sağlayacak. Azeri gazı gibi alternatifler de tedarikte sıkıntının önüne geçecek.

TürkAkım gücümüze  güç kattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, deniz bölümünün tamamlanması sebebiyle bir araya getiren TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı, teknolojik olarak eskiyen ve siyasi riskler barındıran Batı Hattı’nın yerini alacak. Rus gazını doğrudan alarak güvence sağlayacak olan Türkiye, Azeri gazı gibi alternatif kaynaklarla da Rus gazını dengeleyecek.

Haberin Devamı

Doğalgazının yüzde 52’sini Rusya’dan alan Türkiye, bir yandan TürkAkım ile bu kaynağını kuvvetlendirirken, diğer yanda gazda kaynaklarını çeşitlendirerek Rusya’ya bağımlılığını azaltacak. Bu kapsamda doğalgazda Azerbaycan’nın payının 20’ye çıkması, Rus gazının payının yüzde 40’lara kadar düşmesi planlanıyor.

Azeri alternatifi

TürkAkım’ın 2019 sonunda devreye alınmasıyla Rus doğalgazını Türkiye’ye getiren iki hattan birisi olan Batı Hattı devreden çıkacak. Batı Hattı ile Türkiye’nin batısı, Ukrayna üzerinden doğalgaz alıyor. 20 yıldır yatırım ve yenileme gerçekleştirilmeyen bu hat, Ruslarca da güvensiz olarak görülüyor. Ancak bu hattaki en önemli sıkıntı, Ukrayna ile Rusya arasındaki siyasi sorunlar. Ukrayna, Moldovya, Romanya ve Bulgaristan üzerinden geçen hattın Ukrayna kaynaklı kesintilere uğradığını savunan Ruslar, burada gaz kaybı olduğunu da iddia ediyor. Bu hattın yerine alması öngörüler TürkAkımı ise Rusya açısından Ukrayna’nın elinden enerji kozunu alırken, Türkiye açısından da güvenilir tedarik anlamına geliyor. Çünkü TürkAkım, Batı Hattı’nın aksine Rus gazının ilk olarak Türkiye’le ulaşmasını sağlayacak.

Haberin Devamı

Türkiye TürkAkım’la Rusya üzerinden gaz tedariğini güvene alırken, alternatif kaynakları güçlendirme çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda gaz ihtiyacını karşılamada Azerbaycan’nın oranının, TANAP’la birlikte yüzde 12’den 20’ye çıkması bekleniyor.

TürkAkım gücümüze  güç kattı

Rusların payı % 40

Cezayir’den alınan LNG’nin toplan alım icindeki payının yüzde 8’den yüzde 10’lara, Nijerya’nın payının ise yüzde 2’den 4’e çıkması bekleniyor. Türkiye’nin İran’a uygulanan ambargoların enerji ayağından muaf tutulması da Türkiye’nin eline güçlendirecek. İran’ın gaz tedariğindeki yüzde 17’lik payının da sabit kalmasıyla birlikte Rus gazının toplam gaz ithalatı içindeki oranı yüzde 40’lara kadar düşmüş olacak.

Gaz hatları çoğalıyor

Türkiye, 2017’de Rusya’dan 29 milyar metreküp civarında doğalgaz aldı. Bu gazın 15,8 milyar metreküpü Türkiye’ye Karadeniz üzerinden doğrudan gelen Mavi Akım boru hattından, geri kalan yaklaşık 14 milyar metreküp de Ukrayna, Moldovya, Romanya, Bulgaristan hattı üzerinden Batı Hattı’ndan geldi. 31,5 milyar metreküp kapasiteli TürkAkım’ın devreye girmesiyle Batı Hattı devreden çıkacak. Geçen yıl yaklaşık 10 milyar metreküp İran’dan, 6.5 milyar metreküp de Azerbaycan’dan doğalgaz geldi. Yine Azeri gazını Türkiye’ye taşıyacak olan TANAP’la ilk aşamada 6 milyar metreküp ilave doğalgaz Türkiye’ye gelecek.