Siyaset ‘Türkiye dünyanın vicdanı olmaya devam ediyor’

‘Türkiye dünyanın vicdanı olmaya devam ediyor’

19.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın hemen her ülkesinden düşünce insanlarını bir araya getiren TRT World Forum’un açılış konuşmasını yapan Yıldırım, “Türkiye’nin misyonu, mazlumların sesi ve vicdanı olmaktır” dedi

‘Türkiye dünyanın vicdanı  olmaya devam ediyor’

Alanında uzman akademisyen, siyasetçi, gazeteci, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarından olmak üzere yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 400 profesyoneli İstanbul’da bir araya getiren TRT World Forum, dün başladı. Bugün sona erecek forumda, güncel siyasi meseleler, medyanın sorumluluğu, yabancı düşmanlığı, İslamofobi, insani yardım, uluslararası sistemin yaşadığı kriz ve buna yönelik çözüm önerileri masaya yatırılıyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onur konuğu olduğu forum TRT World Forum’un açılışını Başbakan Binali Yıldırım yaptı. Yıldırım, “Avrupa’da göçmen ve yabancı düşmanlığı akımının son yıllarda siyasi alanı da adeta altına aldığını görüyoruz. Bu gelişmeleri dikkate alarak Türkiye, kapsayıcı ve kucaklayıcı politika anlayışını sürdürmeye devam ediyor. Her ne kadar Suriye’nin derdiyle dertleniyorsak Arakan’ın derdini de ihmal etmiyoruz. Filistin’in yardımına ne derece koşuyorsak Somali’nin yardımına da koşuyoruz. Türkiye’nin misyonu, mazlumların sesi, aklı ve vicdanı olmaktır. Bir anlamda Türkiye yaptıklarıyla dünyanın vicdanı olmaya devam ediyor” diye konuştu.

‘İnsani kriz’

7 yıldır yaşanan iç savaşa rağmen Suriye’de hala siyasi bir çözüm zemini ve çatışmasızlık sağlanamadığını belirten Yıldırım, konuşmasında özetle şunları söyledi: “Büyük bir insani kriz de devam etmektedir. Türkiye olarak hangi dinden, hangi kökenden olursa olsun Suriyeli komşularımıza kapımızı sonuna kadar açtık, hep destek olduk. Sorunun çözümü için her türlü insani ve siyasi gayreti gösterdik, göstermeye devam ediyoruz. Suriye’nin inşası yolunda atılacak her adımın destekçisi olmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

‘Irak’ı destekliyoruz’

Irak Hükümeti’nin kendi ülkesinin sınırları içerisinde anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımlar yerindedir ve destekliyoruz. Türkiye olarak bu konuda bizim de atabileceğimiz adımlar mevcuttur, bunları da birer birer hayata geçiriyoruz. Hava sahamızı kapattık, sınır kapılarının merkezi yönetime devredilmesi sürecini başlattık. Dolayısıyla Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde bütün etnik grupların bir arada yaşayacağı bir Irak geleceği konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin baskıyla, şiddetle, oldu bittiyle değiştirdiği demografik yapıyı, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak eski haline döndürülmesi konusunda da merkezi Irak yönetiminin gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.”

‘Türkiye yerinde’

Türkiye hakkında bazen “Eksen kayması falan var” denildiğini belirten Yıldırım, “Türkiye yerinde. Yerinde duramayan, daldan dala atlayan başka ülkeler var. Türkiye hem batılı hem doğulu. Hem coğrafi hem kültür hem de medeniyet olarak böyle. Türkiye’yi bir sınıflamaya tabi tutmak büyük bir cehalettir” dedi.

Haberin Devamı

‘Askeri mücadele ile bitmez’

Konuşmaların ardından forum, “Eski Düzen Yeni Oyuncular” paneliyle başladı. TRT World Editörü Craig Copetas’ın moderatörlüğünü yaptığı panele Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet, Genel Birleşik Kraliyet Hizmetleri Enstitüsü Direktörü Dr. Karin von Hippel, SOAS Üniversitesi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Chan, Pekin Üniversitesi Çin-Küresel İlişkiler Araştırmaları Okulu Direktörü Prof. Dr. Pan Wei ve Brand South Africa Üst Yöneticisi Dr. Kingsley Makhubela katıldı. Makhubela konuşmasında, küresel bir belirsizliğin söz konusu olduğunu ve sistemin kenara ittiği gençlerin terörizme yaklaştığını kaydederek “Terörizm illa ki askeri bir çözüm gerektirmiyor. Ele almamız gereken politik ve sosyo-ekonomik bir zorluk” diye konuştu. von Hippel de ABD’nin liberal düzenin lideri olarak bazı savaşları sonlandırmak istemediğini ifade ederek “Obama Suriye’deki savaşa karışmayı çok fazla istemedi” dedi. Aybet ise, Batı’nın, ortaklarıyla ve değişik bölgelerden başka ülkelerle çalışması gerektiğini belirterek, “İKendi tesis ettiği düzeni değiştirmeli. Buna bir direnç var Batı’dan. Sorun da bu. İstemiyorlar reform” dedi.

Haberin Devamı