Siyaset Türkiye bu krizi fırsata çevirecek

Türkiye bu krizi fırsata çevirecek

17.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönemde ekonomide yaşanan gelişmeleri kabine toplantısında, “Türkiye bu krizi mutlaka fırsata çevirecektir. Kimsenin endişesi olmasın” sözleriyle değerlendirdiğini açıkladı

Türkiye bu krizi fırsata çevirecek

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplantı devam ederken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Adıyaman’da şehit olan 4 jandarma için Allah’tan rahmet dileyen Kalın, şu değerlendirmelerde bulundu:

Haberin Devamı

TERÖRLE MÜCADELE: Terörle mücadelede önemli yol aldık. Örgüte katılımlar 30 yılın en düşük düzeyinde. Sincar’da bölücü terör örgütüne mensup çok üst düzey terörist etkisiz hale getirildi. Sincar ve civarında terör örgütü ve unsurlarının bertaraf edilmesi ile ilgili stratejimiz uygulanmaya devam ediyor. Dünkü operasyon MİT, TSK, jandarma ve İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda başarılı şekilde gerçekleşti.

OLUMLU HABERLER ALIYORUZ: Ekonomik gelişmelerde, aldığımız tedbirler neticesinde iki gündür iyileşme sürecinin hızla yaşandığını görmekteyiz. Bu süreçte Cumhurbaşkanımızın ekonomik savaşa ve algı operasyonlarına karşı milli seferberlik çağrısına olumlu cevap veren vatandaşlarımıza, iş çevrelerine, sanayiciye, tüccarlarımıza teşekkür ediyoruz. Yurtiçinden ve yurtdışından gerekli açıklamaları yapıp destek veren kurum ve kuruluşlara, destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Katar devleti ülkemize 15 milyar dolar farklı sektörlerde yatırım yapma kararı almıştır.

Haberin Devamı

BERTARAF EDİLDİ: Hazine ve Maliye Bakanımızın koordinasyonunda tüm kamu kurumları, özel bankalar, Merkez Bankası eş güdüm içinde eylem planını hayata geçirdiler. Türk lirası üzerinde spekülasyon yapılmasına imkan sağlanacak ortam tamamen bertaraf edilmiş durumdadır. Bankalara likidite konusunda rahatlama sağlanmıştır. Kurdan dolayı sıkıntı çeken reel sektör sorunlarına çözüm olarak da bir dizi tedbir alındı. Hazine ve Maliye Bakanımızın 4 bine yakın yatırımcıyla yaptığı telekonferansta dile getirdiği; Türkiye yatırıma elverişli bir ülke olarak herkese kapılarını açmış durumdadır.

GÜVENİMİZ TAM: Kısa vadede hayata geçirilen tedbirler, orta ve uzun vadeli program çerçevesindeki tedbirler ile Türk ekonomisinin gücü bir kez daha ifade edilmiş olacaktır. Cumhurbaşkanımızın da kabine toplantısının açılışında ifade ettiği gibi, Türkiye bu krizi mutlaka fırsata çevirecektir. Kimsenin endişesi olmasın. Ekonomi kurumlarına olan güvenimiz tam. Türkiye kimseyle gerilimden yana değildir, kimseyle ekonomik savaş peşinde değildir. Burada serbest piyasa kuralları çerçevesinde dünya ekonomisi ile entegre olmuş Türk ekonomisinin daha fazla güçlenmesi, gelebilecek saldırılara karşı tehditlere karşı da tedbirleri alması sürecini hep birlikte yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın ifadesi ile, bu kriz fırsata dönecek ve Türkiye bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. Türkiye alternatiflerini çoğaltarak yoluna devam edecektir.

Haberin Devamı

‘Rasyonel adımlarla süreci atlatacağız’

(Bayramda spekülasyon beklentisi) TL üzerinden yürütülen bu spekülasyon, algı operasyonlarıyla ilgili kanallar kapatılmış durumda. Bu konuda vatandaşlarımız da tüketicimiz, işadamlarımız, üreticimiz, işverenimiz, herkes rahat olsun. Hiçbir panik havasına kapılmadan, sakin, rasyonel adımlarla biz bu süreci atlatacağız. İyileşme emarelerini görmeye başladık. Bu inşallah bayram sürecinde daha da devam edecektir.

‘Terörü yerin bitirme kararlılığımız tamdır’

(Sincar’a kara operasyonu) Sadece Sincar değil Kandil, Mahmur gibi terör örgütünün güçlendiği yerlerle ilgili kapsamlı bir güvenlik paketi üzerinde zaten görüşmelerimiz sürüyor. Sincar’daki operasyon da bu çerçevede. Türkiye’nin güvenlik birimleri ihtiyaç duydukları ve gerekli gördükleri anlarda ve şekilde bu müdahaleleri bundan sonra da yapacaklardır. Terörü yerinde bitirme kararlılığımız tam.

Haberin Devamı

‘Katar, gerçek bir dost olduğunu göstermiştir’

(Katar’ın 15 milyar dolarlık yatırımının ayrıntılarıyla ilgili) Hazine ve Maliye Bakanlığımız bir çalışma yürütüyorlar. Farklı alanlarda, sektörlerde güzel bir paket hazırlandı. Bunun detayları ortaya çıktıkça gerek Bakanlığımız gerek Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanacak. Bu paketin detayları açıklandıkça piyasaya etkisini hep birlikte göreceğiz. Katar Emiri’ne bu gösterdiği asaletli duruşundan dolayı teşekkür etmek istiyorum, ülkemiz, milletimiz adına. Katar, Türkiye’nin gerçek bir dostu olduğunu bir kez daha göstermiştir. Şeyh Temim’e bu desteğinden dolayı kalben teşekkür ediyoruz. Katar halkının da bu süreçte Türkiye’nin yanında çok açık ve net durduğunu, hatta ellerindeki paraları TL’ye çevirdiklerini, oradan destek mesajları attıklarını, Türkiye’ye gelip tatillerini burada yaptıklarını ve Türkiye’nin yanında olmaları gerektiği mesajlarını her platformda çok gür sesle ifade ettiklerini gördük. Bu memnuniyet verici.