Siyaset ‘Türkiye, AB’ye uyumda kararlı’

‘Türkiye, AB’ye uyumda kararlı’

12.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Gül’ün ev sahipliğinde, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak ve İçişleri Bakanı Soylu’nun katılımıyla düzenlenen Reform Eylem Grubu’nun ortak bildirisinde ‘Türkiye, uyum çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir’ denildi

‘Türkiye, AB’ye uyumda kararlı’

Reform Eylem Grubu (REG) Toplantısı’nın ardından yayımlanan ortak bildiride, “Katılım müzakere sürecimiz her ne kadar siyasi olarak engellense de Türkiye, AB standartlarına uyum için çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir. Reform sürecimizdeki bir diğer önceliğimiz Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin denetim sürecinden çıkmaktır” denildi.

Haberin Devamı

Reform Eylem Grubu’nun beşinci toplantısı, dün AB Başkanlığı’nın eş güdümünde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün ev sahipliğinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımları ile yapıldı. Dört bakan, toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

‘Hak etmiyoruz’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, reformların yanı sıra AB ile yürütülen süreçlerle ilgili değerlendirmelerde bulunduklarına işaret ederek, AB’den beklentilerini masaya yatırdıklarını dile getirdi. Bu kapsamda vize serbestisi, terörle mücadele, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gibi AB ile atılabilecek adımları ele aldıkları bilgisini paylaşan Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde denetimden tekrar çıkmak için atmaları gereken adımları da değerlendirdiklerini belirtti.
Çavuşoğlu, “Biz bunu hak etmiyoruz. Oradaki tabloyu da görüyoruz. Maalesef ideolojilere kurban edilmiş bir meclis var. Avrupa’nın ortak değerlerini aşındırmaya başlayan bir kurum olmaya başladı. 2014’te denetimden çıktık. Reformlarla çıktık. Önümüzdeki süreçte de yine denetimden çıkacağımıza inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, vize serbestisiyle ilgili şunları söyledi: “Bizim vatandaşlarımız Avrupa’ya vizesiz seyahat etmeyi hak ediyor. Bu haksız uygulamanın kaldırılmasıyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Daha önce yedi kriterin altı kritere düştüğünü söylemiştik. Yeni pasaportların AB tarafından da tanınması sonucu altıya düştü. Bu kararlı çalışmalarımızı sürdürerek, vize serbestisini elde edeceğiz.”

Yargı reformu belgesi

Adalet Bakanı Gül de, “Siyasi nedenlerle kesintiye uğrayan, müzakere sürecinin kalbinde yer alan 23. ve 24. fasıllardaki ilerleme arzumuz gayet açık ve nettir” değerlendirmesinde bulundu. Bir gazetecinin, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ne zaman açıklanacağını sorması üzerine Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hükümetin yol haritası olduğunu anlatarak, “Yargı Reformu Strateji Belgemizi, 2019’un başlarında, hedefimiz ocak ayında kamuoyuna açıklamak. Tüm paydaşlarla konuştuktan sonra, belgemiz ortaya çıksın istiyoruz. Çünkü 5 yıl boyunca yargı reformumuzun yol haritası olacak. Bu yol haritasına göre hem teoriyi hem mevzuatı hem uygulamayı geliştireceğiz.” dedi.

Haberin Devamı

‘Eli kuvvetli değil’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, şunları söyledi: “18 Mart mutabakatını birlikte imzaladığımız, kararlaştırdığımız muhataplarımız konusunda bu kadar iyimser olamayacağımızı ifade etmek isterim. Sadece 2015’ten bugüne kadar yüzde 97 karşı tarafa düzensiz göç azalmıştır. Bu Türkiye’nin başarısıdır. 18 Mart mutabakatı konusunda Türkiye nasıl sorumluluğunu yerine getirmişse Avrupa Birliği de, Avrupa tarafı da sorumluluğunu yerine getirmek zorundadır. Çünkü biz sadece göçle değil, aynı zamanda terörde, aynı zamanda uyuşturucuda Avrupa açısından önleyici bir ülkeyiz. Avrupa açısından Türkiye, bu konuda vazgeçilmez bir ülkedir. Avrupa’nın bu konuda Türkiye’ye karşı eli kuvvetli değildir.”

‘AB, taahhütlerini yerine getirmeli’

Reform Eylem Grubu Toplantısı’ndan sonra yayımlanan bildiride, “Katılım müzakere sürecimiz her ne kadar siyasi olarak engellense de Türkiye, AB standartlarına uyum için çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir. Reform sürecimizdeki bir diğer önceliğimiz Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin denetim sürecinden çıkmaktır” denildi.

Haberin Devamı

Bildiride, “18 Mart Türkiye-AB Mutabakatı çerçevesinde, AB’ye katılım müzakerelerinin tekrar canlandırılması, vize serbestisi diyaloğunun hızlandırılması, Gönüllü İnsani Kabul Programı’nın uygulanması, ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriyelilere mali yardımın hızlandırılması ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi için müzakerelere başlanması konusunda AB’nin de taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerinin bir an evvel başlaması hem AB hem de Türkiye’nin yararına olacaktır” ifadelerine yer verildi.

‘Türkiye, AB’ye uyumda kararlı’

Soruşturma için ‘ortak başvuru’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılması için uluslararası soruşturma başlatılması konusunda bir girişim olup olmadığı yönündeki soru üzerine, “Bizim talebimize karşı Suudi Arabistan’ın ret cevabı geldi. Neden bu insanların Türkiye’de yargılanmasını istemiyorsunuz? Acaba bu cinayetin işlenmesi için talimatı verenlerin ortaya çıkacağından mı korkuyorsunuz?” dedi. İki raportör, bir komisyon başkanı ve insan hakları komiserinin bu konuda BM soruşturması başlatılması çağrısını hatırlatan Çavuşoğlu, “Bu konuyu BM Genel Sekreteri ile ve diğer mevkidaşlarımızla görüştük, görüşmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BM Genel Sekreteri’ne resmi bir talep gelmesi halinde bu konunun Güvenlik Konseyinden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Ama gerçeklerin aydınlatılmasıyla ilgili bir BM komisyonunun kurulması genel sekreterin ya da insan hakları komiserinin yetkisindedir, bunlar resen de yapılabilir” diye konuştu. Çavuşoğlu, “En son G20 marjında Kanada Dışişleri Bakanı dahil birçok mevkidaşımızla, bazı ülkelerden gelen talepler üzerine de ortak bir başvuru yapma konusunda da bir irade ortaya koyduk. Bizim beklentimiz esasen, Suudi Arabistan’ın gerçekten bizimle çok iyi bir şekilde iş birliği yapması, bu cinayetin aydınlatılması, sorumluların ortaya çıkarılması” dedi.

Reform takvimi

Bildiride, toplantıda yapılan takvimlendirmeyle ilgili yer alan şu ifadeler dikkati çekti:

- İstinaf mahkemelerinin sayısı 9’dan 11’e çıkarılmış ve yargıda hedef süre uygulamasına geçilmiştir. Ocak 2019 itibarıyla her bir soruşturma ve dava için öngörülen hedef süre taraflara tebliğ edilmeye başlanacaktır. 2019’da bin adli yargı hâkim ve savcı adayı, 500 avukatlık mesleğinden hâkim ve savcı adayı, 100 idari yargı hâkim adayının belirlenmesi için; 29 Aralık 2018’de yazılı merkezi sınav gerçekleştirilecektir.

- Uygulama süresi Mart 2019’da dolacak olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi İhlallerinin Önlenmesine İlişkin Eylem Planı’nı 2019’un ilk çeyreğinde güncelleme kararı aldık. Planın güncellenmesi sürecinde, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu dahil tüm paydaşların görüş ve önerileri alınacaktır.

Roman semineri

- Roman vatandaşlarımızın yaşam koşullarının iyileştirilmesi kapsamında yürüttüğümüz çalışmalara hızla devam etmekteyiz. Türkiye-AB Roman Semineri’ne 2019 içerisinde ülkemizde ev sahipliği yapacağız.

- Reform Eylem Grubu, 18 Aralık’ta enerji, 15 Ocak’ta ulaştırma, 28 Şubat’ta da ekonomi alanında Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Diyalog toplantılarının ve 18-20 Aralık’ta Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısının yapılacak olmasını memnuniyetle not etmiştir.

- Bir sonraki REG toplantısının Hazine ve Maliye Bakanlığımız ev sahipliğinde 2019’un ilk yarısında gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır.