Gündem Türkiye ilk F-35 uçağını teslim aldı

Türkiye ilk F-35 uçağını teslim aldı

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bir süreden beri ‘verilecek, verilmeyecek’ tartışmaları süren ilk F-35’i nihayet teslim aldık. Milliyet, Teksas Fort Worth’te bulunan Lockheed Martin tesislerindeki teslim törenini yerinde izledi

Türkiye ilk F-35 uçağını teslim aldı

ABD Senatosu’nun kararının tartışmaları sürerken Türkiye 18-0001 kuyruk numaralı ilk F-35 savaş uçağını dün Teksas Fort Worth’deki Lockheed Martin tesislerinde düzenlenen törenle aldı. Türkiye’ye verilecek iki uçak pilot eğitimlerinde kullanılmak üzere Arizona’da yer alan Luke Hava Üssü’nde görevlendirilecek. İlk etapta 30 adet uçağın siparişini veren Türkiye toplamda 100 adet F-35 savaş uçağı almayı planlayor.

Haberin Devamı

Türkiye, 1999’daki başlangıcından bu yana program ortağı olduğu F-35 Projesi kapsamındaki ilk uçağını aldı.

Türkiye ilk F-35 uçağını teslim aldı

İŞLEMLER TAMAMLANDI

ABD Senatosu kararı gölgesinde gerçekleşen törene katılım düşük seviye oldu. ABD’den katılım düşük olunca Türkiye’den de törende Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel ile Genelkurmay Plan-Prensipler Başkanlığı’ndan Tümgeneral Reha Ufuk Er yer aldı. Tören öncesi tesislerde bir resepsiyon verildi.

Türk savunma sanayii sektörünün üretiminde aktif rol aldığı F-35 uçakları pilotlarımızın eğitimi için bir süre daha ABD’de kalacak ve Kasım 2019’dan itibaren ülkemizdeki görev yerlerine gelmeye başlayacak.

18-0001 kuyruk numarası ile dün teslim alınan ilk F-35 uçağı da pilot eğitimlerinde kullanılmak üzere Arizona’da yer alan Luke Hava Üssü’nde görevlendirilecek.

Haberin Devamı

İlk uçağın tüm resmi işlemleri 11 Haziran’da tamamlanmıştı. İmal edilen ikinci uçağın resmi işlemleri de bugün tamamlanarak mülkiyeti Türkiye’ye geçecek.

Türkiye ilk F-35 uçağını teslim aldı

EN GÜÇLÜ KATKI

Türkiye’de F-35 uçaklarının konuşlandırılacağı, pilot ve bakımcı eğitimlerinin gerçekleştirileceği Entegre Eğitim Merkezi’ne de (EEM) ev sahipliği yapacak ilk üs olan Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın aktivasyon çalışmalarına da hali hazırda devam ediliyor.

İlk uçakların Kasım 2019’da Türkiye’ye gelişini takiben 2020’de burada
eğitim faaliyetlerine başlanacak. Malatya’da faaliyet gösterecek EEM’nin ilgilenen diğer F-35 kullanıcısı ülkelere hizmet vermesi de planlanıyor.

Törende bir konuşma yapan Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel, “Türkiye bu programa başlangıcından bu yana en güçlü katkıyı sağlamış ve bu ortaklığa önemli miktarda kaynak tahsis etmiştir. Ayrıca, Türk sanayisinin katılımı programın maliyet etkinliğine de önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye, NATO’nun güvenilir ve kararlı bir müttefiki olarak küresel barış ve güvenliğe hizmet etmeye devam ederken, F-35 ülkemizin toprak bütünlüğünün ve gelecek nesiller için ulusumuzun güvenliğinin korunmasına da yardımcı olacaktır” dedi.

Lockheed Martin Başkanı ve CEO’su Marillyn Hewson ise konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti’ne ilk F-35A uçağını teslim etmekten onur duyduklarını belirterek, programa ortak ülkeler için, bu uçağın gelişmiş yetenekleri ve teknolojileri ile gerçekten dönüştürücü olduğunu ve onlarca yıl boyunca F-35’in dünya çapında küresel güvenliği artırmada belirleyici bir rol oynayacağından emin olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

İLK 5. NESİL UÇAK

Teslim alınan ilk F-35 uçağı aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren ilk 5. nesil savaş uçağı olma özelliğini de taşıyor. Sahip olduğu düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yetenekleri ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın operasyonel etkinliğinde çarpan etkisi oluşturacak F-35 uçaklarından Türkiye, yıllara sari olacak şekilde 100 adet tedarik etmeyi planlıyor. Bu kapsamda hali hazırda ilk etapta 30 adet uçağın siparişi verilmiş durumda.

Türkiye ilk F-35 uçağını teslim aldı

TÜRK BAYRAĞI İLE KARŞILAMA

Tören alanına girişte siyah perdelerle kapatılmış dar bir koridorun kırmızlı halılarla kaplı olduğu ve Türk bayraklarıyla donatıldığı görüldü. Sahnede ise bir tarafta Anıtkabir ve bir tarafta da Ayasofya yer aldı. Ekranlarda da Türk kültürüne yönelik videolar gösterildi.

Haberin Devamı

ATATÜRK MESAJLI TESLİM TÖRENİ

- Yapılan sinevizyon gösterisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün “istikbal göklerdedir” sözü dev ekrana yansıtıldı.

- Hezarfen Ahmet Çelebi canlandırması Türk müzikleriyle katılımcılara sunuldu.

- Tören Türkiye’nin ve ABD’nin milli marşlarının çalışmasıyla başladı.

- Törende finalde gösterilen F-35’in yanına uçakla birlikte kullanılacak Türkiye yapımı füzeler de konuldu.

Türkiye ilk F-35 uçağını teslim aldı
ÖNEMLİ PARÇALAR

F-35 Projesi Hava Kuvvetlerimizin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamanın, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin caydırıcılığını topyekûn artırmanın yanı sıra Türk savunma sanayii firmalarına yeni iş fırsatları yaratıyor. Ayrıca Türk firmalara F-35 gibi beşinci nesil bir hava platformunun küresel tedarik zincirinde yer almasına imkan tanıyor.

Aralarında Alp Havacılık, Ayesaş, Kale Havacılık, Kale Pratt&Whitney ve TUSAŞ’ın yer aldığı Türk sanayi firmaları tarafından üretilen parçalar ilk F-35 uçağından bu yana tüm uçaklarda yer alıyor.

Haberin Devamı

Bu kapsamda TUSAŞ tarafından uçağın orta gövdesi, orta gövde kompozit ve metalik parçaları, hava alığı ve hava yer harici yük taşıyıcısı ve adaptörü; Alp Havacılık tarafından F135 motorları için Rear Hub, nikel ve titanyum diskler, iniş takımı, fren sistemi ve uçak yapısal parçaları; Ayesaş tarafından panaromik kokpit ekran ve füze kontrol arayüz kartları; Kale Havacılık tarafından uçak gövde ve kanat yapısal parçaları; Kale Pratt&Whitney firması tarafından F135 motorları için çeşitli motor parçaları üretiliyor. Lockheed Martin, Northrop Grumman, GE Aviation, Pratt&Whitney, Marvin Engineering,
L3, UTAS gibi dünyanın en büyük savunma sanayii şirketleri için üretilen parçalar zamanında, yüksek kalitede ve maliyet etkinlik gereksinimlerine uygun şekilde teslim ediliyor.

Dünyanın en önemli konsorsiyum projelerinden biri olarak kabul edilen projede Türkiye, 1999 yılında Konsept Gösterim (CDP) Evresi’ne, 2002 yılında Sistem Geliştirme ve Gösterim (SDD) Evresi’ne, 2007 yılında ise Üretim,
Destek ve Sürekli İyileştirme (PSFD) Evresine katılım sağladı.