Siyaset Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

24.06.2018 - 09:00 | Son Güncellenme:

Saat 08:00 itibariyle oy verme işlemi başladı. Türk siyasi tarihinde ilk kez siyasi partilerin ittifak şeklinde sandıkta yarışacağı çifte seçimde bugün 56 milyon 342 bin 263 seçmen oy kullandı. İlk defa seçmen olan 1 milyon 650 bin 171 genç de sandığa gitti.

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak. Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullandı.

CUMHURBAŞKANI ADAYLARI

Cumhurbaşkanı seçiminde 6 aday yarışacak. AK Parti ve MHP'nin kurduğu Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, CHP Muharrem İnce'yi, HDP ise Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. Seçmenlerin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı olmak üzere başvuran ve gerekli 100 bin imzayı toplayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de cumhurbaşkanı olabilmek için yarıştı.

PARTİLER

Vatandaşlar, bu seçimde 550 yerine 600 milletvekili için oy kullanacak. Seçime AK Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katıldı. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girdi. Siyasi partilerin ittifak yaparak, seçime katılmasına olanak tanıyan yeni yasa değişikliği sayesinde ittifaklar da kuruldu. AK Parti ve MHP Cumhur İttifakı, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ise Millet İttifakı adı altına oy pusulasında yer alacak. HDP ise herhangi bir ittifaka dahil değil.

14:57

KARAMOLLAOĞLU: İNŞALLAH HUZURLU, RAHAT BİR SEÇİM GEÇİRİRİZ

Saadet Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, oyunu Çankaya Lisesi'nde kullandı.

Saat 14.00 sıralarında eşi Ayşe Yasemin Karamollaoğlu birlikte oy kullanmak için okula gelen Temel Karamollaoğlu, 1067 no'lu sandığın bulunduğu sınıfa geçti. Burada vatandaşların oy kullanmasını bekleyen Karamollaoğlu, ardından eşi ile birlikte oyunu kullandı. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Karamollaoğlu, seçimlerin hayırlı olmasını dileyerek, "İnşallah huzurlu, rahat bir seçim geçiririz. Bu akşam neticeler ne olursa olsun, inşallah memleketimiz için hayırlı olur temennisinde bulunuyorum. Seçimler çok önemli. Çünkü önümüzdeki 5 yıl bu ülkenin menfaatine, ümit ediyoruz ki kararlar alacak hem Cumhurbaşkanı, hem de milletvekilleri seçilecek" dedi.

Karamollaoğlu, Suruç'ta yaşanan olaylarla ilgili sorulan soruya ise, "Üzücü haber geldi. Şu anda YSK konuya müdahil oldu. İnşallah üzücü hadiseler orada da başka yerlerde de tekerrür etmez" dedi.

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

14:57

DOĞU PERİNÇEK OYUNU KULLANDI

Vatan Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek, Beşiktaş'ta oyunu kullandı. Doğu Perinçek eşi Şule Perinçek saat 14.00 sıralarında Beşiktaş Gayrettepe Şair Nedim Ortaokulu'na geldi. Perinçek çifti oylarını 1154 numaralı sandıkta kullandı. Oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Perinçek, "Büyük Türk milleti, yarın dünya güneşin etrafında dönmeye devam edecek. Türkiye'nin önünde göreceksiniz 1-2 yıl içinde büyük çözümler var. Türkiye Atatürk rotasına tekrar girecek. Seçim sonuçlarını partiden takip edeceğim" diye konuştu.

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

14:05

10 YABANCI UYRUKLU KİŞİ HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILDI

İçişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ağrı'da 3 Fransız, Şırnak'ta 3 Alman, Batman'da bir ve Diyarbakır'da 3 İtalyan olmak üzere 10 yabancı uyruklu kişi hakkında seçimlere müdahale girişiminde bulundukları gerekçesiyle yasal işlem başlatıldı. Söz konusu kişilerin seçimlere ilişkin akreditasyonlarının bulunmadığı ve AGİT gözlemcisi olmadıkları halde kendilerini yabancı gözlemci olarak tanıttıkları tespit edildi.

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

13:53

SURUÇ'TA OTOMOBİLDE OY PUSULALARI BULUNDU: 3 GÖZALTI

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde okul bahçesine girmeye çalışan iki kişinin içerisinde bulunduğu otomobilde, oy pusulaları bulundu.

Alınan bilgiye göre, içerisinde iki kişinin bulunduğu otomobil, Bilgi İlk ve Ortaokulunun bahçesine girmek istedi. Çevrede önlem alan polis, araçla içeri girilmemesi konusunda uyardı. Polisin "dur" ihtarına uymayıp devam etmek isteyen şüpheliler, havaya ateş açılması sonucu durduruldu. Bölgeye sevk edilen takviye güvenlik güçleri ve Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şubesi ekipleri, çevre güvenliğini aldıktan sonra araçta yaptıkları incelemede mühürlü oy pusulaları tespit etti. Araçta bulunan iki kişinin yanı sıra olayla ilgili bir kişi daha gözaltına alındı. İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürülen zanlıların, okul bahçesine ne amaçla girmek istediği araştırılıyor.

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

13.25

ERDOĞAN, OYUNU KULLANDI: TÜRKİYE DEMOKRATİK DEVRİMİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Üsküdar'daki Saffet Çebi İlkokulu'na oyunu kullanmak üzere geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ailesiyle birlikte birlikte oyunu kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, oyunu kullandıktan sonra açıklamalarda bulundu:

"Öncelikle sandık kurulumuzun değerli üyelerine teşekkür ediyorum. Şu an itibariyle yüzde 50'yi aşkın bir seçmenin oy kullandığını öğrendik. Dünyada en gelişmiş ülkelerde bile, yüzde 30'larda bir katılım oluyor. Türkiye'deki bu yüksek oranlı katılımlar, demokratik olgunluğun ne denli seviyede gösteriyor. Bu seçimle beraber Türkiye demokratik devrimi gerçekleştiriyor. Başkanlık sistemine geçişle, muasır medeniyetler seviyesine çıkma da önemli bir adım atıyor. Bundan sonraki süreci de çok rahat bir şekilde sürdüreceğiz. Milletimiz için de hayırlı olsun. "

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

13:00

DESTİCİ: MİLLETİMİZ MACERA ARAMAYACAKTIR

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Mustafa Destici, oy kullanmak üzere Ankara Keçiören'in Etlik Mahallesi'nde bulunan Fethiye Kemal Mumcu Anadolu Lisesi'ne eşi Şükriye Destici ve kızı Özgül Hilal ile geldi. Nüfus cüzdanının kontrol edilmesinin ardından 3203 numaralı sandıkta oyunu kullanan Destici, sandık görevlileri ve seçmenlerle bir süre sohbet etti. Destici, çıkışta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, seçimlerin Türk ve İslam coğrafyası, seçime katılan siyasi partiler, adaylar ve millet için hayırlı olması dilediğinde bulundu.

Destici, özetle şunları söyledi: "Bu seçimlerde de güvenin, birliğin, kardeşliğin, terörle mücadelenin, güçlü ve istikrarlı meclisi, güçlü ve istikrarlı hükümeti hedefleyen bizlerin galip geleceğine yürekten inanıyorum. Bizim milletimiz feraset sahibidir. Milletimizin idraki, irfanı çok yüksektir. Milletimiz macera aramayacaktır. Milletimizin, Türkiye'yi güvene, huzura, istikrara kavuşturacak, ülkemizi daha güçlü, huzurlu, refah payı yüksek bir konuma taşıyacak yeni sisteme 'Evet' diyeceğine inanıyorum."

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

12:44

BAYKAL, OYUNU BAKIM MERKEZİNDE KULLANDI

CHP'nin Antalya 1. adayı olan Deniz Baykal, uzun yıllar sonra ilk defa Antalya dışında bir ilde kullandı. Bir süredir tedavi gören Baykal, TSK Ankara Özel Bakım Merkezi Başkanlığı, 4497 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

12:24

YSK'DAN SURUÇ AÇIKLAMASI: GEREKLİ GİRİŞİMLERDE BULUNULDU

YSK Başkanı Sadi Güven, Şanlıurfa'da, özellikle de Suruç ilçesinde yaşandığı ifade edilen usulsüzlüklere ilişkin olarak bir açıklama yaptı. Güven, "Suruç'taki bazı sandıklara yönelik asayişle ilgili iddialar konusunda, idari ve adli işlem için gerekli girişimlerde bulunulmuştur" dedi. Anadolu Ajansı'na (AA) konuşan Güven, 08.00'de başlayan oy verme iş ve işlemleriyle ilgili şu ana kadar önemli bir olumsuzluğun kendilerine bildirilmediğini dile getirdi.

12:29

TANSU ÇİLLER: HERKES HUZURLA SANDIKLARA GİDİYOR

AK Parti'nin Yenkapı'daki mitingine katılması sonrası siyasetin tekrar gündemine giren eski başbakanlardan Tansu Çiller, Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimi için oyunu kullandı. Çiller, eşi Özer Uçuran Çiller'le beraber Sarıyer Yeniköy İlkokuluna gelerek oyunu kullandı. Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere açıklamaya yapan Çiller, "Adeta bir bayram havası içerisinde, bir seçim şöleni havasında herkes huzurla sandıklara gidiyor. Bu çok güzel bir şey. Demokrasi ve demokrasi kültürümüz açısından güzel bir örnek, hayırlı bir resim. Sonuçların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. Tansu Çiller, seçimden beklentilerinin sorulması üzerine, "Son sözü millet söyler" dedi.

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

11:57

BAHÇELİ: BÜTÜN PARTİLERE, ADAYLARA BAŞARILAR DİLİYORUM

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de oyunu Ankara'da kullanan siyasiler arasında oldu. Bahçeli, oyunu kullandıktan sonra şu açıklamayı yaptı: "Milletimiz açısından önemli bir gündür. Devletimize, milletimize, cumhuriyetimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnanıyorum ki huzur ve güven ortamında yeni bir döneme Türkiye girecektir. Bütün siyasi partilere, adaylarına başarılar diliyorum." Bahçeli, Şanlıurfa'da yaşanan olaylarla ilgili olarak şunları söyledi: "Hiçbir bilgi sahibi değilim ancak sayın İçişleri Bakanı ve diğer yetkili kuruluşların sorumluları gerekli her türlü tedbiri aldı. Hiçbir engelleyici faktör rol oynayamayacaktır, sağlıklı bir seçim ortaya çıkaracaktır." Bahçeli, "Genel merkezden mi takip edeceksiniz?" sorusuna "Başka yerimiz yok zaten" dedi.

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

11:58

BULDAN: OYUMUZU UMUTLA KULLANDIK

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da sosyal medyadan oy kullanırken çekilen bir fotoğrafını paylaştı. Buldan, mesajında şunları yazdı: "Selahattin Demirtaş’ın 7 Haziran ve 1 Kasımda oy kullandığı sandıkta oyumuzu umutla kullandık. Demirtaş'ın sandığı da, zaferi de bize emanet..."

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

11:10

KILIÇDAROĞLU, OYUNU KULLANDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Ankara'da oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu, okuldan çıkışta gazetecilere özetle şu açıklamayı yaptı:

"Yorucu bir maratondan sonra hep birlikte sandığa gidiyoruz, oylarımızı kullanıyoruz. Ankara'da ben, eşim ve oğlum oylarımızı kullandık. Genel merkezde arkadaşlarım çalışıyorlar. Türkiye'nin değişik illerinde görevlendirdiğimiz vekil arkadaşlarım var. Türkiye'nin genelinde şu anda ciddi bir sorunla karşılaşmadık ama belli bölgelerde ciddi şikayetler geliyor. Vekil arkadaşlarımız sorunu çözmek ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Belki bugün öğleden sonra parti sözcümüz daha ayrıntılı açıklama yapacak. Bütün kamu görevlilerine açık ve net çağrıda bulunuyorum, lütfen devlet memuru olduğunuzu unutmayınız. Bir siyasi partinin memuru değilsiniz. Devletin bekası, demokrasisi, adaleti için çalışmak zorundasınız. Birilerinin baskısının altına olmayınız. Özellikle doğu ve güneydoğudan gelen şikayetler var."

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

10:55

YILDIRIM: GÜZEL BİR SEÇİM ORTAMI GEÇİRİYORUZ

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu Karabağlar ilçesinde Bahar Yıldırım İlkokulu'nda kullandı. Sandık görevlilerine başarı dileyen Yıldırım, "Vatana millete hayırlı uğurlu olsun" diyerek oyunu kullandı.

Yıldırım, okuldan çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Oyumuzu kullandık, vatandaşlık görevimizi yaptık. Memleketimiz için hayırlı olsun. Bildiğiniz gibi bu seçimde hem cumhurbaşkanını hem de bizleri temsil edecek vekillerimizi aynı anda seçiyoruz. Yeni sistemde Türkiye yeni hedeflere, yeni ufuklara, istikrar ve güven içerisinde ilerlemeye devam edecek. Seçimlerin bütün milletimize huzur, barış, kardeşliğe vesile olmasını diliyorum. Gayet demokratik bir bayram havasında, güzel bir seçim ortamı geçiriyoruz. İnsanlar akın akın oy kullanmaya geliyorlar.

'KOLTUK ELİMİZDE KALDI'

Yıldırım, "Görevinizi teslim edemeyeceksiniz, son başbakansınız. Neler söylemek istersiniz?" sorusuna esprili yanıt verdi: "Koltuk elimizde kaldı. Müzayedeye çıkaracağım."

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

10:34

İNCE, OYUNU KULLANDI: AKŞAM YSK'NIN ÖNÜNDE OLACAĞIM

CHP'nin cumhrubaşkanı adayı Muharrem İnce oyunu Yalova'da Saffet Çam İlkokulu'nda kullandı. İnce, oyunu eşi Ülkü İnce, oğlu ve gelini ile birlikte kullandı. 1118 numaralı sandıkta oyunu kullanan İnce, "Hayırlı uğurlu olsun vatana millete. En iyisi neyse o olsun. Şimdi Ankara'ya gidiyorum. Akşam YSK'nın önünde olacağım" dedi.

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

10:32

AKŞENER, OYUNU KULLANDI: HEMEN ANKARA'YA GİDİYORUZ

İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, İstanbul Beylerbeyi Sabancı İlkokulu'nda oyunu verdi. Akşener, oyunu verdikten sonra şu açıklamayı yaptı:

"Çok farklı bir seçime gidiyoruz. Hem partili cumhurbaşkanını hem de milletvekillerini seçeceğiz. Allah hayırlı uğurlu etsin. Demokrasilerde her şey tartışılır ama sadece hür irade ile seçmenin yaptığı tercihin sandık sonuçlarına itiraz edemezsiniz. Burada en önemli kelime hür iradedir. Hem hayırlı olsun seçimler hem de seçmenin hür iradesinin sandığı yansımasını diliyorum. Biz bunun için elimizden geleni yapacağız. Hayırlı uğurlu olsun, Allah hiçbirimizi utandırmasın."

Hemen Ankara'ya gideceğini ve seçim sonuçlarını genel merkezde takip edeceğini söyleyen Akşener, sabah kalktığında ilk ne yaptığı sorusuna da, "Bir hacı olarak gerekeni yaptım" yanıtını verdi.

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi

10:10

DEMİRTAŞ, OYUNU KULLANDI

HDP'nin Kasım 2016'dan beri tutuklu bulunan cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nde oyunu kullandı. Demirtaş, aynı hücrede kaldığı HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan ile bir fotoğrafını Twitter'dan paylaştı ve şu mesajı yazdı:

"Biz de oyumuzu, cezaevinde kullandık. Herkesin sandığa giderek ülkenin geleceği için, tercihini demokrasiden yana kullanmasını diliyorum. Oy verme işleminin sakin ve huzurlu bir ortamda tamamlanmasını umuyorum. Sonuçların çok güzel olacağına inanıyorum. Hepimize hayırlı olsun."

BİR İLK: SEYYAR SANDIKLARDA OY

Cumhurbaşkanı'nı ve 27. Dönem milletvekillerini belirlemek bu seçimde ilk kez bu seçimde görev yapacak seyyar sandık kurulları aracılığıyla hasta ve engeli nedeniyle yatağa bağlı durumdaki seçmenler, Edirne'de oylarını kullandı. Ayrıca Kırklareli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimleri için sandık kuruldu.