Ekonomi ‘Türkiye % 5.2 büyür’

‘Türkiye % 5.2 büyür’

17.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, “Yaklaşık 5,5 milyar avro teminat düzeyinde Türkiye’de hizmet veriyoruz.” dedi. Euler Hermes’in düzenlediği basın toplantısında konuşan Özüner, şeffaf, kapsayıcı ve tarafsız olarak sigortalıları ile ticaret yaptıkları şirketler hakkında görüş verdiklerini ve teminat sağladıklarını söyledi.

‘Türkiye % 5.2 büyür’

Özüner, “Türkiye’deki şirketlerin daha güvenli şirketlerle hem yurt içi ticarette hem ihracatta çalışması anlamında rehberlik görevimiz var. Önemli bir misyon üstleniyoruz” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Özüner, “KOBİ’lerin sisteme girmesi bizim onlara kefil olmamız Türkiye adına doğru bir model. Çünkü bir KOBİ kredilendirme yapmak istese bankaya yoğun teminatlar veriyor. Bizdeki yapıya dahil olursa KOBİ’nin üzerinde hiçbir yük yok. Daha çok sigorta yapan şirket sigortanın primini ödüyor. KOBİ otomatik olarak sisteme dahil oluyor.” dedi.

‘KGF etkili oldu’

Alacak sigortasında maliyetin yükselmediğini belirten Özüner, Türkiye’deki maliyetlerin Avrupa’nın hala altında olduğunu söyledi. Allianz Makroekonomik Araştırmalar Küresel Başkanı ve Euler Hermes Başekonomisti Ludovic Subran de “Türkiye’de bu yıl yüzde 5,2 büyüme öngörüyoruz. Türkiye’de yatırım var, tüketici harcaması var, ihracat da var” dedi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın politika açısından alışılmışın dışında uygulamalar yaptığını belirten Subran, “Enflasyon ve para birimi baskıları normalleştirilmeye çalışılıyor. Politika faizi yüzde 8’de sabit idi. Merkez Bankası likiditeyi yüzde 12,25’ten fonladı” yorumunda bulundu.

Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) devreye girmesinin etkili olduğunu belirten Subran, “Türkiye’de kredi sorununun önüne geçilebilmesi için bu sürecin iyi işlemesi önemli. Türkiye’nin ihracatı artmış durumda. Bu TL’nın değer kaybına bağlı fakat daha önceki yatırımlar KGF ile sübvanse edilmişti” diye konuştu.