Ekonomi TürkAkım tam gaz

TürkAkım tam gaz

15.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinin denizden geçen kısmı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılacağı törenle tamamlanacak. Önümüzdeki sene sonunda Türkiye’ye hattan gaz verecek olan Rusya, ABD’nin tepkilerine rağmen hattı Avrupa’ya uzatmak istiyor.

TürkAkım tam gaz

Putin, TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinin denizden geçen kısmının tamamlanması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte törene katılmak için, 19 Kasım’da İstanbul’a gelecek. Doğalgazda arz güvenliğini sağlaması beklenen projelerden olan TürkAkım Rusya ile ortaklaşa yürütülüyor. Avrupa’ya Türkiye üzerinden Rus doğalgazı sağlaması planlanan TürkAkım ile Rusya’dan Türkiye’ye ilk gazın 2019’da gelmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Sanayiye enerji

TürkAkım, Rusya’daki dev doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa için güvenilir bir enerji kaynağı yaratacak. Rusya kıyısında Anapa kenti yakınında başlayan TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı, Karadeniz’i boydan boya kat ederek Türkiye kıyısına Trakya’daki Kıyıköy beldesi yakınında çıkıyor. Bu sayede TürkAkım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi Türkiye’nin batısındaki yüksek nüfuslu sanayi kentlerine doğalgaz sağlayacak.

15 milyon hane

Rusya’dan Türkiye’nin batısına halen doğalgaz aktaran Batı Hattı’nda Türkiye bir dizi transit ülkenin ardından nihai alıcıyken, TürkAkım ile birlikte doğalgazın ilk alıcısı olacak. TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31.5 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak. Proje böylece Türkiye’nin stratejik önemine katkıda bulunacak. Doğu ile Batı arasında bir köprü görevi gören Türkiye, TürkAkım ile Güney ve Güneydoğu Avrupa için kilit bir bağlantı noktası olacak. Projeyle taşınacak 31.5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir miktar.

Haberin Devamı

Önce Türkiye sonra Avrupa

TürkAkım, 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenecek 81 cm. çapındaki ilk boru hattı sistemi oldu. Boru hattının karaya çıktığı noktada, yani Kıyıköy’de inşa edilecek alım terminalinde, deniz kesimindeki borulardan gelen doğalgaz, hacmi ölçülüp sıcaklık ve basıncı kontrol edildikten sonra kara boru hatlarına aktarılacak.

ABD karşı çıktı

Alım terminalinden sonra Lüleburgaz’da Türkiye’nin dağıtım şebekesine bağlanacak ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek. Avrupa’ya ilerlemesi planlanan diğer kara hattı ise BOTAŞ-Gazprom ortak şirketi tarafından yapılacak.

ABD ise projeye doğrudan karşı çıkıyor. ABD Enerji Bakanı Rick Perry, “ABD, Türk Akımı ve Kuzey Akım-2’ye mücadelesini sürdürüyor. Bunun sebepleri de ortada. Ukrayna ve Avrupa vatandaşları, tek kaynaktan enerji tedarikinin esiri haline gelmemeli” dedi. Rusya, Avrupa ülkeleri ile hakkın ikinci ayağı için görüşse de Avrupa ülkelerinin projeye katılımı halen netleşmiş değil. Gazprom, Avrupa ülkelerinin kesin teminatı olmaması halinde projenin batı ayağına başlayamayacak. Rusya, daha önce de Güney Akım projesini, Avrupa ülkelerinin Ukrayna krizine tepkisi yüzünden rafa kaldırmak zorunda kalmıştı.

Yazarlar