Siyaset 'Türkiye cazibe merkezi olacak'

'Türkiye cazibe merkezi olacak'

25.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti seçim beyannamesinde, Türkiye’nin, dünyanın her yerinden parlak zihinlerin cazibe merkezi haline getirilmesinin ve tersine beyin göçünün sağlanmasının hedeflendiği bildirildi

Türkiye cazibe merkezi olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 360 sayfalık seçim beyannamesi Ak Parti’nin 24 Haziran seçimleriyle geçilecek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde kamu yönetiminde hayata geçirmeyi planladığı değişikliklerin ipuçlarını da verdi. “Güçlü meclis, güçlü hükümet, güçlü Türkiye” başlıklı beyannamede, Türkiye’nin, dünyanın her yerinden parlak zihinlerin cazibe merkezi haline getirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Erdoğan, bizzat kaleme aldığı beyannamenin sunuş bölümünde, 24 Haziran seçimleriyle birlikte ezber bozan bir anlayışla demokrasisini daha da geliştiren, ekonomisini büyüten bir Türkiye için yola çıktıklarını ifade etti. Erdoğan, “Türkiye’nin zaman kaybına tahammülü yoktur. Çok daha güçlü bir sıçrama yapmanın vakti gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu. Ana hatlarını Erdoğan’ın açıkladığı beyannamede özetle Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’ne ilişkin şu bilgiler verildi:

Çift başlılık kalkıyor

- Yeni dönemde Meclis daha itibarlı, Hükümet daha güçlü, bağımsız ve tarafsız yargı daha etkin olacak. Kuvvetler ayrılığı prensibi daha sağlıklı uygulanma zemini bulacaktır.

- Yeni sistemle yönetimde çift başlılık ortadan kalkacak. Hükümet, bütçe dışında yasa tasarısı teklif edemeyecektir. Meclisin yürütmeyi denetim yetkisi de güçlenecek ve gerçek bir denetime dönüşecektir. Genel kurul daha çok karar alma süreçlerine odaklanacaktır.

Haberin Devamı

- Bürokrasinin azaldığı, hızlı ve etkili yönetim; ekonomik büyüme, refah ve kalkınmanın garantisi olacaktır. Hızlı icraat ve reform yapan etkin bir yönetim modeli oluşturacağız.

- Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatı politika ve strateji geliştirmeye, izleme ve değerlendirmeye yoğunlaşırken, bakanlıklar daha icracı ve fonksiyonel olacaktır.

Bürokrasiye neşter

- Atamalarda bürokratik gecikmeleri ortadan kaldıracağız. Görevde ehliyet ve liyakati ön plana çıkaracağız. Bürokraside yönetim kademelerini azaltacağız. Benzer iş yapan birim veya kurumları birleştireceğiz.

- Bu dönemde Cumhurbaşkanı liderliğinde; kamu yönetiminde çarklar daha hızlı dönecek; hizmet kalitesi artacak, bürokratik iş ve işlemlerin süre ve maliyeti azalacak.

- Merkezi idare için gereksiz yük oluşturan konularda merkez-taşra ve merkezi idare yerel yönetimler ilişkisi güçlendirecek yasal düzenlemeler hayata geçirilecek. Üst kademe yönetici atama sistemi reforme edilecek.

Eğitimde seferberlik

- Eğitimde kalite konusu öncelik verilen alanların başında gelecek. Eğitimde kalite seferberliği başlatılacak.

Haberin Devamı

- Profesyonel Okul Yöneticiliği uygulaması başlatılacak.

- Her çocuğun en az bir yıl okul öncesi eğitim alması sağlanacak.

- İlkokuldan üniversiteye öğrencilerin yurt sorunu tamamen çözülecek.

- Türkiye, dünyanın her yerinden parlak zihinlerin cazibe merkezi haline getirilecek, tersine beyin göçünün sağlanacak.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığı vurgusu

- Merkez Bankası’nın para politikası araçlarını kendisinin belirlemesi esas olmaya devam edecek.

- Döviz piyasaları yakından takip edilecek, gerektiğinde dengeleyici döviz likiditesi araçları kullanılmaya devam edilecek.

- Sözleşmelerde TL kullanımı özendirilecek.

- Faizlerin oluşturduğu maliyet baskısını azaltacak tedbirler alınacak.

Vatandaşa borsa teşviği

- Hane halklarının borsada işlem yapmalarının teşvik edilmesi çerçevesinde küçük yatırımcılara daha güçlü bir koruma sağlanacak.

- Küçük çiftçinin ürettiği ürünleri tüketiciye doğrudan satışında vergi teşviği getirilecek.

- Dijital alanda siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme alanlarında gençlere istihdam amaçlı kurs verilecek.

Haberin Devamı

Sudan’da tarım

- 81 il ve 250 köyde “Birlikte Üretim Modeli” hayata geçirilecek.

- Sudan’da kiralanan 780 bin hektar tarım arazisi Türk girişimcilerin yatırımına açılacak.

- İhtiyaç duyulan maden yurtdışında aranacak.

- Bora dayalı sanayinin gelişimini desteklemek için BOR Organize Sanayi İhtisas Bölgesi kurulacak.

- Özel sektörün rekabetiyle demiryolu taşımacılığı geliştirilecek.

- Emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunan emeklilerin Sosyal Güvenlik Destek Primi borçları silinecek.

- Emeklilikte ikinci bir gelir elde edilmesini sağlayacak “tamamlayıcı emeklilik” programları desteklenecek.

- 18-29 yaş aralığındaki girişimci gençlerin ilk defa Bağ-Kur kapsamına girmesi halinde 1 yıl süreyle Bağ-Kur primleri karşılanacak.

HUZUR GELENE KADAR OHAL

Beyannamenin “güçlü demokrasi” alt başlığı altında özetle şu değerlendirmeler yer aldı:

- Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sayesinde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı tam güvence altında olacak. Yargı organları artık sadece yargısal faaliyetlerle uğraşacak, vesayetçi yapı ve anlayışlara alet edilemeyecek.

Haberin Devamı

- Farklılıkları çatışma konusu değil zenginlik olarak gören anlayış hakim kılınacak. Topluma kimlik ve yaşam tarzı dayatılmasının karşısında olmaya devam edilecek. Toplumdaki her bireyin yaşam tarzına saygı devam ettirilecek.

- Yasaklarla ve yasakçı zihniyetle mücadele devam edecek

- 15 Temmuz gibi yarım asırlık dış destekli sinsi bir projenin sonucunda gerçekleştirilen hain darbe girişimi karşısında başlatmak zorunda kaldığımız OHAL uygulamasını vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerine zarar gelmeden milli güvenliğimizin ve vatandaşlarımızın huzuru tam olarak tesis edilene dek sürdüreceğiz.

- Ak Parti öncülüğünde baskıcı laiklik yerini inançlara eşit mesafede duran bir laiklik anlayışına bırakmaya başlamıştır. Yeni dönemde de AK Parti, tüm inanç kesimlerinin hiçbir ayrımcılığa maruz kalmaksızın özgür bir şekilde inançlarının ve kimliklerinin gereğini yaşamalarının teminatı olmaya devam edecektir.

YENİ İHTİSAS MAHKEMELERİ

- Yargı reformu stratejisi güncellenecek

- Koruyucu hukuk uygulamaları, hukuki himaye sigortası geliştirilecek

- İhtisas mahkemeleri yaygınlaştırılacak, yeni istinaf mahkemeleri kurulacak

- Adliyeler bünyesinde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri kurulacak.

- Mağdur hakları yasası çıkacak.

- Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki işlemleri, icra yoluyla yapılmaktan çıkarılacak.

- Çocuklara karşı işlenen cinsel suçların yaptırımları ağırlaştırılacak.

- Hava, uzay, adli genetik ve deniz hukuku ile siber güvenlik gibi özellikli alanlarda nitelikli hukukçuların yetiştirilmesi sağlanacak

- Noterlik reformu hayata geçirilecek

- Mahalle bekçisi uygulaması yaygınlaştırılacak

- İnternette şiddeti kışkırtan yasa dışı içeriklerin yayılmasını engellemek amacıyla bilgi teknolojileri alanında projeler geliştirilecek

- Özellikle şehir merkezlerinde kalmış ve kullanım ihtiyacı kalmamış askeri alanların vatandaşın hizmetine sunulmasına yönelik ilgili kurumlara devri sağlanacak.

İŞSİZ GENÇLERE BEYAZ KAFELER

- Genç muhtar adayları teşvik edilecek. Yasal ve bürokratik koşullar, 18-30 yaş arası muhtar adayları için kolaylaştırılacak.

- Belediyeler bünyesinde işsiz gençlerin istihdam edileceği Beyaz Kafeler kurulacak.

- Aile Sağlığı Merkezlerinde mini check-up, beslenme, fiziksel aktivite, çocuk ve ergen sağlığı, enfeksiyon kontrol, kanser tarama ve enjeksiyon gibi hizmetler verilecek.

- Acil sağlık hizmetleri kapsamında hasta karşılama ve vale hizmeti sağlanacak, hasta bilgilendirme ofisleri kurulacak. Acil olmayan hastalar için mesai dışı poliklinikler açılacak ve saat 23.00’e kadar hizmet vermesi sağlanacak.

- Türkiye Genom Projesi kapsamında nüfusun gen havuzu çıkarılacak ve kişiye dayalı tıp uygulamaları geliştirilecek.

- Kadınlara pozitif ayrımcılık yapan kuruluşlara yönelik sertifikasyon programı başlatılacak.

- Çocuk ihmal ve istismarı ile ilgili risk haritası çıkarılacak.

- Cihaza bağımlı yaşayan vatandaşların elektrik giderleri karşılanacak.

146 kalkınma projesi

Beyannamede FATİH projesinin yaygınlaştırılması, İstanbul’daki AKM Projesi’nin tamamlanması, Yassıada ve Sivriada’nın Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na dönüştürülmesi, Akıncı İHA ve İnsansız Savaş Uçağı gibi büyük bölümü devam eden 146 kalkınma projesi de anlatıldı.

Bu projeler içinde İstanbul’da 30 Yeşil Alan ve Beş Büyük Millet Bahçesi Projesi de yer aldı.

Buna göre Atatürk Havalimanının tamamı, yeni havalimanının hizmete girmesiyle birlikte, İstanbul için bir Millet Bahçesi haline dönüştürülecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 7,9 milyon m2’lik alanda imalat halindeki 18 proje ve 3,5 milyon m2 ’lik alanda hayata geçirilecek 12 proje olmak üzere toplam 11,4 milyon m2 ’lik 30 yeşil alan projesi tamamlanacak. TOKİ tarafından Başakşehir, Maslak, Pendik ve Bakırköy’de 0,3 milyon m2 ’si imalat halinde olmak üzere toplam 1,4 milyon m2’lik yeşil alanda yer alacak dört büyük şehir parkı projesi tamamlanacak.

Dış politika

- BMGK’nin demokratik, şeffaf, adil ve etkin bir yapıya dönüştürülmesi ve BM’nin krizlere hızla müdahale edebilecek kapasiteye kavuşturulması için her platformda ‘Dünya beşten büyüktür’ felsefesi ısrarla ifade edilecek.

- FETÖ’nün elebaşlarının yargı önüne çıkarılmasına ve örgütün yurt dışı uzantılarının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalarımız sürdürülecek.

- ABD’nin özellikle PYD/YPG ve FETÖ konuları başta olmak üzere ulusal güvenliğimize ilişkin beklenti ve hassasiyetlerimize uygun somut adımları atmasının sağlanması için gerekli diplomasi ve lobi faaliyetlerine ivme kazandırılarak devam edilecek.

- Filistin’e yönelik yardımlarımızı her alanda sürdüreceğiz. Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yönelik her türlü gayri hukuki girişime karşı duracağız.

- Yeni Suriye ile komşuluk ilişkilerimizi ve iş birliğimizi yeniden tesis etmek için yeni dönem başlatacağız.

7 milyar fidan

- 2023 yılına kadar Sıfır Atık Projesi Türkiye’nin tamamında uygulanacak. Proje ile 20 bin kişiye istihdam ve ekonomiye yılda 12 milyar lira kazanç sağlanacak.

- Çevre kirliliğini gidermeye yönelik çalışmalar için merkezi bütçeden yerel yönetimlere 5 yıllık dönemde 1.1 milyar lira kaynak sağlanacak. Dünyadaki her insan için bir fidan dikilerek 7 milyar fidan toprakla buluşturulacak.

- Belediye üst yönetimlerinin (bağlı kuruluşlar dahil) belediye başkanı ile birlikte göreve gelmesi ve ayrılması sağlanacak.

- Büyükşehir Kanun Taslağı yeni dönemde yasalaştırılacak.

- İLBANK AŞ kaynaklarından, yerel yönetimlerin altyapı projeleri için önümüzdeki 5 yıl içinde, toplam 30 milyar liralık finansman desteği sağlanacak

- İskan Kanunu uygulamaları kapsamında 2 bin 750 konutu hak sahiplerine teslim edilecek

- 7,5 milyon konutun dönüştürülmesi için 15 yıllık periyotta, yılda, 500 bin konutun yenilenmesi sağlanacak.

Kadın güçlendirilecek

- Zorunlu örgün eğitim kademelerinin tamamında kız çocuklarının net okullaşma oranı yüzde 100 seviyesine ulaştırılacak.

- Erken yaşta evlilikler ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için tedbirler kararlılıkla alınacak.