Gündem Türkiye’den acil yardım eli

Türkiye’den acil yardım eli

14.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Deprem bölgesine ilk yardımı Türk ekipleri ulaştırdı. AFAD ve Kızılay, ilk etapta 5 bin 60 çadır, 14 bin 320 battaniye, 3 bin ısıtıcı, 10 bin yatak ve bir yemek TIR’ı gönderdi. Genelkurmay da uçak yolladı

Türkiye’den  acil yardım eli

Türkiye; bağımsızlık referandumu nedeniyle bir süre önce ilişkilerini askıya aldığı Irak Bölgesel Yönetimi’ne, meydana gelen depremden sonra yardım elini uzatan ilk ülke oldu. Bölgeye, 12 saat içinde askeri nakliye uçağıyla yardım malzemeleri ile arama - kurtarma ve sağlık ekipleri hızlı bir biçimde intikal ettirildi. AFAD ve Kızılay, bölgeye ilk etapta 5 bin 60 çadır, 14 bin 320 battaniye, 3 bin ısıtıcı, 10 bin yatak ve bir yemek tırını ulaştırdı.

Haberin Devamı

AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu başkanlığındaki heyet, dün sabah Ankara İl AFAD Müdürlüğü’nden 10 personel ve 1 araç, Sağlık Bakanlığı UMKE’den 10 personel ve 1 araç ile Ankara AFAD Lojistik Deposu’ndan 320 battaniye ve 60 çadır ile birlikte AFAD ve Türk Kızılayı depremin ilk saatlerinden itibaren bölgeye toplamda 5 bin 60 çadır, 14 bin 320 battaniye, 3 bin ısıtıcı, 10 bin yatak ve bir yemek tırı sevk etti. .

Kızılay ilk ulaştı

Türk Kızılayı, deprem sonrası bölgeye ulaşan ilk yardım ekibi oldu. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, “Bugün düşeni kaldırma, yaraları sarma, dostluğumuzu, insanlığımızı insanlara, buradaki kardeşlerimize gösterme günüdür. Komşuluğun ötesinde akrabalık bağları olan insanlarız” dedi. Kınık, 33 TIR inasni yardım malzemesi gönderildiğini, TIR’larda 3 bin çadır, 3 bin ısıtıcı, 10 bin battaniye, 10 bin yatak ve gıda malzemesi bulunduğunu söyledi. Bölgeye arama kurtarma çalışmaları için de Van’dan ilk etapta 26 personel, 5 araç ve bir canlı arama kurtarma köpeğide gönderildi. Diyarbakır’dan da 30 kişilik bir ekip görevlendirildi.

Haberin Devamı

Süleymaniye’nin Derbendihan ilçesinde evleri zarar gören ailelere insani yardım malzemelerini dağıtan etisin sorumlusu Türk Kızılayı Operasyon ve Lojistik Sorumlusu Oğuzhan Demir, “Çok şükür depremin şiddetinden ötürü korkulduğu kadar bir hasar olmadığını gördük. Her duruma karşı hem Irak’ta hem de Türkiye’de hazır bekleyen ekiplerimiz ve yardım malzememiz var, gerektiği takdirde intikal ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da depreme ilişkin, “AFAD’ımız, Kızılay’ımız o bölgedeki depolarından depremin zarar verdiği yerlere sevkıyatı başlattı. Sağlık Bakanlığımız, ekiplerini hazırladı, bugün(dün), Süleymaniye’ye doğru yola çıktı. Her an havaalanına inebilir” dedi.

50 TIR yardım Irak’a girdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’ndan Rusya’ya hareketi öncesinde Kuzey Irak’ta meydana gelen depreme ilişkin açıklamalar yaptı. Erdoğan, “Felaketin hemen ardından ilgili kuruluşlarımızı bölgeye sevk ettik. AFAD, Kızılay ve diğer birimlerimiz şu anda arama kurtarma çalışmalarına destek oluyorlar. AFAD ve Kızılay’ın koordinasyonunda 50 TIR’lık yardım konvoyu Habur’dan Irak’a şu anda girişi yapmış bulunuyor. İlaç, battaniye, çadır gibi acil ihtiyaçlar noktasında gereken her türlü desteği veriyor vermeye devam edeceğiz. Temennimiz can kayıplarının daha da artmaması istikametindedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Türkiye yanınızda’

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin, depremin acısını yüreğinde hissederek ilk dakikadan itibaren depremzede kardeşlerinin yanında olmak için harekete geçtiğini belirtti. Yıldırım “Depremi yaşayan kardeşlerimize büyük geçmiş olsun diyor, hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Bilvesile Türkiye’nin bütün varlığıyla depremzede kardeşlerinin yanında olduğunu bilmelerini istiyoruz” dedi. Yıldırım dün akşam ise İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’yle telefonda görüştü. Hayatını kaybeden vatandaşlar için başsağlığı dileklerini ileten Yıldırım, ihtiyaç duyulduğu takdirde Türkiye’nin yardıma hazır olduğunu aktardı. Cihangiri ise Yıldırım’a teşekkür etti.

Haberin Devamı

Türkiye’den  acil yardım eli

Zarif’i aradı

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yapılan yazılı açıklamada “Deprem acısını birçok kez yaşamış olan Türk halkı, İran ve Irak halklarıyla dayanışma içindedir. Ülkemiz, dost ve kardeş İran halkına, ihtiyaç duyulduğu takdirde Kızılay ve AFAD ile yardım elini uzatmaya hazırdır.” denildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile telefonla görüştü. Görüşmede Çavuşoğlu, Zarif’e, Türkiye’nin her türlü hazırlığı yaptığını ve yardıma hazır olduğunu belirtti. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ da, Irak’taki depremin ardından AFAD koordinasyonuyla yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi notunu paylaşarak, “İran ve Irak’ta, depremde can veren kardeşlerimize rahmet, yaralananlara şifa diliyoruz” ifadelerini kullandı.

2 hastane teyakkuzda

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan bakanlık olarak depremden etkilenen Irak ve İran için her türlü yardıma hazır olduklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:

Haberin Devamı

“Depreme müdahale için 10’u hekim toplam 316 UMKE personelimiz hazır beklemektedir. Afet bölgesine komşu illerimizde toplam 4 bin 238 hasta yatağı ve 217 yoğun bakım yatağı hizmete hazırdır. Adana ve Mersin şehir hastanelerimiz olası hasta ve yaralı sevki için teyakkuza geçirilmiştir. Şırnak, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay’da birer ağır iklim tipi sahra hastanesi hazırlanmıştır. Afetzedelerin gerektiğinde kara ve hava ambulanslarıyla sevki için 40 kara ambulansı hazır beklemektedir. Tüm afetzedelere geçmiş olsun.”

Barzani’den teşekkür

Bölgesel Kürt Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, Türk yetkililerin bölgelerinde yaşanan deprem sonrası hemen yardım göndermesine teşekkür etti.

Yaşanan şiddetli depremin ardından Erbil’de Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Barzani, depremin ardından Türkiye Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Türkiye Erbil Başkonolosluğu ve Dışişleri Bakanlığı nezdinden kendileriyle irtibata geçildiğini belirterek, önceki akşam itibariyle İbrahim Halil Sınır Kapısı üzerinden yardımların gönderildiğini söyledi. Türkiye’nin askeri kargo uçağıyla Süleymaniye’ye yardım malzemeleri gönderdiğini belirten Barzani, “Buradan AFAD’a, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Ofisi ve Sayın Cumhurbaşkanı’na teşekkür etmek istiyorum. Dar günde Kürdistan Bölgesi’ne yardımcı olmuşlardır, bu sefer de olayın vuku bulduğu andan itibaren yardım kararı almışlardır” dedi.

Yazarlar