Dünya ‘Türkiye İdlib’de gerekeni yapıyor’

‘Türkiye İdlib’de gerekeni yapıyor’

19.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’nin İdlib’deki sorumluluklarının hepsini henüz yerine getirmediğini, ancak çalışmaya devam ettiğini ve gerekenlerin yapıldığını gördüklerini söyledi.

‘Türkiye İdlib’de gerekeni yapıyor’

Soçi’de varılan anlaşma doğrultusunda İdlib’de silahsızlaştırılmış bölge oluşturulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Putin, “Tüm sorumluluklar henüz yerine getirilmedi, ama bunun üzerinde çalışıyorlar. Her şey o kadar kolay değil, aksine zor. Ancak Türkiye üstlendiği sorumlulukları yerine getiriyor. Anlaştığımız 15-20 kilometrelik İdlib’deki çatışmasız bölgenin kurulumuna devam ediliyor. Bölgedeki tüm ağır silahlar çıkarılmadı, tüm teröristler ayrılmadı. Ancak Türk partnerlerimiz sorumluluklarını yerine getirmek için gerekli her şeyi yapıyor. Hatta bölgeye askeri bir hastane bile kurdular. Türkiye terörizmle sert ve etkin bir şekilde mücadele ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

700 kişi rehin alındı

Öte yandan DAEŞ militanlarının Fırat’ın güneyinde, aralarında ABD vatandaşları ve Avrupalılar’ın da bulunduğu yaklaşık 700 kişiyi rehin aldığını ifade eden Rusya Devlet Başkanı, ABD’nin kontrolündeki bölgelerde neler olduğunu kimsenin bilmediğini, örgütün buradaki varlığını artırdığını söyledi. Putin, “Bu bölge ABD’li partnerlerimizin kontrolünde bulunuyor ve onlar da Kürt gruplara güveniyor. Ancak burada yapılması gerekenlerin tam olarak yapılmadığı açıkça görülüyor. Militanlar, 130 aileyi, yani yaklaşık 700 kişiyi rehin aldı ve 10 kişiyi idam etti” dedi. DAEŞ militanlarının ültimotamlar vererek taleplerde bulunduğunu ve bunların yerine getirilmemesi halinde her gün 10 kişiyi infaz edeceklerini kaydeden Putin, batının bu duruma sessiz kalışını eleştirerek, “Ancak bence biz, Suriye’deki görevimizi genel olarak yerine getirdik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Rusya’nın, İdlib kentinde silahsızlandırılmış bölge kurulmasını öngören anlaşmanın süresini uzatacağını bildirdi.