Ekonomi Türkiye ile Rusya arasında ticaret krizi

Türkiye ile Rusya arasında ticaret krizi

20.03.2017 - 17:21 | Son Güncellenme:

Türk alıcılar, Ankara'nın bazı gıda ürünlerinde Moskova'ya özgü bir yasak uyguladığını yalanlamasına rağmen buğday, mısır ve ayçiçeği yağı gibi tarım ürünlerinin alımını askıya aldılar. Sputnik'in son dakika olarak duyurduğu habere göre, Türk ithalatçıların, Ankara'nın, Rusya'dan buğday dahil bazı tarım ürünlerinin alımını durdurduğunu doğruladığı belirtildi. Gelişmelerin ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “İhracatçılarımız dediler ki, 'Biz, Dahilde İşleme İzni kapsamında Rusya'dan ürün getirmek istemiyoruz.' Böyle bir gelişme yaşandı” dedi.

Türkiye ile Rusya arasında ticaret krizi

Türk ithalatçıların, Ankara'nın, Rusya'dan buğday dahil bazı tarım ürünlerinin alımını durdurduğunu doğruladığı belirtildi. Rusya'nın Ankara'daki Ticaret Temsilciliği'nden bir yetkili Sputnik'e verdiği demecinde, "(Türk) ithalatçılar, Türkiye tarafından Rusya'dan buğday, mısır ve ayçiçeği yağı alımının durdurulduğunu doğruluyor" dedi.

Haberin Devamı

Kommersant gazetesi geçen hafta, Türkiye'nin buğday, mısır ve ayçiçeği yağının Rusya'dan vergisiz ithalatına izin belgesi vermeyi durdurduğunu yazmıştı. Türkiye'nin buğday, mısır ve ayçiçeği yağının Rusya'dan ithalatı için yüzde 130 oranında vergi getirdiği belirtilen Kommersant'ın haberinde, bu adımın, bu ürünlerin Rusya'dan ithalatının fiilen yasaklanması anlamına geldiği kaydedilmişti.Türk Ekonomi Bakanlığı ise Rusya'dan tarım ürünlerinin alımına yasak getirildiğini doğrulamamıştı.

Bakan Zeybekci: İhracatçılarımız dediler ki...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kamuyoyuna “Rusya’dan buğday, mısır ve ayçiçek yağının ithalatına yüzde 130 vergi ile fiili engel” olarak yansıyan gelişme konusunda konuştu. Ekonomi Bakanlığı’nın “Yasak konulmadı” açıklamasının ardından Zeybekçi, “İhracatçılarımız dediler ki, 'Biz, Dahilde İşleme İzni kapsamında Rusya'dan ürün getirmek istemiyoruz.' Böyle bir gelişme yaşandı” dedi.

Haberin Devamı

Aydın'ın Efeler ilçesinde iş adamlarıyla bir araya gelen Zeybekci, Türkiye'nin Rusya'ya yaş sebze ihracatının 700 milyon dolar civarında olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bunun 450 milyon dolarlık kısmı hala yasaklı. Tarım sektöründen, ihracatçı birliklerinden yoğun baskı var. Çünkü Rusya'dan 1 milyar 830 milyon dolarlık tarım ürünleri ithalatımız var. Bu, Dahilde İşleme İzin belgesiyle, ihracat kaydıyla getiriliyor. En sonunda ihracatçılarımız dediler ki, 'Biz Dahilde İşleme İzni kapsamında Rusya'dan ürün getirmek istemiyoruz.' İnşallah ihracatçılarımızın ve tarım sektörümüzün buradaki kararlılığı, mesajı Rusya tarafında hızlı bir şekilde anlaşılır, problem çözülür." dedi.

Zeybekci, "Yasaklamalarla, engellemelerle kazanan ülke olmaz. İki taraf da kaybeder. Biri 10 kaybeder, diğeri 8 kaybeder. Karşılıklı ticaretle iki taraf da kazanır. Kazanmayı mı tercih edeceğiz yoksa senin ağzın burnun kırıldı, benimse sadece 1 gözüm çıktı diğer taraflar sağlam... bunu mu tercih edeceğiz? İnşallah biz aklı kullanacağız" diye konuştu.

Reuters: Rus gemilerine tahliye izni yok

Geçtiğimiz hafta Türkiye tarafından verilen ithalat lisansları, Rusya'yı serbest verginin uygulandığı menşeiler arasında göstermemişti. Böylece Rusya'dan gelen bazı tarım ürünlerine yüzde 130 gümrük vergisi uygulanabileceği sinyali verilmişti.Reuters'a bilgi veren konuya yakın kaynaklardan biri, "Rusya'dan Türkiye'ye ihracat hâlâ askıda. Benim anladığım Türk gümrük görevlilerinin, buğday, mısır, ayçiçeği yağı ve diğer tahıl ve tarım ürünlerini taşıyan Rus gemilerinin tahliye edilmesine izin verilmemesi yönünde talimat aldıkları" dedi.

Haberin Devamı

Bu kaynak ve bir başka kaynağa göre Türk un üreticilerinden bir delegasyon bugün Ankara'da hükümet ve Toprak Mahsulleri Ofisi ile bir görüşme planlıyor. Rus tahılları ithal eden bir Türk yetkilisi, "Şu ana kadar hiçbir şey değişmedi, bekliyoruz ve bir şey almıyoruz" dedi. Kaynaklar, Rus tahıllarının geçtiğimiz yıl rekor tahıl mahsulünün ardından Türkiye'ye sevkiyatının sekteye uğramasının yerel tahıl pazarında baskı yaratacağını belirtiyorlar.

Cuma günü Reuters'ta yer alan haberde, işlemciler Türkiye'nin sürpriz bir şekilde Rus buğdayını ithalat lisans listesinden çıkardığını belirtmişti. Öte yandan Ekonomi Bakanlığı gümrük vergisinden muaf ithalat belgelerine ülke bilgisinin eklendiğini ancak bunun herhangi bir ülke veya tedarikçisine yasak getirmeyi amaçlamadığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, geçen hafta Türkiye hükümeti tarafından hazırlanan yeni lisansların Rusya'yı 15 Mart itibariyle kabul edilen menşeiler arasında sıralamadığını belirtmişti.Ayrıca işlemciler adımın Rusya'nın en büyük ikinci buğday ihracat pazarına sevkiyatlarını sekteye uğratacağı öngörülüyor. Türkiye, Temmuz 2016 ve Ocak 2017 arasında Rusya'dan 1.9 milyon ton buğday satın aldı.

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Türkiye'ye buğday ihracatı hakkındaki sorunların iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin normalleşmesi sürecini etkilemeyeceğini belirtti. Türkiye Rusya'dan yılda 1 milyar dolar civarında tarım ürünü ithal ediyor. Yıllara göre değişmek üzere ithalat bazen 1.7 milyar dolara kadar ulaşabiliyor.