Gündem Türkiye, İdlib’den göçe hazırlanıyor

Türkiye, İdlib’den göçe hazırlanıyor

14.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk Kızılayı, İdlib’de devam eden yoğun çatışmalar nedeniyle 2.5 milyon Suriyelinin Türkiye’ye yönelme ihtimali üzerine teyakkuza geçti. Milliyet’e konuşan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “Türkiye’ye yönelen göçü artık Türkiye içinde değil Suriye’nin içerisindeki Türkiye’ye yakın bölgelerde karşılıyoruz” dedi.

Türkiye, İdlib’den göçe hazırlanıyor

BM Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis’in, İdlib’deki savaşa dikkat çekerek, “2.5 milyon insanın yerinden edilmesinden ve Türkiye tarafına doğru yönelmesinden endişeleniyoruz” sözleri dikkatleri

Haberin Devamı

‘Kamplarımız var’

Türkiye’ye yönelen göçe çevirdi. İdlib’deki gelişmeleri takip ettiklerini açıklayan Kızılay Başkanı Kınık, savaş bölgelerine yardım ulaştırmak için yaptıkları çalışmaları şöyle açıkladı:

“Türkiye’ye yönelen göçü artık Türkiye içinde değil Suriye’nin içerisindeki Türkiye’ye yakın bölgelerde karşılıyoruz. İdlib’den Menbiç’e kadar bütün o hatta kamplarımız var. Bizim desteğimizle kurulan 40 kamp var, 30 bin çadır, 150 bin civarında insan o bölgelerde sığınmış durumda. Daha önceki çatışmaların ilk dönemlerinde içeride bu kadar kapasitemiz yoktu, Türkiye’nin içinde karşılamak durumunda kalıyorduk. Şu anki politikamız Türkiye’ye yakın bölgelerde karşılamak. Özellikle Zeytindalı ve Fırat Kalkanı operasyon bölgeleri ki güvenli. İdlib’in özellikle Türkiye’nin çatışmasızlık alanı olarak belirlediği bazı bölgeleri var, Türkiye’nin daha yoğun kontrol ettiği bölgeler var.

Haberin Devamı

Türkiye 2,5 milyon kişiyi sınır ötesinde karşılamak durumunda. Yapacağımız şey, Suriye içinde tampon bölgelerde göç dalgalarını karşılamak. 30-40 kilometre içeride karşılıyoruz. Şahıs arazisi olmayan kamu arazilerine alt yapıları, içme suyu, üst yapılarını kurup olası hareket olduğunda buralara yerleştiriyoruz.”